2006 Bütçesi Genel Kurul'da...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2005 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2006 yılı bütçesinin Türkiye'nin ilk çok yıllı bütçesi olma özelliğini taşıdığını belirterek, "İktidarımız dönemindeki bütçeler, vergilerin her kuruşunun vatandaşlarımıza daha fazla aş, iş ve hizmet olarak dönmesini sağlayacak bir titizlikle hazırlanmaktadır" dedi.

Unakıtan, TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesine başlanan 2006 yılı bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, bu bütçenin AK Parti
hükümetinin yıllık bazda 4. bütçesi olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu bütçe aynı zamanda devletimizin çok yıllı ilk bütçesidir. Ekonomide elde ettiğimiz önemli kazanımların temel taşlarından biri olan mali disiplin anlayışını daha geniş bir döneme yayarak güçlendirmekte olan çok yıllı bütçe, maliye politikası ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırarak herkesin önünü görmesini sağlayacaktır. İktidarımız dönemindeki bütçeler, vergilerin her kuruşunun vatandaşlarımıza daha fazla aş, iş ve hizmet olarak dönmesini sağlayacak bir titizlikle hazırlanmaktadır. 2006 bütçesi de böyle bir anlayışla huzurlarınıza getirilmiştir." "Dünyanın önemli ve hassas bir coğrafyasında stratejik önemi haiz bir konumda bulunan Türkiye'mizin her açıdan güçlü olmasını bir zorunluluk olarak görüyoruz" diyen Bakan Unakıtan, hükümet olarak yola çıkarken, vizyonlarını "yeni yüzyıl toplumunun temellerini atmak, yeni yüzyılın sade, güçlü ve etkin devletini oluşturmak" olarak açıkladıklarını kaydetti.

Unakıtan, "İstikrarsızlıkların hüküm sürdüğü bir bölgede bulunan Türkiye, iktidara geldiğimizden bu yana istikrarın sağlandığı örnek bir ülke konumuna gelmiştir" diye konuştu.

"ADIMLARI ATMAKTA TEREDDÜT GÖSTERMEDİK"

Siyasi ve ekonomik istikrarın devamı açısından fiyat istikrarının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Unakıtan, hükümet olarak enflasyonun düşürülmesi için gerekli adımları atmakta tereddüt göstermediklerini kaydetti. Unakıtan, şunları söyledi:

"Bizi, bizden önceki hükümetlerden farklı kılan bu kararlılığımız sayesinde, yeni kuşakların adeta günlük hayatın mutat bir parçası gibi algılar hale geldiği enflasyon Kasım ayı itibariyle yıllık bazda TÜFE'de yüzde 8'in, ÜFE'de ise yüzde 2'nin altına inmiştir. Enflasyon konusunda geldiğimiz bu noktayı, ekonomimizin normalleşmesi sürecinin bir aşaması olarak değerlendiriyor ve yeterli görmüyoruz. Nasıl ki bütçe açığı konusunda Maastricht kriterini tahmin edilenden çok önce yakaladıysak enflasyon konusunda da çok yakında aynı başarıyı yakalayacağımızı hep beraber göreceğiz. Bu konudaki ilk adımı da 2006 yılından itibaren açık enflasyon hedeflemesine geçerek atıyoruz." Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomide de 2003 yılında hedefin üstünde büyümenin görülmesinin ardından 2004 yılında yüzde 9.9 gibi yüksek bir büyüme hızına ulaşıldığını, bu oranın son 39 yılın en yüksek büyüme oranı olarak iktisat tarihimizdeki yerini aldığını ifade etti.

Unakıtan, 2001 yılına kadar olan dönemde Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin tutarının yıllık bazda 1 milyar dolara bile ulaşmazken, 2003 yılından bu yılın Ekim ayına kadar toplam 8.5 milyar dolar yabancı sermaye girişinin gerçekleştiğini söyledi. Unakıtan, "Sadece bu yılın ilk 10 ayında gelen yabancı sermaye miktarı 4 milyar doları aşmıştır" dedi.

"UCUZ POLİTİKA DÖNEMİ BİTMİŞTİR"

Bakan Unakıtan, 2002 yılında 2 bin 598 dolar olan kişi başına gelirin de bu yıl sonunda 5 bin doları bulacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Sanayileşmenin ve gelişmenin bir sonucu olarak kentlerdeki nüfus ve işgücü sürekli olarak artmaktadır. Buna paralel olarak tarım dışı sektörlerdeki istihdam da artmaktadır. 2005 yılının Ağustos döneminde, 2002 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım dışı sektörlerde 1 milyon 723 bin kişilik istihdam artışı sağlanmıştır.

Bu üç yıl içinde işsiz sayısı Türkiye genelinde 33 bin kişi, kentsel kesimde ise 57 bin kişi azalmıştır. Kentlerdeki işsizlik oranı yüzde 13.9'dan yüzde 12.3'e gerilemiştir. Buna karşılık tarım kesiminde 1milyon 719 bin kişilik istihdam azalışı yaşanmıştır. Bunun sonucunda, sözkonusu süre içerisinde tarımın toplam istihdam içindeki payında 7.5 puanlık bir düşüş gerçekleşmiştir. Sanayileşme ve kalkınma devam ettikçe bu modernleşme süreci de devam edecektir. Bu nedenle, mevcut işsizlere ve iş gücüne yeni katılan nüfusa ek olarak kırsal kesimden gelen iş gücüne de istihdam imkanının yaratılması gerekmektedir." "Artık ucuz politika dönemi bitmiştir" diyen Kemal Unakıtan, 2005 yılında dış ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 16.6 artışla 187.4 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini söyledi. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ihracatın 59.4, ithalatın ise 95 milyar doları bulduğunu anlatan Unakıtan, "2005'in Ocak-Ekim döneminde, cari işlemler dengesi 17.1 milyar dolar açık vermiştir. Giderek daha sağlam kaynaklarla finanse edilen cari açık ile ilgili gelişmeler yakından izlenmektedir. Merkez Bankası döviz rezervleri 22.2 milyar dolardan 47.7 milyar dolara yükselmiştir. İç borç stoku ise 2005 yılı Ekim ayı itibariyle 242.8 milyar YTL olmuştur" diye konuştu.

"MALİ DİSİPLİNE TİTİZLİKLE UYACAĞIZ"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali disipline iktidara geldiklerinden bu yana titizlikle uyduklarını ve uymaya da devam edeceklerini belirterek, "Mali disiplin olmadan birçok sorunun kaynağı haline gelmiş kronik bütçe açıkları ile baş edilmesi asla mümkün değildir. Bütçelerimiz 1971 yılından beri kesintisiz olarak açık vermekte, 1981 yılından bu yana ise açıklar giderek artmaktadır" dedi.

Mali disiplin sayesinde, bütçe açıklarının nominal bazda da azalmaya başladığını ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:

"2003 yılında 40.2 milyar YTL olan bütçe açığı, 2004 yılında 30.3 milyar YTL'ye düşürülmüştür. 2005 yılında ise başlangıçta öngörülen 29.1 milyar YTL tutarındaki bütçe açığı hedefi ise 14.6 milyar YTL olarak revize edilmiştir. Son veriler açığın revize edilen seviyenin de altında gerçekleşeceğini göstermektedir. Diğer taraftan, 2002 yılında yüzde 12.7 seviyesinde gerçekleşen kamu kesimi borçlanma gereği bu yıl yüzde 1'in altına düşmektedir. Gelecek yıl bu rakam eksiye düşecek. Türkiye gelecek yıl nominal olarak borçlarını azaltacaktır. Geçmiş yıllar mali yönden Türkiye'nin kara sayfalarıdır." Maliye Bakanı Unakıtan, vergilerini ödeyen vatandaşlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının özverisi ve desteği sayesinde elde edilen bu sonuçların, uygulanan politikaların başarısı olduğunu belirterek, "Daha açık bir ifadeyle, Türkiye'mizin düzlüğe çıkmasının da ifadesidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber