Kaplıca tedavisi görmesi gereken hastaların masrafı devletten/ Video

Sağlık Bakanlığı kaplıca tedavisi görmesi gereken hastaların masraflarını karşılama kararı aldı. Bakanlık hastaları anlaşmalı merkezlere yönlendirecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Mart 2013 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) Resmi Gazete'de yayımlandı. Son değişikliklerin de eklenerek yapıldığı yeni tebliğde önemli detaylara yer verildi. Buna göre doktorun, hastasının kaplıcalarda tedavi edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı'na rapor yazması üzere kaplıca masraflarını bakanlık ödeyecek. Raporun yazılması için en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon ile tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji (termal, mineralli ve düz su ile çamur tedavisi) uzman doktorunun imzasının olması gerekecek.

KAPLICALARLA ANLAŞACAKLAR

Bu kapsamda 2 uzman doktorun imzasının bulunacağı raporda önerilen tedavi yöntemi, seans ve süresi zorunlu olarak belirtilecek. Raporun verilmesinin ardından 6 ay içerisinde tedaviye başlanmaması halinde hasta için yeni rapor düzenlenmesi gerekecek. Kaplıca tedavisine gerek görülen hastalar Sağlık Bakanlığı'nın belirttiği kaplıcalara müraacaat edebilecek. Bakanlıkca izin verilmeyen kaplıcalarda yapılan tedavileri SGK karşılamayacak. Bakanlığın izin verdiği ancak anlaşma sağlayamadığı kaplıcalarda yapılacak kaplıca-banyo tedavi ücretleri hastalara geri ödenecek.


*Yeni SUT' a göre kaplıca tedavilerini SGK ödüyor


'Heyet imzası' şart

Tebliğ'de organ ve doku nakli ile ilgili ifadelere de yer verildi. Kadavradan donör karşılayan hastaneye 'kadavra donör temini' bedeli ödeyecek. Bu bedele organ alım işlemi de dahil edilecek. Öte yandan yurtdışında tedavi olması gereken hastalar için 'Yurtdışı Tetkike İlişkin Sağlık Kurulu Raporu' düzenlenecek. Bu raporda hastanın tedavisinin Türkiye'de yapılamadığı gerekçeleriyle açıklanacak. Heyet imzasıyla rapor yazılacak ve Sağlık Bakanlığı'nın raporu onaylamasıyla hasta yurtdışında tedavi görebilecek. Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde katılım payı alınmayacak kişiler de açıkça belirtildi. Buna göre iş kazasına uğrayanlardan, meslek hastalığına yakalanan sigortalılardan katılım payı alınmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber