Hukukçular: Teziç'in sözleri ?örtülü tehdit'

Haber Giriş : 16 Aralık 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz, bir sanığın yargı yerinin değiştirilmesi için güvenlik zafiyetinin olması gerektiğini söyledi.

?Orada bir güvenlik zafiyeti var mı ki Teziç talepte bulunuyor?? diyen Açıkgöz, Teziç'in ifadelerini ?yargıya müdahale' olarak yorumladı. Teziç'in ?yargıda siyasallaşma' açıklamalarını samimi bulmadığını ifade eden Açıkgöz, birkaç yıl öncesinde yargıda siyasallaşmanın tartışıldığını, ancak YÖK'ün sessiz kaldığını hatırlattı. Açıkgöz, ?Bu durumdan rahatsız olanlar, birkaç yıl öncesinde de siyasi nedenlerle yargılananlara ses çıkarmadılar. Endişelerini açıklamadılar.? dedi. Aşkın'ı yargılayan hakimlerin mesleki geleceklerini düşünecek kabiliyette olduğunu belirten Açıkgöz, ?Teziç'in ?mesleki ilerlemelerini dikkate alarak yargıya güveni taze tutmaları' ifadesi, yargılamayı yapan hakimler tarafından örtülü bir tehdit olarak algınabilir.? dedi.

Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Yakup Erikel ise YÖK Başkanı'nın hukukçu olduğunu hatırlatarak, ?yanlışa önayak' olduğu görüşünü belirtti. ?Teziç, okulda verdiği dersleri unutuyor. Bir yargılamada davanın tarafları haricinde kimse bir şey söyleyemez, taraflar da duruşma sırasında söylerler.? diyen Erikel, Teziç'in açıklamalarının yargıya müdahale olduğunu vurguladı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamada gösterdiği hassasiyete dikkat çeken Hukuk Derneği Başkanı, karar öncesi görüş beyan eden hakimin yargılamanın selameti açısından dava dışı bırakıldığını vurguladı. Erikel, mahkemenin tutukluluk süresini kısa tutmak için de 15 gün sonrasına duruşma günü koyduğunu hatırlattı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ferman Demirkol ise YÖK Başkanı Teziç'in, yaptığı açıklamalarla ?yargıya karşı darbe' hareketine giriştiğini söyledi. Van Cumhuriyet Savcılığı'nın derhal harekete geçmesi gerektiğini belirten Demirkol, ?YÖK Başkanı hakkında yargıya müdahaleden soruşturma açılmalı.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber