Sigara, okulların açık alanlarında da yasaklanacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2005 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, okulların kapalı bölümlerinin yanı sıra açık alanlarında da sigarayı yasaklamayı düşündüklerini söyledi.

Bursa'da bir özel hastanenin düzenlediği toplantıda kardiyolojide güncel konuları ve gündemi değerlendiren Prof Erdöl, iktidar olarak sağlık alanında önemli değişiklikler, dönüşümler yaptıklarını ifade etti. Erdöl, aile hekimliği, genel sağlık sigortası ve kamu hastanelerinin bir çatı altında toplanmasını bir bütün olarak düşündüklerini söyledi.

Kalp hastalıkları üzerine konuşan Erdöl, sigarının kalp hastaları için büyük bir risk olduğunun altını çizdi. Türkiye'de ölümcül hastalıkların birincisinin kalp ve damar hastalıkları olduğunu belirten Erdöl, "Sigarayla mücadele etmemiz gerekiyor. Mecliste şu an kanun teklifi var. Eğitim-öğretim mekanlarının kapalı alanlarında sigara içilmesinin yanı sıra açık alanlarında da sigaranın yasaklanmasını istiyoruz. Çünkü öğrenci öğretmenini örnek alıyor" dedi.

Beslenme alışkanlığının değiştiğinin altını çizen Erdöl, beyaz etin yerine, kırmızı etin tüketiminin arttığını, zeytinyağı yerine katı yağların kullanıldığını ifade etti. Kamu hastanelerinin tek çatı altında toplandığını, aile hekimliği konusunda eksikliklerin giderilmeye çalışıldığını kaydeden Erdöl, genel sağlık sigortasının da sisteme dahil olmasıyla bu tablonun tamamlanmış olacağını söyledi.

Sigorta kurumunun artık hastane işletmeciliğinden çok hizmeti satın almayı ve yapılan hizmeti denetlemeyi öngördüğünü belirten Erdöl, özel sektörün de artık kamu hastaneleriyle yarışacağına dikkati çekti. Erdöl, "Türkiye'de kalibrasyon ve akreditasyonla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Ülkemizde belki binlerce, milyonlarca tansiyon aleti var ama tansiyonumuzu ölçsek sonuçların hemen hemen hiçbiri birbirini tutmaz. Çünkü kalibre edilme gibi bir özellik yoktur. Hükümet olarak yapabileceğimiz pek çok şey var. Ama en çok eğitime önem veriyoruz. Türkiye'de gerek pratisyen gerekse uzman hekim açığı çok fazla. Kalifiye hekim arandığında bulunamıyor. Bunun için bu açığı tamamlamamız lazım. Gelecek dönemlerde 3-4 tane daha tıp fakültesi açacağız" şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Uyan ise, diyabet ve kalp başlıklı konuşmasında, dünyada her gün 2 bin 740 kişiye diyabet tanısının konulduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber