Afyon'daki içki yasağı yargıya takıldı

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi'nin il sınırları içerisinde açık alanlarda içki içilmesini yasaklayan 27 Nisan 2012 tarihli Valilik genelgesini iptal ettiği ortaya çıktı. Afyon Valisi Balkanlıoğlu, mahkemenin yanlış anladığını savundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Mart 2013 15:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Afyon'daki içki yasağı yargıya takıldı

Vali İrfan Balkanlıoğlu imzasıyla, geçen yıl 27 Nisan'da yayınlanan ve il sınırları içerisindeki açık alanlarda, her türlü alkollü içki tüketilmesini yasaklayan genelge yayınlanmıştı. Genelgede 'kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda veya mesken mahallerde karayollarında umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde ören yeri gibi alanlarda her çeşit taşıma araçlarının içerisinde açıkta alkol içilmesi veya satışının' yasak olduğu belirtilmişti.

Bu genelgenin yürürlüğünün durdurulması için bir vatandaş Afyonkarahisar İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

VALİLİĞİN İLGİNÇ SAVUNMASI

Mahkemeye savunma gönderen Afyonkarahisar Valiliği açık alanda içki içilmesini yasaklama gerekçesi olarak 'Alkol kullananların şehrin belirli alanlarını mesken tuttuğunu, buralarda taşkınlık yapıldığını, özel araçlarda içki tüketiminin alışkanlık haline getirildiğini ve alkollü araç kullanılarak trafik kazalarına neden olunduğunu, bu nedenle ilde olası trafik kazalarının önlenmesi, kamunun rahatsız edilmesinin engellenmesi amacı idari tedbir olarak düzenlemenin yapıldığını' kaydetti.

YASAĞIN DAYANAĞI YOK

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi de verdiği kararda genelgeyi iptal etti. Mahkemenin kararında, valiliğin savunmasına karşılık, Trafik Kanunu ile ilgili yasal düzenleme bulunduğunu, alkollü araç kullananlara ne tür işlemler yapılacağının 2918 sayılı kanun ile belirlendiğini, ayrıca alkollü olarak başkalarının huzurunu bozanlara verilecek cezanın ne olduğunun kanun maddesi ile belirlendiğinden, denetim konusunda kolluk yetkisi bulunan valiliğin bunun yerine yasal dayanağı ve yetkisi olmadan yasaklama kararı aldığına dikkat çekildi.

GENELGE ANAYASA'YA AYKIRI

Mahkeme iptal gerekçesinde Afyonkarahisar'da içki içilmesinin yasaklanmasına ilişkin idari kararın yasa ile koruma altına alınmamış ve herhangi bir yasaklama öngörülmemiş, pek çok alana ilişkin bir düzenleme olması nedeniyle Anayasa'nın 13. maddesinde benimsenen yasallık ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

Ayrıca belirtilen yasak konusunun mevzuatta suç teşkil etmediği halde idari karar ile Kabahatler Kanunu kapsamında müeyyide getirildiğinden tüm bu yönleri ile anılan bu düzenlemenin yasal dayanaktan yoksun olduğu ve işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı belirtildi.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline 'ta oy birliği ile karar veren mahkeme, kararın valiliğe tebliğinden itibaren 30 gün içinde Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunu bildirdi.

Afyonkarahisar Valiliği yetkilileri ise İdare Mahkemesi kararının henüz kendilerine ulaşmadığını kaydetti.

VALİ: MAHKEME YANLIŞ ANLAMIŞTIR

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bazı yayın organlarında yer alan kentte içki yasağı uygulandığı haberleri ve bu kararın Bölge İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği yönündeki iddialara ilişkin, “Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmedik ancak bu da iptal edilmişse, mahkeme 'yanlış anlamıştır' manasına geliyor. Karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra bakıp inceleyeceğiz” dedi.

Vali Balkanlıoğlu, içki yasağıyla ilgili ceza uygulanan iki vatandaşın Bölge İdare Mahkemesi'ne “cezanın iptali” için dava açtığını, kararın davacı lehine sonuçlandığı bilgisinin resmi olmayan kaynaklardan kendisine iletildiğini bildirdi.

Valiliğin 2012/3 sayılı genelgesinin iptal edildiği hakkında kendilerine tebliğ edilen bir kararın bulunmadığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, “Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmedik ancak bu da iptal edilmişse Bölge İdare Mahkemesi 'yanlış anlamıştır' manasına geliyor. Karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra bakıp inceleyeceğiz. Varsa böyle bir karar, tarafımızdan temyiz edilecektir” diye konuştu.

Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmediklerine vurgu yapan Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

“Bunu defalarca söylememize rağmen nedense göz ardı ettiler. Zaten mevzuatta yasak olan bir takım eylemleri ete kemiğe büründürerek vatandaşın anlayacağı bir hale getirdik. Bunlar neler; vatandaşın rahatsız edilmesi yani günün belli saatlerinde hele ki akşam vakti, milleti rahatsız eden, emniyet ve asayişi bozan her türlü hareket. Zaten mevzuatımızda olan yasaklar. Bunun kimisi ceza kanununda, değişik mevzuatlarda karşılığını buluyor. Parklarda, bahçelerde, meydanlarda alkol alan, belli bir alkol sınırını aştıktan sonra insanları rahatsız etmek, rezalet çıkarmak, insanları rahatsız etmek serbest mi? Bizim yasakladığımız budur. Ruhsatlı mekanlar, oteller, ruhsatlı içki satan büfeler, marketler, satışına yine devam ediyor. Bizim kamuoyunun önüne koyduğumuz, 'yasak' diye lanse edilen husus; parklar, bahçeler, ibadethaneler, şehitlikler ve yol kenarlarında alkol alınarak yüksek sesli müzik yayınıyla milletin rahatsız edilmesiydi. Bu yasak zaten diğer mevzuatlarda devam ediyor. Yineleyecek olursak, biz bunu ete kemiğe büründürmüştük. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı ile böyle bir uygulamanın alakası olduğunu zannetmiyorum. Karar bize ulaşmadı.”

Afyonkarahisar'da yeni bir uygulamanın olmadığına dikkati çeken Balkanlıoğlu, “Mevcut mevzuatın dışında yeni bir uygulama yok ancak insanların rahatsız edilmesine müsamaha etmiyoruz. Durum, bundan ibaret. Milletin rahatsız edilmesine müsamaha isteniyorsa, buna yine izin vermeyeceğiz. Afyonkarahisar huzur kenti olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Balkanlıoğlu, halktan yasakla ilgili çok olumlu tepkiler aldıklarını da sözlerine ekledi.


ISPARTA VALİSİ: 'İÇKİ YASAĞI DEĞİL, KAMU DÜZENİ TEDBİRİ'

Isparta Valisi Memduh Oğuz, açık alanlarda alkolü içki tüketilmesine izin verilmemesi yönündeki kararı kamu düzenini sağlamak adına aldıklarını belirterek, "Türkiye'nin hiçbir yerinde içki yasağı diye bir kavram olmaz" dedi.Isparta'da il sınırları içinde açık alanlarda alkol alınmasını yasaklayan ve yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu gereğince para cezası yaptırımı uygulanmasını içeren genelgeye yönelik Vali Memduh Oğuz gazetecilere açıklamada bulundu. Vali Oğuz, kanunların valilere verdiği birinci görevin kamu düzenini, can ve mal emniyetini, huzur ve esenliği sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin hiçbir yerinde içki yasağı diye bir kavram olamayacağını kaydeden Vali Oğuz, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son derece özgürlükçü bir ortam var. Konuyu bu bakımdan hürriyetler açısından değil, halkın güvenliği, kamu düzeni açısından değerlendirmek lazım. Bizim vatandaşın huzurun sağlama konusunda birinci derecede önemli görevimiz var. Düşünün ki Isparta Türkiye'de yaşanabilir kentler sıralamasında en önde gelen yerlerden biri. Burada genç kızlarımız, hanımlarımız gece gündüz her saatte çıkıp sokakta yürüyebilir. Düşünün ki arazinin bir yerinde açmış müziğin sesini, ortaya kurmuş masayı üç beş kişi. Kim oldukları belli değil. Oradan geçen vatandaş tedirgin. Bu huzuru tehdit eden bir unsur."

YASAĞA UYMAYANA PARA CEZASI

'Isparta İl Sınırları İçinde Açıkta Alkol Almanın Engellenmesine Dair' 7 Mart 2013 tarihinde yayınlanan genelgeyle kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri vb ile park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesi yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesine göre para cezası uygulanacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber