Ekonomistler haklarını talep ediyor

Ekonomistler hem ek ödeme hem de özel hizmet tazminatı yönünden düşük tutulan haklarını talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Nisan 2013 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomistler haklarını talep ediyor

Ekonomistler, muhasebecilere resmi bordrolar üzerinden hesaplamalar yaptırtarak ekonomist maaşı ile diğer unvanların maaşları, ek ödemeleri ve özel hizmet tazminatı arasındaki farklılıklara ulaşmışlardır. Aşağıdaki tablolar dikkatle incelendiğinde ekonomist unvanının ne derece mağdur olduğu açıkça gözler önüne serilmektedir.

Tablo 1

Tablo 2

Tablo 3

Tablolardan da görüldüğü üzere tüm teknik unvanlar içinde en düşük özel hizmet tazminatını alan unvan ekonomisttir (Bknz Tablo 3). Lise mezunu teknisyen %61 ÖHT alırken 4 yıllık fakülte mezunu Ekonomist %50 ÖHT ile lise mezunu teknisyenin bile gerisinde kalmaktadır. Okul olarak biri diğerinin bir üst öğrenimi durumunda iken ,özel hizmet tazminatı belirlemesinde tam tersi yapılmıştır. Gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.

Başka bir örnekte ise ek ödeme yönünden istatistikçi ve ekonomisti kıyaslayalım. İstatistikçi 4 yıllık fakülte mezunu ve ek ödeme oranı %100'dür. Ekonomist de 4 yıllık fakülte mezunudur. Yani mezuniyet açısından istatistikçi ve ekonomist açısından bir fark yoktur. Öte yandan ekonomistleri öğrenim süreleri boyunca istatistik ve ekonometri dersleri aldıklarından istatistikçilerin yaptıkları işi de yapabilirler. Buna karşın istatistikçinin ek ödeme oranı %100 dür, ekonomistin ek ödeme oranı %85'tir (Bknz Tablo 2). Neden arada %15'lik bir fark vardır? Bu anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Bu durum düzeltilmelidir.

Ek ödemedeki ve Özel Hizmet Tazminatındaki ekonomistler adına bu olumsuz durumlar elbette maaşa da yansımıştır (Bknz Tablo 1). Tabloda da görüldüğü üzere teknik hizmetler sınıfındaki personeller arasında en düşük maaşı ekonomist almaktadır. Hatta durum bununla da kalmayıp, tablo1 dikkatle incelendiğinde iyice anlaşılacağı üzere Teknik Hizmetler Sınıfındaki ekonomistin maaşı Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki Memurun maaşı ile hemen hemen eşittir. Şimdi bu durumdu şunu sormak istiyorum ki Ekonomist'den başka böyle mağdur durumda olan başka bir kadro var mıdır? Ekonomist kadrosunun bu mağduriyeti bir an evvel giderilmelidir.

Yunus Ürün

Hangi kurumda kaç ekonomist çalışıyor, bu bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber