Doç Dr. Hasar nano malzemelerini anlattı

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Cem Hasar, nanobilimin ve nanoteknolojinin vazgeçilmez öğelerinden biri olan nano malzemelerin, son yıllarda dünya üzerinde en çok çalışılan ve sürekli gelişen konulardan birisi olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2013 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doç Dr. Hasar nano malzemelerini anlattı

Doç. Dr. Hasar, "Nano malzemelerin bir alt kümesi olan metamalzemeler son yıllarda bilim camiasının büyük ilgisini çekmiş ve konvansiyonel tip malzemelerden farklı olarak negatif kırılma özelliğine sahiptirler. Negatif kırılma, malzemenin hem elektrik hem de manyetik geçirgenlik değerlerinin negatif olması ile elde edilmektedir. Metamalzemelerin negatif kırılma özelliği, teorik olarak 1968 yılında ve deneysel olarak 2000'li yılların başında gösterilmiştir. Bu malzemeler doğada var olmayan negatif kırılma indise sahip olmalarından dolayı, mükemmel lens, görünmezlik pelerini, optik görüntüleme ve fotonik uygulamalarda önemli bir parametre haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

Önceleri iletken ve yalıtkan bir malzemenin periyodik birleşimi ile elde edilen metamalzemelerin, günümüzde bazen periyodik olmayan yapıda bazen ise iletken içermeyen bir içerikle üretilebildiğini belirten Hasar, "Metamalzemelerin negatif kırılma özelliklerinden ve metal içermeyen bazı özel yapılarından dolayı, güneş panellerinde uygulama alanı bulabilmekte ve güneş enerjisinden verimli bir şekilde elektrik enerjisinin elde edilmesine imkan sağlayabilmektedir" dedi.

Hasar, "TÜBİTAK tarafından desteklenen 1001 araştırma projemizde yeni bir yöntem ile metamalzemelerin elektromanyetik özelliklerinin daha hassas ve özgün belirlenmesini sağlayarak yukarıda bahsedildiği üzere değişik uygulama alanlarına sahip bu malzemelerin üretimine yardımcı olmayı hedeflemekteyiz. Projemiz kapsamında planlanan üretim ve ölçümler, ikinci doktoramı yapıyor olduğum Atatürk Üniversitesi Nanobilim ve Nanomühendislik Araştırma Merkezindeki öğretim üyeleri ile beraber, Bilkent Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin nanoteknoloji laboratuarlarında yapılacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber