Avukatlardan Kazdağları çıkarması

ÇANAKKALE Baro Başkanlığı ve Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu tarafından düzenlenen 'Kazdağları ve Siyanürlü Altın Madenciliği' panelinin ardından avukatlar, altın arama çalışmaları nedeniyle suları kirlendiği ileri sürülen Bayramiç'e bağlı Karaköy'ü ziyaret etti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Nisan 2013 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avukatlardan Kazdağları çıkarması

Bir altın firmasının sondaj çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle 3 ay sondaj bölgesine yaklaşmama cezası alan Mustafa Gönenç ve Mehmet Akay ile görüşen avukatlar, hukuk mücadelesinde onların yanlarında olduklarını ifade etti.

Çanakkale'de bir araya gelen Türkiye Barolar Birliği'ne bağlı 80 avukat, bugün altın arama çalışmaları nedeniyle sularının kirlendiği ileri sürülen Bayramiç'e bağlı Karaköy'e bir ziyarette bulundu. Ziyarete, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da katıldı. Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Cengiz Tuğral, köy kahvesinin önünde sağanak yağış altında yaptığı konuşmada, "Çanakkale ve Kazdağları'nda yaşanan acı gerçeğin bilinmesi ve öğrenilebilmesi için Türkiye Barolar Birliği olarak bir çevre komisyonu kurduk. Hukuk ve diğer alanlarda bölge halkının yanında olduğumuzu göstermek için buraya geldik. Kazdağları'nda yaşanan acı gerçeği göstermek için de buradayız. Hava koşulları nedeniyle arama yapılan alanlara çıkamayacağız, fakat otobüsle Kazdağları'nı gezip, köylülerden bilgi alacağız. Kazdağları'nda siyanür kullanılarak altın çıkarılmaması için hukuksal anlamda bölge halkının yanında olacağız. Eninde sonunda haklı çıkan aklı selim olacaktır" dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan da "Bu bölgenin sularının zehirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Konunun peşini bırakmayacağız" diyerek destek verdi.

'KARDAĞLARI ENKAZA DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR'

Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, "Avukat arkadaşlarımızı olayı yerinde görmeleri için buraya getirdik. Aynı havayı teneffüs etmeleri için geldik. Altıncı firma Kazdağları'nın altını üstüne getirmektedir. Kazdağları'nı adeta bir enkaza dönüştürmek istemektedir" dedi.

Köy Muhtarı Ramazan Çakır, "Sularımız kirlendi dedik. Bakanlıktan yetkililer geldi, örnek aldı. Ondan sonra altıncı firma yetkilileri ile Bakanlık yetkilileri Bayramiç Hacıkayım çiftliğinde yemek yediler, kadeh tokuşturdular" iddiasında bulundu.

İKİ KÖYLÜYE YAKLAŞMAMA CEZASI

Avukatlar, Alamos Gold firmasının Gediktepe bölgesindeki sondaj alanına gittikleri ve buradaki çalışmaları engelledikleri gerekçesiyle haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulan Karaköylü Mustafa Gönenç ve Mehmet Akay ile görüştü. Üç ay sondaj alanına çıkma yasağı alan Mustafa Gönenç ve Mehmet Akay adlı iki köylü, Anomos Gold firması tarafından ayrıca kendileri hakkında 7 bin 200 dolar tazminat davası açıldığını belirtti. Mustafa Gönenç ve Mehmet Akay, "Madene gittik. Fakat cebir ve şiddet uygulamadık. Bu bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyledik" diye konuştu. Türkiye Barolar Birliği yetkilileri, hukuk sürecinde iki köylünün yanında yer alacaklarını kaydetti.

Türkiye Barolar Birliği üyesi avukatlar daha sonra otobüsle Kazdağları bölgesini gezerek incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber