E-ihale geliyor gizli saklı bitiyor

Haber Giriş : 13 Aralık 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu'nun çalışmalarını sürdürdüğü e-ihale projesi uygulandığında kamu ihalelerine katılanlarla ilgili tüm bilgiler öğrenilebilecek. Kurumun projeyi 2007 sonunda uygulaması öngörülüyor

KAMU alımlarına ilişkin ihale işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına yönelik elektronik ihale projesine (e-ihale) dönük çalışmalar sürüyor. İnsan unsurunu en aza indirerek, yolsuzluk iddialarını ortadan kaldırmayı ve ihale süreçlerinde şeffaflığı sağlamayı amaçlayan projeyle artık ?gizli-saklı' bilgi kalmayacak. İhale sürecine katılacaklar hakkında sicillerinden vergi borcuna, mali durumlarından prim ödemelerine kadar her şey öğrenilecek.

İLAÇTA UYGULANACAK

KİK, kamu alımları sisteminin iyileştirilmesi, etkin kamu alımları politikalarının oluşturulması ve bilimsel destek sağlanması amacıyla TOBB Ekonomi ve Teknik Üniversitesi ile protokol imzaladı. Kasım ayında SSK ile protokole imza koyan KİK, Bağ-Kur ile de benzer bir protokol imzalayarak, ihalelere katılan gerçek kişilerin kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olup olmadığına ilişkin bilgilerin alınması için çalışma başlattı. KİK, geçen ay ilaç alımlarında pilot elektronik ihale projesinin uygulanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalamıştı.

TOBB'LA PROTOKOL

BUNA göre, 2006'nın ikinci yarısında Sağlık Bakanlığı ile ilaç alımlarında elektronik ihale uygulamasının başlaması planlanıyor. KOSGEB ile protokol imzalayarak KOBİ'lerle işbirliği çalışması başlatan KİK, TOBB'la protokol yapacak. Kurumun TOBB ile çalışması ihalelere katılan isteklilerin kaydı, iflas-tasfiye halinde olup olmadığı, ticaret sicil gazetesi ve ortaklık yapısı bilgileri, kapasite raporu gibi bilgilerin elektronik ortamda alınması gibi hazırlıkları içeriyor.

E-iHALE AYRICALIK DEĞiL HAK SAĞLAYACAK

Yaklaşık 20 kurum ve kuruluşla daha ortak çalışmaya imza koyacak, KİK'in yapacağı protokoller, 2006'nın ilk yarısında tamamlanacak. Yetkililer, projenin bütün altyapı ve bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından, 2007 sonunda hayata geçirilmesinin beklendiğini belirtirken, bunun bürokrasinin çalışma hızına bağlı olduğuna işaret etti. Bu kapsamda VEDOP projesinin gelişmesi ve SSK otomasyon projesinin tamamen bitmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, başta TOBB olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının bu çerçevede önemli olduğunu kaydediyor. Uygulamanın kamu kuruluşları ve şirketler açısından rekabet ve şeffaflık sağlayacağını belirten yetkililer, kişilerin ayrıcalık değil, korunması gereken hak elde edeceklerinin altını çiziyorlar.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber