Bu cihaz okulları cezadan kurtaracak

Bursa'da, Endüstri Meslek Lisesi, okullarda yüz binlerce lira elektrik ve para tasarrufunu sağlayacak bir sistem geliştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2013 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu cihaz okulları cezadan kurtaracak

Okullardaki elektrik tesisatının günün şartlarına göre planlanmaması enerji ve maddi kayıplara sebebiyet veriyor. Bilhassa okullarda elektrik şebekesine bağlanan cihazlar aktif iş yapan gücün yanında, reaktif güç de çekiyor. Hiçbir zaman iş yapmayan ve şebekeyi gereksiz yere meşgul eden reaktif güç yüzünden okullara yüz binlerce lira ceza kesiliyor.

Bursa'da Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, okullardaki bu maddi kayıpları önlemek için 'APİS Enerji Verimliliği Projesi'ni hayata geçirdi. 234 bin TL'ye mal olan proje, para cezalarını engelleyerek kendi masrafını kısa bir sürede karşılıyor. Okulun yaptığı tasarruflu kompanzasyon panoları Yıldırım ilçesindeki 19 eğitim kurumuna yerleştirildi.

Proje hakkında bilgi veren Müdür Yardımcısı Şeref Akdeniz, 19 okulda kompanzasyon panosu kurarak bu okullarda reaktif enerjiye ödenen parayı sıfırlamak hedeflediklerini açıkladı. Akdeniz, "Bu kompanzasyon panolarını uzaktan takip etmek için enerji izleme merkezi kuruldu. Şu anda 19 okulun verileri 15 dakikada bir kontrol edilerek, bütün veriler okulumuzda depolanıyor. Biz bunları kontrol ettiğimizde oradaki aksaklıkları görebiliyoruz ve bunlara müdahale edebiliyoruz. Herhangi bir arıza varsa, arızaları da görüyoruz. Teknik ekip giderek arızayı gideriyor. Bu oranı dengede tutmaya çalışıyoruz. Reaktif enerjiye ödenen parayı sıfırlamaya çalışıyoruz. Bugüne kadar herhangi bir ceza ödemedik" diye konuştu.

"REAKTİF ENERJİYE ÖDENEN PARA 106 BİN LİRA"

Yıldırım'daki resmi kurumların 2011 yılında 326 bin lira ceza ödediğini ifade eden Akdeniz, "Bu cezaların büyük oranı kompanzasyon panosu olan okullarda daha düşüktü. Kompanzasyon panosu olmayan okullarda reaktif enerjiye ödediğimiz ceza 106 bin lira gibi bir para. Biz kompanzasyon panosu olmayan okullardan 19 tanesini seçtik ve şu anda bunu sıfırlama noktasına geldik" dedi.

Elektrik Alan Şefi Mustafa Benli ise, proje sayesinde okullardaki maddi kayıpların asgariye ineceğini ifade ederek, "Reaktif güç kontrol rölesi dediğimiz akıllı rölemiz sistemi tanıyor. Okulun ya da kurumun enerji altyapısını hafızasına kaydedip, gerekli enerji tüketimlerini buna göre dengeliyor. Rölenin kaydetmiş olduğu bilgileri 15 dakikalık periyodik aralıklar ile server sistemimize gönderen bir modül kartımız var. Bu modül kartı GPRS yönetimi ya da internet veri tabanı ile bilgileri 'server'a anlık şekilde ulaştırıyor. 19 okula takmış olduğumuz panolarla okullarımızın ödediği reaktif ceza bedelini yüzde sıfıra indirmek iddiamız vardı. Biz şu anda bunu başarmış durumdayız. Meslek liselerimizde bizim projemiz gibi başarılı projeler üreteceğini ve bunu üretecek teknik ekibin olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Öğrenciler ise, daha iyi devre üretebildikleri bu sistem için sevinçli olduklarını ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber