TBMM'de Nevruz gerginliği sürüyor

TBMM Genel Kurulu’nda Diyarbakır’daki Nevruz etkinliğinde yaşananlarla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grubu adına konuşan Amasya Milletvekili Naci Bostancı, konuşması sırasında kedisine tepki gösteren MHP'li milletvekillerine, “Sizin çoğunuzdan daha fazla milliyetçiğim. Benim geçmişimi aranızdakiler bilmez. Bu arkadaşlar 10 yıldır bağırıyorlar, sonuç yüzde 13. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti kendi birliğini, bütünlüğünü böyle bağırarak, çağırarak, öfkeyle, kendi çocuğunu sevmeyecek; pişmanlığın, husumetin, savaşın sesi olabilecek ses tonuyla değil akıl dolu sözlerle sağlayacak. Sevmek kimseyi beraat ettirmez, akıllı seveceksin, memleketin tamamını seveceksin ve saygı göstereceksin” diye seslendi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da söz alarak AK Parti'li Bostancı'ya, “Çok bukalemun insan gördüm ama burada onlara taş çıkartan kişiyi de görüyorum” ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “Geçmişine söven insanın bu kürsüden konuşma hakkı yok Sayın Bostancı. Anladın mı? Şimdi duyduğun mensubiyet, aidiyet geçmiş aidiyetine sövme hakkı vermez sana. Söversen bunun adı haysiyetsizliktir. Bu da sana yeter, sana başka cevabımız yok” dedi.

AK Parti'li Bostancı, MHP'lilere, ''Sanki 2011'de milletvekili olmakla bambaşka birisi oldum gibi muamele yapılması cehalettendir. 80 öncesinde 12 Eylül'de biz mahkemelerde yargılanırken aranızda bazıları orada yoktu. Oktay Bey sen de yoktun, kim bilir neredeydin. Burada şimdi bağırmak kahramanlık değil, o zaman bağıracaktın” dedi. Oktay Vural da Bostancı'ya tepki gösterdi.

“BEN TAYYİP ERDOĞAN'IN ÇOCUKLARINA BAKMAK ZORUNDA MIYIM?”

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, AK Parti'nin yolsuzluklarını dile getirdiği için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkında 5 dava açtığını belirterek, “Ben Tayyip Erdoğan'ın çocuklarına bakmak zorunda mıyım? Öğrencilere burs veriyorum, onu keseceğim, Tayyip'e vereceğim. Allah bunu kabul eder mi? Tayyip dünyanın en zengin adamı” diye konuştu.

CHP'Lİ BAYRAKTUTAN, KÜRSÜDE TÜRK BAYRAĞI AÇTI

Daha sonra kürsüye gelen CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bölücülerin Lazlara 'Sizin başka bayrağınız yok mu? Sizin bayrak talebiniz yok mu?' dediklerini belirterek, “Lazlar onları ellerinin tersiyle ittiler ve 'Bizim bayrağımız Anıtkabir'de dalgalanıyor' dediler” diye konuştu ve yanında getirdiği Türk bayrağını kürsüde açtı.

'KÖPEK' TARTIŞMASI

MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, AK Partili Naci Bostancı'ya tepki gösterdiği konuşmasında, “Aranızda bir sürü ülküdaşımız var, lafımın muhatabı hepsi değil. O kendisini biliyor. Bir görüşten geldi dişe geçmişini inkar edip, yeni sahiplerine yaltaklanmak adına ülkücü geçmişini karalamak bir haysiyet ve şeref meselesidir. Haysiyet testinden geçmesi gereken bir davranış biçimdir. Bir köpek besliyorsunuz, onunla yıllar geçiriyorsunuz, hoşça vakit geçiriyorsunuz. Bir şekilde sizden ayrılan ama 5-10 sene sizinle karşılaşan o köpek bile size muhabbetli davranır. Bu hareketlerin manası ne? Bizim herkesin görüşüne saygımız var ama yüzde 13 diye, yüzde 12 diye küçümsemek demokratik terbiyesizliğin ispatıdır” dedi.

Çirkin'in sözleri AK Parti'li milletvekillerini tepkisine neden oldu.


MECLİS'TE 'TÜRK BAYRAKLI' PROTESTO

MHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'na Türk bayraklarıyla gelerek, çözüm sürecini protesto etti. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in konuşmasına tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı olarak Nevruz üzerine milletvekilleri söz aldı. MHP grubu ise Genel Kurul'a ellerinde Türk bayrakları ile gelirken, oturumda tartışma çıktı.

