Türkiye'de 21 bin kişi böbrek nakli için sıra bekliyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de diyalize bağlı yaşayan 65 bin böbrek hastasından 21 bininin nakil için sıra beklediğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2013 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de 21 bin kişi böbrek nakli için sıra bekliyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de diyalize bağlı yaşayan 65 bin böbrek hastasından 21 bininin nakil için sıra beklediğini söyledi.

Timur Erk, İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de un, şeker ve tuzun anormal şekilde kullanıldığına dikkat çekerek, Türk milletinin alışkanlıklar üzerine yiyecek tüketimi yaptığını ve yemeğin tadına bakmadan tuz kullandıklarını söyledi. Şeker tüketimin kişi başına günde en fazla 50 gram olması gerektiğini belirten Erk, "Bu oran ülkemizde tam üç katı olan 150 grama çıkıyor. Böylece başta diyabet ve obezite olmak üzere bir sürü hastalık tetiklenmiş oluyor" dedi.

Tuzun yapısında bulunan sodyumun insan vücudu için zararlı olduğunu da belirten Erk, aşırı tuz kullanımının böbrekleri olumsuz etkilemesinin yanı sıra hipertansiyona da neden olduğunu söyledi. Tuz ve şekerin birçok hastalığa neden olduğunu belirten Erk, "Bu ikisini fazlaca kullanan insanlar bir gün muhakkak kapımızı çalacak" diye konuştu.

Türkiye'de kadavradan yapılan nakil sayısının düşük olduğunu belirten Erk, bu sayının arttırılması gerektiğini vurguladı. Kadavradan yapılan nakil sayısının toplam nakil sayısına oranla yüzde 20'de kaldığını söyleyen Timur Erk, vatandaşların bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Timur Erk, " İnsanlarımız beyin ölümüyle bitkisel hayatı karıştırıyor. Bitkisel hayata giren bir kişi geri dönebilir ama beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın yaşaması imkansız. Bu tarz kişilerin organları ölmeden nakil yoluna gidilmeli" dedi.

Türkiye'de böbrek hastası sayısının bu kadar çok olmasına karşın geçen yıl sadece 3 bin böbrek nakli gerçekleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber