Her iş yerinin acil durum planı olacak

İşyerleri, acil durum planı hazırlayarak muhtemel acil durumları belirleyecek, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2013 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her iş yerinin acil durum planı olacak

Acil durum planı hazırlanırken, ilk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar ile yangın, patlama, doğal afet ve sabotaj ihtimalleri göz önüne alınacak.

Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, ''İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik Taslağı''nı hazırladı ve sosyal taraflara gönderdi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmeliğe göre, işverenler, çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak, meydana gelebilecek muhtemel acil durumları belirleyecek, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alacak. Acil durum planı hazırlayacak işveren, bu tip durumlarla mücadele için önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirecek. Bu personelin her zaman hazır bulunmalarını da sağlayacak.

Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacak işverenler, alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işveren çalışanları da dahil tüm çalışanları acil durum konusunda bilgilendirecek. Acil durumlarla ilgili özel görevlendirilen çalışanların sorumlulukları, işverenlerin konuya ilişkin yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak.

-Çalışanların yükümlülük ve sorumlulukları-

Yönetmelik taslağıyla çalışanların acil durumlara ilişkin yükümlülükleri de belirlendi.

Buna göre, çalışanlar acil durum planında belirlenen önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uyacak, iş yerinde sağlık ve güvenliği tehlikeye düşürecek acil durumla karşılaştıklarında hemen en yakın amirine, acil durumla ilgili görevlendirilen sorumluya veya çalışan temsilcisine haber verecek.

Çalışanlar, acil durumun giderilmesi için işveren ile olay yerine intikal eden ekiplerin talimatlarına uyacak, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranacak.

Çalışanlar, ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıkları ve amirine hemen haber veremedikleri durumlarda, istenmeyen sonuçların önlenmesi için olaya müdahale edebilecek. Böyle bir durumda çalışanlar, ihmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamayacak.

-Engelli çalışanlar refakatçiyle tahliye edilecek-

Yönetmelik taslağına göre, tüm iş yerleri, acil durum planı hazırlayacak. Acil durum planı hazırlanırken, acil durumlar ile ilk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar, risk değerlendirmesi sonuçları ile yangın, patlama, doğal afet ve sabotaj ihtimalleri göz önüne alınarak belirlenecek. Bu kapsamda, muhtemel acil durumların oluşturabileceği zararları önlemek ve daha büyük etkilerini sınırlandırmak üzere gerekli tedbir alınacak, arama ve kurtarma, ilk yardım ve yangınla mücadele gibi uygulanması gereken acil durum müdahale prosedürleri oluşturulacak.

Acil durumların olumsuz sonuçlarından çalışanların etkilenmeyeceği mesafede veya korunakta güvenli yer tespit edilecek. Çalışanların güvenli yere gidebilmeleri amacıyla izlenebilecek uygun tahliye düzenlemeleri acil durum planında belirtilecek.

Yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplara tahliye esnasında refakat edilmesi için tedbirler alınacak. Acil durum mücadele ve tahliye prosedürleri oluşturulurken çalışanlar dışında iş yerinde bulunması muhtemel kişiler de göz önünde bulundurulacak.

-Çok tehlikeli iş yerleri her yıl tatbikat yapacak-

Taslakta, işverenin, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her 10 çalışan için ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde her 20 çalışan için arama ve kurtarma, tahliye ve haberleşme, yangınla mücadele, ilk yardım konularında ayrı ayrı olmak üzere uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az bir çalışanı görevlendireceği belirtiliyor. Buna göre, birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken iş yerlerinde bu çalışanlar ekipler halinde koordineli olarak görev yapacak ve her ekipte bir ekip başı bulunacak. İlk yardım ekibinde görev yapacak çalışanların ''temel ilk yardım eğitimi'' sertifikası bulunacak.

Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta yer alan, 10'dan az çalışanı olan iş yerleri ile az tehlikeli sınıfta yer alan ve 20'den az çalışanı olan iş yerlerinde acil durumlara müdahale edilmesi, ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, iş yeri dışındaki kuruluşlarla irtibatın sağlanması ve yetkilinin haberdar edilmesi gibi gerekli düzenlemelerin yapılması için en az bir çalışan görevlendirilecek.

-Tatbikat-

Yönetmelik taslağına göre, çok tehlikeli sınıfa giren iş yerleri yılda 1, tehlikeli sınıfa giren iş yerleri 2 yılda 1 ve az tehlikeli sınıfa giren iş yerleri ise en geç 3 yılda bir defa tatbikat yapacak. Tatbikat neticesinde aksayan yönler ve kazanılan deneyimlere göre acil durum planları gözden geçirilecek.

İş yerinde, yeni acil durumların ortaya çıkmasına neden olacak değişikliklerin meydana gelmesi halinde acil durum planı tamamen veya kısmen yenilenecek.

Tüm çalışanlar, acil durum planları ile ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler, yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilecek.

İşe yeni alınan çalışana, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilave olarak acil durum planları ile ilgili bilgilendirme yapılacak.

Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda acil durum planı, işverenlerce ortaklaşa hazırlanacak. Birden fazla iş yerinin bulunduğu iş merkezleri ve işhanlarında acil durum planlarının koordinasyonu yönetim tarafından yürütülecek.

Acil durum planlarının hazırlanmasında, iş yerinin bütünü için asıl işveren, kendi çalışma alanı ve yaptıkları işler ile sınırlı olmak üzere alt işverenler sorumlu olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber