Yargı: Özür durumu olan öğretmen, norm kadro gerekçesiyle resen atanamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2013 00:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargı: Özür durumu olan öğretmen, norm kadro gerekçesiyle resen atanamaz

Eğitim Sen Çorum Şubesi tarafından açılan Çorum İdare Mahkemesi karar metninde “ Anayasanın 20/1. Maddesinde “Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir.” hükmüne 41. maddesinde; “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” Hükmüne, 90. Maddesinin son fıkrasında ise; “usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletler arası anlaşmalar kanun hükmündedir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bunun yanında Türkiye tarafından 18.05.1954 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi imzalanmış, bu tarihten itibaren adı geçen sözleşme iç hukukumuzun bir parçası halini almıştır. Anılan Sözleşmenin 8. maddesinde de; 1- Herkes özel hayatına, aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. 2- Bu hakkın kullanılmasına bir kamu otoritesinin müdahalesi, ancak ulusal güvenlik, kamu ehliyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda zorunlu olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabilir” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 72. Maddesinde “ Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşinde isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76'ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır” hükümlerine vurgu yapılıp Milli Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğinin 41. Maddesine göre yapılacak atamalarda özür durumları ve tercihlerin de dikkate alınması gerektiği ifade edilmiş olup dava konusu işlemlerin yürütmesini durdurmuştur.

Bu karar ile öğretmenlerin aile bütünlüğü, huzur ve mutluluğunu bozacak her türlü işlemin hukuksuz olduğu Çorum İdare Mahkemesi tarafından ispat edilmiştir.

Bu konu daha önce sitemizde Ahmet KANDEMİR tarafından gündeme getirilmiş, özür durumu olan öğretmenlerin resen atanamayacakları mevzuat açısından incelenmiş ve bu nedenle açılacak davaların kazanılacagını vurgulanmıştır.

"Özür durumunuza rağmen resen atandıysanız dava açın"haberimiz için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber