Hastanede şiddete x-ray ile önlem
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nas: "Acil servise x-ray cihazı konuldu. Hastayı değil ama hasta yakınlarını x-ray cihazından geçiriyoruz"
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Nas, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçebilmek için acil servis girişine x-ray cihazı konulduğunu belirterek, "Hastayı değil ama hasta yakınlarını x-ray cihazından geçiriyoruz, silahla acile giren kişi bir çılgınlık yapabilir" dedi.
Prof. Dr. Nas, Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleri ile bir araya geldi. Nas, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında hekim ile hasta yakını arasındaki iletişim eksikliğinin önemli rolü bulunduğunu belirtti.
Hekimlerin, mesleğin zorlu yapısı dolayısıyla empati sıkıntısı yaşayabildiğini ifade eden Nas, "Kimi durumlarda insanların bizleri anladıklarını düşünüyor, empati yapmıyoruz. DEÜ'de hekimlere telkinlerde bulunuyoruz. Hasta ve hasta yakınlarını daha pozitif değerlendirmelerine yönelik telkinde bulunuyoruz. Şiddetten ders almaya çalışıyoruz" dedi.
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 28 Martta gerçekleşen hekime yönelik şiddet olayının personel üzerinde büyük etki bıraktığını bildiren Nas, şöyle konuştu:
"DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde görevli asistan hekimler, yaşamını yitiren hastanın oğlu tarafından darbedildi. Saldırı, kadın asistan hekimin aralarında bulunduğu bir gruba yapıldı. Acil serviste detayları artırdık. İnsanlar orada güvensiz olamaz. Acil servise x-ray cihazı konuldu. Hastayı değil ama hasta yakınlarını x-ray cihazından geçiriyoruz. Silahla acile giren kişi bir çılgınlık yapabilir. Halkın son dönemde gösterdiği şiddetin olumsuz yönleri var ama biz de ders alıyoruz. İnanç bazında değerlendirdiğimizde, ölümün Allah'tan geldiğini bilen insanlar, doktoru suçluyor, bunda da bir tezat var. Hem hekimlerin hem de vatandaşların kendilerine çeki düzen vermesi gerekir."
-"Kalp nakli ruhsatı için başvuracağız"-
Nas, DEÜ Tıp Fakültesi'nin kalp nakil ruhsatının, yeterli nakil sayısına ulaşılamaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nca durdurulmasının ardından konuya ilişkin girişimlerde bulunduklarını anlattı.
Kalp ruhsatının yenilenmesi için başvuruda bulunacaklarını belirten Nas, şunları kaydetti:
"Yaklaşık bir yıl önce yüz nakline imkan tanıyan kompozit doku nakli ruhsatı başvurusunda bulunduk, bekliyoruz. Nisan ayının ikinci haftası kalp transplantasyonu ile ilgili başvuruda bulunuyoruz. Bizim için önemli, Türkiye'de ilk yapan merkez olmamıza karşın böyle bir olumsuz bir durumla karşılaştık. Sağlık Bakanlığı'nın anlayışla karşılayacağını düşünüyorum. Komisyonda görüşülecek ve olumlu sonuçlanacağına inanıyorum."
Nas, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde Geriatri Merkezi, 40 yataklı Palyatif Bakım Merkezi ile Hematoloji Hastanesi açılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
-"Acil serviste x-ray uygun değil"-
Öte yandan, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu altyapı oluşturulmaksızın alınan önlemlerin, saldırma dürtüsü bulunan kişiyi tahrik edebileceğini savundu.
Sağlık çalışanlarının, hastane binası dışında saldırıya uğrayabileceğine dikkati çeken Rodoplu, "Sembolik tedbirlerin caydırıcı olacağını düşünmüyorum. Silah bulunması halinde özel güvenlik görevlisinin bu silahı almaya yetkisi var mı- Alsa bile bu silahı nerede saklayacak- X-Ray cihazı uygulaması altyapısı düşünülmeden hayata geçirilmiş" dedi.
Muhabir: Zeynep Hoşgörür