AK Parti adına bir konuşma yapan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, konuşmasının sonunda Nevruz'u Türkçe, Kürtçe ve diğer birçok dilde kutladı. İçten, konuşmasının ardından kürsüden ayrılırken; MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural kendisine tepki gösterdi. Vural'ın “Bu coğrafyada insanları ayrımcı bir şekilde bölmesini kınıyorum, kınıyorum, kınıyorum” şeklinde bağırdığı duyulurken, çıkan tartışma üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut oturuma 5 dakika ara vermek zorunda kaldı.

BAKAN GÜLER'DEN TEPKİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Diyarbakır'daki Nevruz törenlerinde Türk bayrağı bulunmamasına “Nefretle kınıyorum” diyerek tepki gösterdi. Bakan Güler, törenlerde tespit ettikleri bazı aykırılıkları da adli mercilere teslim edeceklerini belirterek, “Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak Nevruz ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Nevruz'un baharın müjdecisi olduğuna vurgu yapan Bakan Muammer Güler, Nevruz'un nesilden nesile aktarılan ortak bir kültürel değer olduğunu söyledi. Nevruz'un şiddetten uzak bir şekilde bayram havasında kutlanmasının herkesin ortak temennisi olduğunu belirten Güler, yurt genelinde kutlanan Nevruz hakkında da bazı bilgiler verdi.

13 Mart'tan bu yana 46 il ve ilçelerinde yaklaşım 190 etkinlik düzenlendiği bilgisini veren Güler, “Bu düzenlemelerin bir kısmı siyasi partilerin bir kısmı da oluşturulan tertip heyetlerinin müracaatı üzerine valiliklerce verilen izin çerçevesinde yapılmıştır. Nevruzu provoke etmek isteyen, başka amaçlarla kullanmak isteyenlerle de 9-20 Mart tarihleri arasında önleyici kolluk faaliyetleri olarak yapılan çalışmalar neticesinde, 16 ilimizde 107'ye yakın illegal nitelikli el yapımı patlayıcı atma, molotof atma, araç yakma, güvenlik güçlerine taşlı sopalı eylem gibi faaliyetler de önlenmeye çalışılmıştır. Failleri yakalanmış ve adli mercilere sevk edilmiştir. Bu olaylar sırasında 7 kişi yaralanmış, 7 güvenlik görevlisi hafif şekilde yaralanmıştır” diye konuştu.

“DİYARBAKIR'DA TÜRK BAYRAĞI OLMAMASINI NEFRETLE KINIYORUM”

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuşması sırasında ise MHP sıralarından bazı milletvekillerinin “Diyarbakır'da neden Türk bayrağı yok” şeklinde bağırdı. Bunun üzerine kendisinin de Diyarbakır'daki kutlamalarda Türk bayrağı olmamasını nefretle kınadığını söyleyen Güler, Diyarbakır'daki kutlamaları ise 7 kişilik bir tertip komitesinin gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Güler şöyle konuştu:

“Bugün Diyarbakır'da gerçekleştirilen Nevruz etkinliği 7 kişilik bir tertip komitesi tarafından gerçekleştirildi. Burada Türk bayrağı olmamasını ben de buradan nefretle kınıyorum. Türk bayrağının orada olmaması büyük bir eksikliktir. Ben de kınıyorum.”

“DİYARBAKIR'DA TESPİT EDİLEN AYKIRILIKLAR ADLİ MERCİLERE TESLİM EDİLECEK”

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'ndaki 23. maddeyi hatırlatan Bakan Muammer Güler, kendilerinin Diyarbakır'daki kutlamalarda tespit ettikleri bazı aykırılıkları adli mercilere bildireceklerini belirtti. Bu konudaki yetki ve sorumluluğun adli mercilerde olduğunu ifade eden Muammer Güler, Diyarbakır'daki törenlerde Türk bayrağı olmamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Terörle Mücadele Kanunu'nda bununla ilgili hükümler var. Bu kanunun 4. ve 7. maddelerinde Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesinde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan aykırılıklar tespit edildiğinde, adli mercilere teslim edilecektir. Bu konudaki yetki ve sorumluluk adli mercilerindir, ancak bizim tespitlerimiz vardır. Bu tespitlerimiz adli mercilere teslim edilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Gündemde hangi süreç olursa olsun, terörle mücadele kesintisiz sürecektir. Bizim, çözüm sürecinden anladığımız, birilerinin şartlı beklentilerini karşılamak değil, milli birlik ve kardeşlik projesi içerisinde herkesi kucaklayan, ülkede huzur ve güvenliğin tesisini amaçlayan bir ortamı oluşturmaktır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber