Anayasa komisyonu 'Sayıştay'ı görüştü

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, ''devletin, tüketiciyi koruyu önlemleri alması'' konusunda mutabakat sağladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 18:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk'ün başkanlığında toplandı. Toplantıda, ''Piyasaların Geliştirilmesi ve Düzenlenmesi'' ile ''Sayıştay'' başlıklı maddeler görüşüldü.

Mevcut anayasadaki ''Piyasaların Denetimi ve Dış Ticaretin Düzenlenmesi'' maddesi, komisyonda ''Piyasaların Geliştirilmesi ve Düzenlemesi'' şeklinde benimsendi.

Devletin; para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı, düzenli işlemelerini sağlayıcı,geliştirici önlemler alacağı; piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önleyeceğine yönelik mevcut anayasadaki fıkra korundu. Komisyonda ayrıca devletin, tüketiciyi koruyu önlemleri de alması eklendi.

Komisyonda benimsenen diğer bir fıkraya göre de dış ticaret işlemleri üzerine ülke ekonomisi yararına vergi ve benzeri yükümlülükler dışında ek mali yükümlülükler koymaya, bunları kaldırmaya kanunla Bakanlar Kurulu'na yetki verilebilecek. AK Parti, Bakanlar Kurulu yerine Başkana yetki verilmesini önerdi.

-Sayıştay'ın denetleyeceği kurumlar-

Komisyonda, Sayıştay'ın görev tanımında mutabakat sağlanırken, Sayıştay üyelerinin seçimi konusunda partiler farklı öneriler getirdi.

Komisyonda kabul edilen fıkraya göre, Sayıştay, sosyal güvenlik kurumlarının, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerinin yanı sıra özel bütçeli idarelerin, mahalli idarelerin, sermayesinin yarısından fazlası doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kamuya ait olan kuruluş ve ortaklıkların bütün gelir, giderleri ile mallarını, TBMM adına denetleme görevini üstlenecek. Sayıştay, sorumluların hesap ve işlemleri ile kamu zararının tahsil edileceği sorumluları kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapacak.

AK Parti ve BDP, Sayıştay'ın siyasi partilerin de TBMM adına denetlenmesini önerdi.

Sayıştay'ın kesin hükümleri hakkında ilgililerin karar düzeltilmesi talebinde bulunmaları için tanınan 15 günlük süre komisyonda kaldırıldı. Buna göre, Sayıştay'ın kesin hükümleri hakkında ilgililer bir kereye mahsus olmak üzere karar düzeltilmesi isteminde bulunabilecek. Bu kararlar dolayısıyla idari yargı yoluna başvurulamayacak.

Mevcut anayasada yer alan vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararları arasındaki uyuşmazlıklarda Danıştay kararlarının esas alınması hükmü, yeni anayasada da korundu.

CHP, MHP ve BDP, Sayıştay üyelerini seçimi konusunda farklı önerilerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber