2013 yılında yangın tazminatı ödenecek mi?

Orman Genel Müdürlüğü personeline her yılın Mayıs ve Kasım ayları arasında verilen yangın tazminatları bu yıl Kamu görevlileri Hakem kurulu kararına göre ödenecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Nisan 2013 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2013 yılında yangın tazminatı ödenecek mi?

2/11/2011 tarihli ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan 666 sayılı KHK ile kamu kurumları arasındaki ek ödemeler eşitlenirken, bu eşitsizliği bozan ikramiye, fazla ödeme gibi bir çok maaş unsuru da kaldırılmıştır.

Kaldırılan bu ek ödeme kalemlerinden birisi de yangın tazminatı olarak bilinen Orman Genel Müdürlüğü personeline verilen fazla çalışmalardır.


*Toç Bir Sen'den yangın tazminatı açıklaması

31/12/2012'den geçeli olmak üzere kaldırılan hüküm şu şekildedir:

6831 Sayılı Orman Kanununu 71.maddesinin son fıkrası:

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi memurlardan, Orman Genel Müdürlüğünün merkez teşkilâtı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele nöbeti tutanlar ile taşra teşkilâtı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadele, orman koruma ve sınırlandırma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma ücreti, personelin kadro unvanı, görev mahallî, çalışma süreleri, görevin önem ve güçlüğü dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu kapsamdaki personele bir yılda ödenecek fazla çalışma ücreti toplamı, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerin bir önceki yıldaki toplam döner sermaye gelirlerinin % 10'unu geçemez. Bu hüküm uyarınca fazla çalışma ücreti ödenen personele bu dönemde ayrıca herhangi bir fazla çalışma ücreti ile 12 nci maddede öngörülen ödeme yapılamaz."

Yukarıda yer verilen hüküm, 666 sayılı KHK'nın ek 12. maddesi ile kaldırılmış ancak geçici 15. maddesinde yapılan düzenlemeyle bu kaldırmanın 31/12/2012'den itibaren uygulanması kararlaştırılmıştır.

Ancak, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 2012 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde Toç Bir Sen ile hükümet temsiclileri arasındaki uyuşmazlıkta, bu konuya dair iki karar alınmıştır. Bu iki karar şu şekildedir:

Yangın tazminatı

Madde 59- (1) 28/2/1985 tarihli ve 3160 sayılı Kanun hükümlerine göre ödeme yapılanlar hariç olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan personelden, orman yangınlarına müdahale esnasında kullanılan hava vasıtalarında yangın söndürme faaliyetlerinin yerine getirilmesi amacıyla fiilen görev yapanlara 1/7/2012 tarihinden itibaren her uçuş günü için (900) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere tazminat ödenir. Bu şekilde bir ayda yapılacak ödeme tutarı (5400) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.

Fazla çalışma ücreti

Madde 60- (1) 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan memur ve sözleşmeli personelden normal çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan bilfiil müdahale edenlere döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar ayda 50 saati geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir.

Yukarıda yer alan maddenin

- ilkinde yani 59. maddesinde hava vasıtasıyla yangın söndürme faaliyetini yerine getirenlere yangın tazminatı verilmesi,

- ikincisinde yani 60. maddesinde ise normal mesai çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan müdahale eden personele fazla çalışma ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber