Rektörün itirafı: Toplumun refahını yükseltecek çalışmalar yapmıyoruz

Haber Giriş : 11 Aralık 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerek eğitim kalitesi, gerekse araştırma-geliştirme çalışmaları açısından dünya standartlarının çok gerisine düşen üniversitelerden özeleştiriler yükselmeye başladı.

Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necati Kaya, üniversitelerde üretilen bilginin topluma bir fayda sağlamadığı itirafında bulundu. Kaya, bu itirafı ulusalcılar tarafından düzenlenen ?2. Türkiye İttifakı? isimli etkinlikte yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından 9-10 Aralık 2005 tarihleri arasında düzenlenen, ilginin az olduğu ?2. Türkiye İttifakı? organizasyonu bilim adamlarının günah çıkarma platformu haline dönüştü. ?Ulusal Eğitim ve Günümüzdeki Eğitim Sistemine Atatürkçü Bakış? başlıklı oturumda konuşan Rektör Prof. Dr. Kaya, yükseköğretim sistemini eleştirdi. Halihazırda üniversitelerde üretilen bilginin teknolojiye dönüşmediğini ve ekonomiye yansıması olmadığını dile getiren Kaya, ?Üretilen bilgiler bir patente dönüşüyor mu? Toplumun refahını yükseltecek bir artı değere dönüşüyor mu? Bunu söylemek zor. Çünkü şöyle bir rakamlara baktığımız zaman 1987'de bir patent, 2001'de 7 patent alabilmişiz.? diye konuştu.

Kaya'nın bu itirafına söz konusu oturumu yöneten Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Saltık da destek verdi. Prof. Dr. Saltık, üniversitelerde akademik basamaklar tırmanılırken YÖK'ün koyduğu ölçütler olduğunu hatırlatarak, ?Şu kadar yayın yapılacak, şu kadar puan alınacak. Uluslararası dergilerde yayınlarınız olacak. ?Senin kaç yayının var, senin kaç puanın var?' deniyor. Acı bir gerçeği sayın rektörümüzün ağzından duyuyoruz. Bu yayınlar toplumsal faydaya özlenen düzeyde dönüşmüyor. Bu pek yaman kısırdöngü. Nasıl aşacağız? Kutsallaştırdık yayın yapmayı.? ifadelerini kullandı.

Önceki gün başlayan ve dün devam eden 2. Türkiye İttifakı etkinliğine ilgi azdı. İlk günkü toplantıda üniversite öğrencilerinin katılımını artırmak için Kars Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda yoklama yapıldı. İkinci gün ise saat 09.30'da başlaması gereken toplantı kimsenin gelmemesi nedeniyle yaklaşık bir buçuk saat gecikmeli başladı. Katılımın az olması nedeniyle toplantı başladıktan yaklaşık iki saat sonra öğrenciler toplu halde salona getirildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber