MOBESE özel hayata giriyor

Meclis bünyesinde kurulan 'Böcek Komisyonu' teknik takibe ilişkin tartışılacak bir 'prensip kararı' aldı. İstanbul Emniyeti'nden MOBESE'ye ilişkin bilgi alan komisyon, ev ve işyeri güvenlik kameralarının da sisteme entegre hale getirilmesi için yasal düzenleme yapılmasını benimsedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Nisan 2013 11:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MOBESE özel hayata giriyor

Görevi yasadışı dinlemeleri araştırmak olan 'Telekulak Komisyonu' çok tartışılacak bir öneriye imza attı. Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan Teknik Altkomisyon, bilgi alma amaçlı olarak İstanbul'da GSM operatörleri, TÜBİTAK ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü MOBESE Şubesi'ni ziyaret etti. Komisyon üyeleri MOBESE birimindeki temasları sırasında, Türkiye'de milyonlarca kişinin özel hayatını ihlal anlamına gelebilecek bir öneride bulunarak, 'Ev ve işyerlerindeki bütün güvenlik kameraları MOBESE sistemine bağlanmalı. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmalı' dedi.

İstanbul Emniyeti'nde Komisyon üyelerine bilgi veren uzman ekipler, 'hassas bölgelere' yerleştirilen kameraların özel hayatı hiçbir şekilde ihlal etmediğini iddia etti. İstihbarat amaçlı görüntüleme faaliyetlerinin de özel hayatın gizliliğine uygun şekilde sürdürüldüğü belirtilirken, bu sırada güvenlik güçlerinden gelen ilginç isteğe Meclis'in görevlendirdiği heyetin sıcak bakması dikkat çekti. MOBESE ekipleri, Türkiye'deki güvenlik kameralarının yurtdışında olduğu gibi ana sistemle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini kaydederken, Telekulak Komisyonu da bu öneriyi destekleyerek 'Güvenlik kameraları sisteme bağlanmalı. Bununla ilgili yasal düzenleme için Meclis'e tavsiyede bulunacağız' ifadelerini kullandı.

HER YER GÖZETLENİYOR

Binlerce noktadaki yüksek çözünürlüklü kameralarla istediği her an 'gözetleme' yapabilen devletin, ev-işyeri kameralarının da MOBESE'ye uyumlu hale getirilmesiyle evlerin içini bile gözleyebilir hale gelecek olması, bu öneriyi destekleyen Komisyon'un niyetini tartışmalı hale getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber