Merkez faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmezken, faiz koridorunun üst bandını sürpriz hamleyle bir puan düşüşle yüzde 7.5'e çekti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2013 14:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Merkez faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mart ayı faiz toplantısında sürpriz hamle yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu son toplantıda politika faizini yüzde 5.50'de tuttu.

Merkez, faiz koridorunun üst bandını ise sürpriz yaparak değiştirdi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4.50'de tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 8.50'den yüzde 7.50'ye çekti. Karar sonrası faiz koridoru yüzde 4.50-7.50 olarak uygulanacak.

Haberin devamı ↓

reklam

CNBC-e anketine katılan 16 ekonomistin tamamı bankanın politika faizinde değişiklik yapmasını beklemiyordu. 3 ekonomist faiz koridoru üst bandında 25 baz puan indirim beklerken, 2 ekonomist faiz koridoru alt bandında 25 baz puan indirim bekliyordu.

Merkez Bankası Ocak ve Şubat ayındaki toplantıda üst ve alt bantta değişikliğe gitmişti.

'CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ SINIRLANACAK'

Kuruldan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurtiçi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyretmektedir. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.

Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artış öngörülen seviyelerin üzerinde seyretmiştir. Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir. Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı kurul, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar vermiştir. Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir.

'HER İKİ YÖNDE DE ESNEKLİK UYGUN OLACAK'

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir."


Dün güne ''Güney Kıbrıs sorunu''nun çözüldüğüne yönelik haberlerle yükselişle başlayan piyasalar, Eurogroup Başkanı aynı zamanda Hollanda Maliye Bakanı olan Jeroen Dijsselbloem'un Güney Kıbrıs'ta bankalara uygulanan şartların sorunlu diğer ülkeler tarafından model olarak alınması gerektiği yönündeki açıklamaları ile sert bir şekilde düşüşe geçti.

Gün içinde en yüksek 1,3048'i gören avro/dolar paritesi 1,2830 seviyesine kadar hızlı bir şekilde değer kaybederken Avrupa'nın sorunlu ülkeleri arasında öne çıkan İtalya ve İspanya borsalarında kayıplar gün içinde gördüğü seviyelerden yüzde 3'ü, önceki kapanışa göre ise yüzde 2'yi aştı.

ABD'de Dow Jones endeksi de dün açılışın ardından tarihinin en yüksek seviyesi olan 14.564 puanı gördükten sonra kazançlarını geri vererek eksiye geçti ve günü yüzde 0,44 oranında değer kaybıyla 14.448 puandan tamamladı.

Yurtiçinde ise küresel piyasalardaki sert satışların etkisinin sınırlı kaldığı ve endeksin 82.000 - 84.000 bandı arasındaki dalgalı hareketine devam ettiği görüldü. İMKB 100 endeksi günü yüzde 0,38 oranında yükselişle 82.766 puandan tamamlarken, bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı öncesinde faizlerin düşürülmeyeceği ve kredilerdeki artış nedeniyle zorunlu karşılıkların artırılacağı beklentisi ile piyasada faizler yükseldi, banka hisseleri değer kaybetti.

Bugünkü PPK ile ilgili olarak perşembe günü açıklanan AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler PPK toplantısında politika faizinde değişiklik beklemiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber