MEB'in koordinatörlük yazısının çelişkileri

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 25.03.2013 tarih ve 308210 sayılı ve "Koordinatör Öğretmen ve Ek Ders" konulu yazılarında Koordinatör görevlendirilmesi ve işletmelerde mesleki eğitimle ilgili mevzuatlar açıklandıktan sonra;

Not: Bakanlığın bu resmi yazısının aşağıdaki kısmında “ilgi (c) Yönetmeliğin 31'inci maddesine” denilmesine karşılık bu ibare sehven yazılmıştır. Doğrusu “ilgi (b)” olacaktır.

Tespitinde bulunularak mesleki açıköğretim lisesi öğrencilerinden yüz yüze eğitim görenlerin Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliğinin “Okul bitirme kredisi” başlıklı 31 maddesinde yer alan “Lise'de alanlara göre mezuniyet için gerekli olan alan, ortak ve seçmeli ders kredileri haftalık ders dağıtım çizelgelerinde gösterilir.

Okul bitirmede gerekli olan ve ders dağıtım çizelgelerinde belirlenen toplam kredi, öğrencinin başardığı derslerin kredileri/haftalık ders saatleri toplanarak elde edilir.” hükümlerine göre mesleki açıköğretim lisesi eğitiminin de işletmelerde mesleki eğitimle ilgili iş ve işlemlerinin Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 267. maddesinde yer alan hükümlere göre değerlendirilmesi gerektiğini tespit etmiştir.

Bu tespit yerinde bir tespittir. Bizde buna benzer tespiti “MEB'in işletmelerde mesleki eğitim yazısında hatalar zinciri” haberimizde yapmıştık.

Yine Milli Eğitim Bakanlığının “Koordinatör Öğretmen ve Ek Ders” konulu yazılarında;

Tespitinde bulunulmuştur.

Bu tespitlere katılmak mümkün değildir.

Şöyle ki;

Yüz Yüze Eğitimdeki Koordinatörlük Azamî Ek Ders Görevi Ve Ek Ders Görevinden Sayılan Ders Saatleri Dışındadır

1- Öğretmenlere, örgün ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim kapsamında yürütülen koordinatörlük görevi dahil Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 15'inci maddesinde getirilen sınırlamalar aşılmamak kaydıyla işletmelerde meslek eğitimi kapsamında görev verilmesi istenmektedir.

Yani; Açıköğretim Lisesi öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim uygulamasında, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'inci maddesi kapsamında (örgün eğitimle birlikte) koordinatör öğretmen görevlendirmesi yapılması istenmiştir.

Fakat yüz yüze eğitim uygulamaları Ek Dersle İlgili Kararın “Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları” başlıklı 8. maddesi kapsamında yapılmaktadır.

Bu maddenin 1. fıkrası, “Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;” şeklindedir. Yani yüz yüze eğitim uygulamaları Ek Dersle İlgili Kararın belirlediği azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışındadır.

Bu uygulama yukarıda belirttiğimiz Ek Dersle İlgili Kararın “Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları” başlıklı 8. maddesi 1. fıkrasına aykırıdır.

Branşı atölye ve meslek dersleri olan bir öğretmen Ek Dersle İlgili Kararın 15'inci maddesi kapsamında bulunduğu ilin büyükşehir olup olmadığına bağlı olarak Meslekî eğitim merkezlerinde 24 ila 18 Diğer okul ve kurumlarda ise 20 ila 16 saat arasında görevlendirilebilmektedir.

Aynı öğretmen bu defa yüz yüze eğitim kapsamında Ek Dersle İlgili Kararın “Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları” başlıklı 8. maddesi 1. maddesi (a) bendi 6. fıkrasındaki; ”Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar ek ders görevi verilebilir.” hükümlerine göre 10 saat koordinatörlük görevi alabilecektir. 8. madde, alınacak koordinatörlük görevini 10 saatle sınırlamakta ve bu görevin azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olduğunu belirtmektedir.

Madde metni açıkça “yüz yüze eğitim uygulamalarında” demektedir. Koordinatörlük görevi de yüz yüze eğitim uygulamasının bir parçasıdır işletmede öğrencinin kontrol edilmesi, rehberlikte bulunulması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının “Koordinatör Öğretmen ve Ek Ders” konulu yazılarında yer verilen (Ek Dersle İlgili Kararın 8. maddesi kapsamında) koordinatörlüğün Ek Dersle İlgili Kararın 15. maddesi kapsamında birlikte değerlendirilmek suretiyle verilmesi gerektiği söylemi bu yüzden yanlıştır.

O zaman Ek Dersle İlgili Kararın 8. madde kapsamında Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar verilen ek ders görevinin Ek Dersle İlgili Kararın “ek ders görevi” başlıklı 6. maddesi kapsamında verilen ek ders görevlerinden düşülmesi gerekmektedir ki bu mantık dışı bir uygulamadır.

Zaten bunu öngören Ek Dersle İlgili Kararın 8. maddesi 1. fıkrasındaki; “Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;” hükümleri ile 8. maddesi kapsamında verilen tüm görevlerin Ek Dersle İlgili Kararın diğer maddeleri ile birleştirilemeyeceğini, toplanamayacağını açıkça ifade etmektedir.

Kaldı ki Ek Dersle İlgili Kararın 8. Maddesi kapsamındaki görevler norm kadro hesabında dahi kullanılmamaktadır.

Bu madde kapsamında mesleki ve teknik okul veya kurumunda branşı atölye ve meslek dersleri olan okul müdürü veya müdür başyardımcısı (30 saat yönetim görevi, 6 saat ek ders görevi - genelde örgün eğitimde koordinatörlük olarak - ve 10 saat de açık öğretimde koordinatörlük görevi olmak üzere) toplam 46 saat ek ders görevi alabilirler.

Yine tekrar edersek bu yorumları biz değil Ek Dersle İlgili Kararın 8. maddesi 1. fıkrası; "Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;" hükümleri yapmaktadır.

Mevzuata Göre Yöneticilere Koordinatörlük Görevi Verilmektedir

2- Yöneticilere mesleki açıköğretim lisesi öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimine bağlı olarak göreve verilmemesi istenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının “Koordinatör Öğretmen ve Ek Ders” konulu yazılarında; mesleki açıköğretim lisesi eğitiminin de işletmelerde mesleki eğitimle ilgili iş ve işlemlerinin Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 267. maddesinde yer alan hükümlere göre değerlendirilmesi gerektiğini tespit etmesine karşın Yöneticilere mesleki açıköğretim lisesi öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimine bağlı görev verilmemesini belirtmesi bir çelişkidir.

Çünkü Milli Eğitim Bakanlığının “Koordinatör Öğretmen ve Ek Ders” konulu yazılarında;

Şeklinde yer verilen Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 267. maddesinde yer alan hükümlere göre Yönetici ve öğretmenler koordinatör öğretmen olarak görevlendirilebilmekte sadece diğer alanlardan yönetici ve öğretmenler görevlendirilmemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının Ek Dersle İlgili Kararın 8. maddesi 1. fıkrası ve Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin “Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi” başlıklı 267. maddesi 1. fıkrası ışığında resmi yazıyı tekrar gözden geçirmesinde ve koordinatör öğretmen görevlendirilmesinin nasıl yapılması gerektiğine dair bir yönerge çıkarılması konusunda çalışma yapmasında fayda bulunmaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber