Kız Bile Verilmeyen Meslek Grubu: İnfaz Koruma Memurları

Bugün cezaevilerinde çalışan infaz koruma memurlarının sorunlarını içeren uzun bir yazı yayımlayacağız. Bu yazıyı sıkılmadan okuyacağınızı düşünüyoruz. Yazının bir kısmı memurlar.net tarafından sansürlendi... Geri kalan kısımları ise; infaz koruma memurlarının şikayetlerini dinlemek, bu personelin mahkuma nasıl baktığını görmek için, katılmadığımız bir çok bölümü olmasına rağmen aynen yayımlıyoruz....

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki görüşler memurlar.net forumunun Genel İdare Hizmetleri kategorisine yazılan görüşlerden derlenmiştir. Dileyenler forumdaki diğer yazılara bakabilirler


İNFAZ VE KORUMA MEMURLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI HAKKINDA BİLGİ

1- Maaş çok düşük, yeni başlayan bir memur 670 YTL alıyor. Dereceler arası fark ise sadece 2 YTL gibi birşey... 20 yıllık ve 2 çocuk babası bir infaz memuru 780 YTL alıyor.

2- Özlük hakları hemen hemen yok gibi... Yıpranma da yok ve 40 saattan fazla çalışıyoruz haftada, fakat sekiz saat üzeri gösterilmiyor. Hak gasp ediliyor.

3- Toplumun dışladığı her türlü insanla beraber yaşıyorsun. Onlara kölelik yapıyorsun. Zile basıyorlar 2 dakikada bir beyefendilerin isteklerini dinliyorsun. Dinlemezsen şikayet ediyorlar. İstekleri genelde yasadışı. Tehdit ediliyorsun.

4- Mahkumlar genelde kendi şehirlerinde yatıyorlar. Eğer kafayı sana takarsa, akrabalarına görüşte söyleyip başına bela oluyorlar. Hatta bir arkadaşımı vuracaklardı, uyanık çıktı. Kendini takip eden aracı polise yakalattı, 2 tabanca çıktı arabadan.

5- Ziyaretçin gelemez, gelse bile dış nizamiyede bekler. Onunla konuşursan şüpheli gözler seni izler. Herkes hafiye gibi.

6- Eleman her zaman yetersizdir, yeni alınan memurların 104 tanesi bir hapishaneye bakar. 5-6 koğuşa bir infaz memuru (gardiyan) bakar. Başına birşey gelirse hakkında soruşturma açılır. Niye tek başına kapı açtın diye?

7- Mahkum sana ana avrat sövse dokunamazsın, insan hakları falan muhabbeti... Hatta daha ileri sana vurmaya kalkınca, kaçacaksın... Eğer kendini korumak için döğüşürsen anında savcı tarafından işlem görürsün. Çoğu zaman kademe ilerlemesi durdurulur yada göreve son verilir.

8- Temizlik, hijyen diye bir şey yok... Her türlü insan var, koğuşlar pis pis kokar.

9- Psikolojikmen çöküyor insan... Kızına kardeşine anasına tecavüz eden, küçük çocuklara tecavüz edip öldüren, üç kuruş için adam öldüren insana beyefendi demek, saygı göstermek zorundasın hissi davranamazsın.

10- Her gün her türlü insandan tehditvari laflar işitiyorsun... 5-10 yıl onunla yaşıyorsun, resmen.annen babandan çok... Bu rezil insanlarla uğraşıp yaşıyorsun, tek fark o içerde sen 5 metre uzağındasın... Bekliyosun zili çalmalarını ki, gidip beyefendilerin isteklerini idareye bildiresin. Bu arada istekleri hiç bitmez.

11- Adalet Bakanlığı, seni kurumununun ayak işçisi gibi görür. Adli binalarındaki çaycılar ve temizlikçiler genelde infaz memuru (gardiyan) durlar. ... gibi davranılır onlara. Yaşadım.

12- En acısı toplum tarafından dışlanır. Saygı görmez.çoğu zaman, mesleğini söylemez duruma gelirsin, mesleğin sorulunca adalet bakanlığında memurum dersin.

13- Hapisten çıkan mahkum seni tanır, nasıl tanımazsın... 5-10 sene aynı yerde bulunmuşsun. Sana içerde yerine getirmediğin yasadışı istekleri için hesap sorar. Tehdit eder. Yer uygunsa bir bıçak darbesi yada silah, uygun değilse tekme tokat döğüşür.

14- Evli değilsen kimse sana kız falan vermez. Zaten kız mesleği duyunca kaçıyor.

15- Gün ışığına hasret kalınır. Rutubetli yer olduğu için 3-5 sene sonra romatizmal şikayetler başlar.

16- Katil, hırsız, tecavüzcüyle uğraştığın için bir zaman sonra sen farkına varmadan psikolojik yönden çökersin, değişik hastalıklar taşımaya başlarsın. Tanıdığım 150 infaz memurunun 80'i hap kullanıyor. 40 -50 ise yeni memur yani daha aday memurların bir çoğu şimdiden kaçmanın yollarını arıyor. Adalet Bakanlığı bütün yolları kapatmış, başka kuruma geçmek şöyle dursun, 2 ayrı F tipinde ki insanlar birbirini sevseler, evlenseler dahi aynı cezaevinde çalışamıyor. Kemik kadro olayı.

17- Bana gelince, üniversiteyi dışardan bitirdim. 3 çocuklu bir babayım. Üç kuruşla geçiniyoruz. Mecburiyetten bu işe girmiştim. Ama şu anda bekar olsam beş parasız olsam bu işe girmektense pazara gidip limon satarım daha iyi. Herkes kendi kaderini kendisi çizer. Özgürsünüz sadece bu yazdıklarıma bir göz atın derim.

Bu mesleği seçenlerin ALLAH yardımcısı olsun....


Öncelikle biz hukusal bir tanımı olmayan etkisiz elemanları tamamen kölelik sistemine bağlı görev yapıyoruz. Eğitim merkezlerinde verilecek dersler arasında, müdür evlerinin nasıl taşındığını, mahkumcuklarımıza iyi bakmak için soğan patates doğrama usulleri, koridor paspaslama tekniklerini biz infaz koruma memurlarına öğretmeleri gerekiyor. Bir de koruma başlığını anlayamadım, biz çevre korumadamayız yoksa doğal hayatı korumakla mı görevliyiz? Korumanın anlamı biraz farklı biliyorum ben.

Sayın bakanımız artık mahkum haklarını bir kenara bırakıpta bizimle ilgilense biraz fena olmayacak. Terörle mücadeleden bahsediyor sayın bakanım, önce siz kendi bahçenize bakın bir neler dönüyor. Adamlar eğitim faaliyetlerini aslanlar gibi yürütüyor, dergi çıkarıp, örgüt dergilerini rahatça okuyor. Böyle giderse bizden daha fazla değer verip koruduğunuz insanlar yakında başınıza iş açacak çünkü F tipleri kuruluş amacını sayenizde kaybetmiş durumda bilginiz ola...


DÜNYANIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİRİNİ YAPAN İNFAZ VE KORUMA MEMURU 640 İLE 800 MİLYON ARASINDA MAAŞ ALIYOR.

* HAFTADA 40 SAATTAN FAZLA ÇALIŞTIK BU GÜNE KADAR FAZLA MESAİ FALAN YADA TAMİNAT ÖDENMEDİ

* YIPRATICI ÇALIŞMA KOŞULLARINA KARŞIN HİÇ BİR REHABİLİTASYON MERKEZİMİZ, YOK POLİSLERİN VAR

* GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ KURULMALI, HAKİM SAVCI BİZİ TEMSİL EDEMEZ. EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİBİ

* İNFAZ MEMURU, CEZAEVİ DIŞINDA ÇALIŞTIRILMAMALI, FAKAT SEVGİLİ SAVCILAR ADLİYE BİNALARINDA ÇAYCI VE TEMİZLİKÇİ OLARAK

ÇALIŞTIRIYORLAR. BU HAKSIZLIK GİDERİLMELİ

* ADLİ POLİS UYGULAMASINA BİR AN ÖNCE GEÇİLMELİ, CEZA EVLERİNİN DÜZENİ İÇİN GEREKLİ

* TOPLUMDA SAYGI UYANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMALI

* MAAŞLAR ARTTIRILMALI İNSANI DÜZEYE GETİRİLMELİ

* BU MESLEK ÇEKİCİ HALA GETİRİLMELİ, DİĞER KURUMLARDAN BU KURUMA GEÇİŞ VE TAM TERSİ İÇİN AŞIRI DUYUMSUZLUK KALDIRILMALI, İNSANIN MUTSUZ OLDUĞU BİR İŞ YAPMAK ZORUNDA BIRAKILMAMALI

* BU İŞLEMLER GERÇEKLEŞİRSE ANCAK İNSANİ BİR İŞ OLUR, AKSİ TAKDİRDE BU KURUM YUKARDAKİLER NASIL GÖRÜYOR BİLMEM RUHSAL YÖNDEN ÇÖKMÜŞ, PSİKOLOJİK SORUNLARA İTİLEN MEMURLARIYLA ACI ÇEKMEYE DEVAM EDER.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber