YGS'ye damgasını kız öğrenciler vurdu/ Video

YGS'de her 100 kız öğrenciden 70'i sınavı geçti. Ankara TED Koleji'nden Zeynep Karagöz, İstanbul Lisesi'nden Hümeyra Çolak ve Kadıköy Anadolu Lisesi'nden Irmak Öziskender birinciliği paylaştılar.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını açıkladı. Demir'in, Bilkent Otel'de açıkladığı YGS sonuçlarına göre, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesinden Zeynep Nur Karagöz YGS-1 ve YGS-2, İstanbul Lisesinden Hümeyra Çolak YGS-3, YGS-4 ve YGS-5, Kadıköy Anadolu Lisesinden Irmak Öziskender YGS-6 puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.

8 BİN 586 ADAY SIFIR ÇEKTİ

Ali Demir, 2013 YGS'ye 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini, bunlardan 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, 'Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234' dedi.

EN BAŞARILI İL ANKARA

YGS sonuçlarına göre, en başarılı il Ankara oldu. Ankara'yı Karabük, Denizli, Aydın ve Isparta takip ederken, başarı sıralamasının en sonunda Hakkari yer aldı. Sınav başarı verilerine göre de, 2013-YGS'de sınava giren kızların yüzde 89,5'i, erkeklerin ise yüzde 84,21'i 140 ve üzeri puan aldı. Sınava giren kızların yüzde 72,4 ile erkeklerin yüzde 65,3'ü ise 180 ve üzeri puan aldı.

FEN LİSESİ ZİRVEDE

YGS puan ortalamasına göre en başarılı okulların sıralamasında zirvede ilk sıra fen liselerinin olurken, bu sıralamayı, özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, öğretmen liseleri ve askeri liseleri takip etti. İmam Hatip Lisesi çıkışlı olup YGS'ye giren 92 bin 789 adayın puan ortalaması 195.737 olurken, 853 bin 225 adayla aday sayısının en yüksek olduğu liselerde de, YGS puan ortalaması 197.756'da kaldı. Demir'in açıklamasına göre 809 aday Türkçe, 6 aday sosyal bilimler, 2 bin 417 aday matematik, 91 aday fen bilimleri sorularının tamamını doğru cevapladı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YDS VAR

ÖSYM Başkanı Demir, geçen yıl 167 sınav merkezinde, 40'tan fazla sınav yapıldığını, bu sınavlarda yaklaşık 9 milyon adayın 120 bin salonda sınava alındığını ifade etti. Demir, 'Türkiye'de yabancı dil sınavlarını birleştirerek önümüzdeki hafta sonu YDS'yi gerçekleştireceğiz. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak' dedi.

Bir soru iptal edildi

ÖSYM'den, 2013-YGS'de Temel Matematik Testindeki temel soru kitapçığının 30. sorusunun ÖSYM Yönetim Kurulunun kararıyla iptal edildiği, Temel Matematik testinde en az bir işareti bulunan adayların bu soruya doğru yanıt verdiklerinin kabul edilerek değerlendirme yapıldığı bildirildi. Ayrıca Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat alan öğrencilerin Sosyal Bilimler Testindeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulduğu da vurgulandı.

Şimdiki hedefim LYS

YGS'de Türkiye'deki 500 tam puan alan üç öğrenciden biri olan Hümeyra Çolak, hedefinin hukuk fakültesi kazanmak olduğunu ancak henüz üniversiteye karar vermediğini kaydetti. Başarısının sırrını dersleri sıkı takip etmek, hiçbir zaman konuların gerisinde kalmamak, sistemli çalışmak ve danışman hocalara güvenmek olarak açıklayan Çolak, 'Çok heyecanlıyım. Şu an planım LYS'ye çalışmak. Bizim için henüz bitmedi' dedi.

Çalıştım sonuca ulaştım

YGS'nin üç birincisinden biri olan Irmak Öziskender de haberi aldıktan sonra okuduğu Kadıköy Anadolu Lisesi'ne giderek sevincini öğretmenleriyle paylaştı. Öziskender, 'Çok çalıştım, sıkı çalıştım ve sonucumu aldım' dedi. İyi bir derece beklediğini ancak birincilik beklemediğini kaydeden Öziskender, haberi babasının telefonla bildirdiğini söyledi. Çok sevinçli olduğunu kaydeden Öziskender, Hacettepe Tıp Fakültesi'nde okumak istediğini ifade etti.

İpin ucunu bırakmadım

YGS 1 ve YGS 2 puan türünde 500 tam puan olarak birinci olan Karagöz, gittiği dershanede ailesinin de katıldığı toplantıda, hala şokta olduğunu belirterek, televizyonda ismini duyduğunda başka biri olabileceğini düşündüğünü anlattı. Boğaziçi üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği okumayı istediğini söyleyen Karagöz, başarıyı düzenli çalışarak elde ettiğini belirtti. Karagöz, 'Test çözdüm ama soru çözmekten çok konu tekrarlarına dikkat ettim. Sürekli ders çalışmadım ama ipin ucunu bırakmadım' dedi. Fevziye Karagöz, düzenli şekilde ders çalışan kızının birinci olacağını bildiğini belirtirken, Kimya Yüksek Mühendisi baba Bahattin Karagöz de kızından ümitli olduğunu ve başarı beklediğini vurguladı. Bu arada Karagöz'e gittiği dershane tarafından otomobil hediye edildi.

Sonuçlar 8 günde açıklandı

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) sonuçlarını sınavdan sadece 8 gün sonra açıkladıklarını bildirdi. ÖSYM'nin cevap kağıdı tarayıcıları ile optik okuyucularının kapasitesini yüzde 40 oranında arttırması sonucu, ilk defa bir sınav bu kadar kısa bir sürede açıklanmış oldu. ÖSYM Başkanı Ali Demir, sonuçların bu kadar kısa sürede açıklanmasını, takım ruhunun göstergesi olarak yorumladı. ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Yasin Bulduklu da, sistemlerini tamamen buna uyarladıklarını, bundan sonraki süreçte ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavların benzer şekilde çok kısa sürelerde açıklanacağını bildirdi. ÖSYM hızlı sonuç sisteminin sinyallerini, 2012 KPSS-5 yerleştirmelerini 40 saat içinde yaparak vermişti.

Seneye tüm salonlar kamerada

Geçen yıl yapılan sınavlara yönelik sayısal verileri paylaşan Demir, şunları kaydetti: '9 milyon 985 bin 195 cevap kağıdını taramışız. 485 bin 722 tutanak okumuşuz. 464 milyon sayfa kitap basmışız. Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar. 2012'de yaptığımız sınavlarda 28 bin 577 salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Sadece bu yıl yaptığımız YGS'de 20 bine yakın salonda kamerayla kayıt gerçekleştirdik. Sene sonuna doğru da tüm salonlarda kamerayla kayıt gerçekleştireceğiz.' Teknolojik altyapı çalışmalarıyla ÖSYM'nin kendi yazılımlarını geliştiren bir kurum haline geldiğini belirten Demir, 2013-YGS'ye ilişkin bazı rakamları paylaştı. 2013-YGS'ye 1 milyon 805 bin 125 adayın girdiğini anımsatan Demir, sınavın 6 bin 467 binada, 100 bin 452 salonda uygulandığını, sınavda 282 bin 542 kişinin görev aldığını, evraklarının taşınması için 56 bin 670 kutunun kullanıldığını bildirdi. Demir, sınav evraklarının 75 araçla nakledildiğini, nakliye için şehir içinde 3 bin 150 aracın kullanıldığını belirterek, 2 bin 726 ÖSYM temsilcisinin sınavda görev yaptığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber