Çiftçilerden traktörlü eylem
Erzincan'da tarım alanlarında kullanılan suyun fiyatını ve borçlara uygulanan faiz oranını yüksek bulan yaklaşık 100 çiftçi, traktörleriyle eylem yaptı
Erzincan'da tarım alanlarında kullanılan suyun fiyatını ve borçlara uygulanan faiz oranını yüksek bulan yaklaşık 100 çiftçi, traktörleriyle eylem yaptı. Borçlarını ödemek için traktörleri satışa çıkardıklarını söyleyen çiftçiler, Sulama Birliği'nin DSİ'ye devredilmesini istedi.
Ergenekon Mahallesi'ne traktörleriyle gelen çiftçiler, ucuz sulama ve enerji kullanmak istediklerini belirterek eylem yaptı. Sulama bedellerinden dolayı icralık duruma düşen çiftçiler traktörlerini satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Uygulamayı alkışlarla protesto eden çiftçiler, Akbulut Sulama Birliği'nin DSİ'ye devredilmesini istedi.
Çiftçiler adına basın açıklaması yapan Murat Kara, sulama birlikleri için çıkarılan 6172 sayılı kanunun Erzincan gerçeklerine uymadığını söyledi. Masa başında oturanların çıkardığını ileri sürdüğü kanunla bu işin yürümeyeceğini savunan Murat Kara, "Maliyete göre fiyatlandırma yapılmış, ürün veren değerler göz önünde tutulmamıştır. Birlik tarafından zamanında ödenmeyen borçlara aylık yüzde 10 ve 5 gecikme faizi alınmaktadır. Yani faizin faizi uygulanıyor. Birlik başkanı ve yönetimi, 2012 yılında kuraklık olduğunun farkında değil. Hükümet çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarını erteledi. Akbulut Sulama Birliği ise borçları ertelemek yerine yüzde 10 gecikme faizini tahsil etmeye başladı. Çiftçiler icralık oluyor. Erzincan ekonomisinin temel direği çiftçilik ve hayvancılıktır" diye konuştu.
Erzincan'da 14 bin 500 dekar alanda, 20 köy ve 10 beldenin tarımsal alanlarında sulama yaptıklarını anlatan Akbulut Sulama Birliği Başkanı Hüsamettin Mayda ise çiftçilerin tepkilerini haklı bulduğunu, ancak kanunlara göre hareket ettiklerini söyledi. Mayda, şöyle konuştu:
"Çiftçiler haklı olarak kendi meselelerini ortaya koyuyor. Biz de ilgili kanuna bakarak birliği yönetiyoruz. Keyfi ve şahsi bir uygulama söz konusu değil. Parayı tahsil etmek bizim görevimiz. Biz kanun, yönetmeliğin dışına çıkamayız. Bizim sıkıntımız, çiftçimiz para ödemiyor. Bizim de elektrik borcumuz var. Gecikme zammını yüzde 10 koyduk ki caydırıcı olsun ve para dönsün."