Doğduğumuz ülkede kimliğimiz yok

Şırnaklı kardeşler, burada doğup, burada büyümelerine rağmen, kendilerine kimlik verilmesinden şikayetçi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Mart 2013 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğduğumuz ülkede kimliğimiz yok

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde oturan Hüseyin ve Mehmet Hamitoğlu adlı kardeşler, burada doğup, burada büyümelerine rağmen, kendilerine kimlik verilmediğini söyledi. Evlendikleri kadınların Türk vatandaşı olması nedeniyle çocuklarının da kimlik aldığını belirten Hamitoğlu kardeşler, bu sorunlarının çözülmesini istedi.

Geçmiş yıllarda Silopi'de bulundukları sırada Yezidi oldukları için Irak'a göçetmek zorunda kaldıkları iddia edilen Halil Hamitoğlu ve ailesi, burada İslamiyet'i seçmesiyle birlikte kendisine ve aile fertlerine gösterilen tepkiler yüzünden, tekrar Silopi İlçesi'ne döndü. Ancak Halil Hamitoğlu, Silopi İlçesi'ne bağlı Yeniköy Köyü Ceylanlı Mezrası'nda Türk vatandaşı olamadan ölünce, Hüseyin ve Mehmet adlı iki oğlu da kimliksiz yaşamaya başladı. Ceylanlı Mezrası'nda oturan ve burada dini nikahla evlenen 54 yaşındaki Hüseyin'in 8, 53 yaşındaki Mehmet Hamitoğlu'nun da 7 çocuğu olmasına rağmen hala kimlik alamamanın ezikliğini yaşadığını söyledi.

"KİMLİKSİZ YAŞIYORUZ"

Kimliksiz kardeşlerden Hüseyin Hamitoğlu, yıllarca önce Yezidi olan dedelerinin Türkiye'den Irak'a sürüldüğünü ileri sürerek, şöyle dedi:

"Dedem Hamit, Irak topraklarında vefat etti. Dedemin vefatından sonra babam Halil Hamitoğlu, Müslüman olmaya karar verdi. Babam Müslüman olduktan sonra Yezidiler'in arasında duramadı ve Türkiye'ye geldi. Babam kimlik almadan hayatını kaybetti. Biz iki kardeş de yıllardır vatansız yaşıyoruz. Dedemiz Silopi İlçesi'ne bağlı Yeniköy Ceylanlı Mezrası'nda ikamet ediyordu. Bunu her şekilde ispatlamaya hazırım ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Defalarca vatandaş olmak için gerekli yerlere müracaatlarımızı yaptık fakat bir sonuç alamadık. Yetkili kurumlardan yardım bekliyoruz."

"KİMLİK ALIRSAM, SEVE SEVE ASKERE GİDERİM"

Bir oğlunun askerde olduğunu hatırlatan Mehmet Hamitoğlu ise, vatandaş olması halinde kendisinin de seve seve askere gitmeye hazır olduğunu belirterek, "Hastalandığımız zaman hastanelere gidemiyor, seçim zamanlarında oy kullanamıyoruz. Çok zorluk çekiyoruz. Defalarca yetkili kurumlardan vatandaş olmak için müracaatlarda bulunduk fakat sonuç alamadık. Türk vatandaşı olarak her türlü haktan yararlanmak istiyoruz. Kimlik almam halinde seve seve askere gitmeye hazırım. Evlendiğimiz kadınlar, Türk vatandaşı olduğu için çocuklarımızı bunların üzerine kaydettik. Onlar herhangi bir sorunu yok. Zaten bir oğlum şu an askerde" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber