Doçent adayları için, maç devam ederken kural değişti

2013 Nisan döneminde doçentlik sınavı başvurusu yapmayı planlayan akademisyenler, beklemedikleri bir durumla karşılaştı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Nisan 2013 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doçent adayları için, maç devam ederken kural değişti

Üniversiteler Arası Kurulca ilgili yönetmeliğe göre açıklanan başvuru koşullarını taşıyan adaylar her yıl iki defa Doçentlik başvurusu yapabilmektedir. Üniversitelerarası Kurul web sitesinden geçen hafta açıklanmış olan başvuru şartlarının Nisan 2013 döneminde uygulanacak olması gibi bir durumun söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Ancak Doçentlik Sınav Yönetmeliği'nin Birinci Bölümü Madde 4'ün 3 numaralı fıkrasında doçentlik sınav şartlarının her yıl ocak ayı içinde yayınlanacağı ve yeni açıklanan şartların açıklamadan sonraki ilk başvuru döneminde uygulanmayacağı belirtilmiştir. Bu durumda, gerek yeni şartlar ocak ayı içinde yayınlanmamış bulunduğundan, gerekse de açıklanma tarihinden sonraki ilk başvuru döneminden sonra uygulanmaması gereğinden dolayı 2013 Nisan döneminde eski şartların geçerli olması gerektiği görülmektedir.

Yeni şartlara göre başvuru yapılması gerekmesi durumunda bunun yönetmelik ile çelişki oluşturma durumu bulunmaktadır. UAK ile yapılan görüşmelerde bu şartların önceden de var olduğu iddia edilmektedir. Ancak Başvuru Sırasında verilen Beyanname Belgesi önceki döneme göre değiştirilmiş ve ek şartlar istenmiştir. Önceki dönemden farklı olarak Beyanname'de yer alan “SCI-Expanded veya SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış özgün makale (En az iki tane)” kısmı doktora sonrası yayınlardan istenmektedir. Önceki halde ise bu şekilde bir hüküm yoktur. Bu sebeple yeni bir şartın gelmiş olduğu açıktır. Bu şekilde doktora sonrası yayınları bulunmayan akademisyenler önceki dönemlerde başvuru yaparak doçent ünvanı almıştır. Şu halde bu şartın önceden bulunduğunun iddia edilmesi geçersizdir.

Ayrıca Beyanname ile Mühendislik Temel Alanı başvuru Koşulları arasında farklılık bulunmaktadır. Şöyle ki başvuru koşullarında “Doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik unvanı iktisap edildikten sonra, doçentlik başvurusunda bulunulacak olan anabilim dalında özgün bilimsel yayın ve çalışmaların yapılmış olması” ve "Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili SCI-Expanded veya SSCI kapsamındaki dergilerde toplam en az üç özgün makale (editöre mektup, özet, derleme, teknik not ve kitap kritiği hariç) yayımlamış olmak. Bu makalelerden, adayın yaptığı lisansüstü tez(ler)den üretilmemiş en az birini, SCI-Expanded kapsamındaki dergilerde baslıca yazar olarak yayımlamış olmak” şartları bulunmaktadır.

Ancak Beyanname kısmında doktora sonrası SCI-Expanded indeksinde taranan dergilerde 2 yayın ve 1 adet başlıca yazar olunan yayın istenmektedir. Beyannamede yer alan hükümler daha fazla ve ağırdır. Şöyle ki doktora öncesi 5 SCI-Expanded yayının bulunan doktora sonrasında da tez haricinde biri başlıca yazar olarak 2 makalesi bulunan bir kişi doçentlik başvuru koşullarını sağlamakta (doktora sonrası özgün yayın ve çalışmaları bulunmak ve biri başlıca yazar olan en az toplam 3 SCI-Expanded yayını bulunmak) ancak beyannamede verilen sadece doktora sonrası 2 adet SCI-Expanded ve 1 adet başlıca yazar olarak SCI-Expanded yayın şartını sağlamamaktadır (doktora sonrasında toplam 3 SCI-Expanded yayın istendiğinden).

Yani başvuru koşulları dokümanına göre doktora sonrası “özgün bilimsel yayın ve çalışmaları” bulunması ifadesinde ne sayı ne de içerik yönünden bir şart yoktur. Çoğul çalışmalar ifadesi 2 adet bildiri ile bile sağlanabilmektedir. Koşul ve yönetmelikte olmayan 3 adet SCI-Expanded yayın şartının Beyannameye neye dayanarak konduğu belirsizdir. Yeni şartlar ile doktora öncesi çalışmalar çöp statüsüne inmiş durumdadır. Bu şekilde akademisyenlerin doktora öncesi 7-8 yılı bulan akademik hayatı boyunca yayın yapma şevki ve isteği kırılmaktadır.

Beyannamenin, yönetmeliklerde ve Başvuru Koşullarında belirtilenden daha fazla ve ağır hüküm içermesinin hukuki yanlışlığı ve Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan 2013 Nisan dönemi doçentlik başvuru şartlarının değiştirilmesi işlemin durdurulması gerekmektedir.

Bu hususu ÜAK yönetiminin dikkatine sunuyoruz.

Yukarıdaki içerik, bir doçent adayı üyemize tarafından hazrlanmıştır.

* Konuya ilişkin olarak forumda açılan tartışmayı takip edin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber