Dişler kalbin aynası

Diş ve Çene Cerrahı Doktor Nihat Tanfer: Her yıl diş hekimine gitmek, kalp krizi riskini yüzde 25 oranında azaltır. Diş eti temizletmek de beyin kanaması ihtimalini yüzde 13 düşürüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Nisan 2013 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dişler kalbin aynası

ESRA TÜZÜN

Ağız Diş ve Çene Cerrahı Doktor Nihat Tanfer, yaza girerken yüzünüzü hem gençleştirme hem de küçük bakımlarla güzelleştirmenin püf noktalarını sıraladı. Tanfer'in reçetesine uyarak sadece dişinizi değil kalbinizi korumak da yüzünüzün 10 yaş gençleşmesi de mümkün. İşte Tanfer'in önerileri:

KANSERLER DE İLİŞKİLİ: Diş eti hastalıklarına neden olan iltihapların kalp hastalığı ve inmeye neden olan iltihaplanma ile doğrudan ilişkisi vardır. Diş taşlarına neden olan bakteriler damarların da yaşlanmasını kolaylaştırır. Kalp hastalıklarına neden olur. Yapılan araştırmalara göre her yıl diş hekimine gidenlerin kalp krizi geçirme riski, 2 yılda bir gidenlerden 4'te bir daha az. Diş taşlarını temizletenlerin beyin kanaması geçirme riski yüzde 13 azalıyor. Yemek borusu kanserine yakalananların yüzde 70'inde diş taşı sorunu yaşıyor. Altı ayda bir diş taşlarını temizletmeniz gerekli. Kendi kendinize yapacağınız diş bakımı bunun için yeterli değildir. Birçok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir.

DİŞLERİNİZİ BEYAZLATMAYIN: Diş beyazlatma çok moda oldu ancak yarattığı yan etkiler ve kalıcı bir çözüm olmaması nedeniyle hastalarımıza önermiyoruz. Çok kısa süreli özel günler öncesi yapılabilir o kadar. Kuvvetli lazerle diş beyazlatmak dişlerin ön kısmına zarar verir. Özellikle beyazlatmanın 20 yaşından önce yapılmaması gerekir.

LOKMALARI 45 SANİYE ÇİĞNEYİN: Yanlış çiğneme çene kemiği üzerinde büyük sorunlar doğurur. Tek taraflı çiğneme asimetriye yol açar. Çene kasları için lokmaları çift taraflı olarak 45 saniye çiğnemek gerekir. Bu çiğneme alışkanlığı ile sindirim de kolaylaşır.

EKSİK DİŞ 10 YAŞ YAŞLANDIRIR: Eksik diş hem kadının hem erkeğin yüzünden tam on yaş çalar. Yanakların çökük, dudakların daha ince görünmesine neden oluyor. Dişler yaklaşık 8-10 yılda bir 1 milimetre daha az görünür. 70 yaşında gülümserken hemen hemen hiç görülmez. Yani her 10 yılda bir, kişinin gülümsemesinde yüzde 20 görüntü kaybı olur. Planlanan gülüş tasarımı ile yeniden genç gülüş elde etmek mümkün. Bu yaza girerken yapılacak gülüş tasarımı yüzü bir anda aydınlatır.

AZI DİŞLERİ İHTİYAR YÜZ YARATIR: Bir azı dişinizin kaybı yüzünüzün olduğundan daha yaşlı ve yıpranmış görünmesine sebep olur. Yüzdeki çöküklüğün giderilmesi için eksik dişlerin mutlaka tamamlanması gerekir. Azı dişleri eksik olursa yanaklarda çöküklüğe ve kırışıklığa neden olur.

EN SON TEKNİKLER

İMPLANT:

İmplant uygulaması özellikle azı dişerde daha uygundur çünkü azılar bölgesi çiğneme basıncının en yüksek olduğu bölgedir. Bu nedenle orada diş kayıpları daha fazla olur. "Piezo Surgery" adlı teknik, dokulara zarar vermeyen ve operasyonun kısa sürede gerçekleşmesini sağlayan yeni bir cerrahi uygulama. Bu yöntemle çene kemiğine hasar verilmeden implant yerleştirilir. İşlem sırasında en ufak bir kemik kaybı olmaz. Yüzde şişme ve morluk olmadığı için hasta daha kısa sürede iyileşir.

PROTEZLER:

Sabit protezler daha çok metal porselen ve zirkonyum uygulamalarından yapılır. Bu şekilde kişinin kendi doğal görünümüne sahip dişleri takmak mümkündür. Şayet kişi implant yaptıramıyorsa, hareketli protezlerle eksik dişleri tamamlamak ve çiğnemenin asimetrik olarak 2 taraflı yapılmasını sağlamak gerekir.

BOX TEKNİK:

Kemik kaybının yeniden yapılandırılması için at veya dana kemiğinden PLA kullanılarak yapılan özel bir teknikle daha genç ve daha sağlıklı görünmek mümkün...

ELMA ISIRMAK DİŞİ GÜÇLENDİRİR

Doktor Nihat Tanfer, dişleri güçlendirip sağlıklı kılmak için şunları öneriyor:

Çocuklara taze meyve: Çocukluk döneminde kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalıdır. Dişeti, diş sağlığı ve sağlamlığı için C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır.

Bebek biberonla uyutulmaz: Çocuklara 1 yaşından sonra yalancı meme, biberon kullandırtmamalıdır. Bunlar bala batırılarak hiç verilmemeli. Ağızda biberonla bebek uyutmak ilerde çürükleri artırır. Küçük bir ıslak bezle dişlerini silin.

Havuç ve elmanın yararları: Sürekli yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için gereklidir.

Kürdanı bırakın: Dişler kürdan dahil hiçbir şeyle karıştırılmamalıdır.

Çeneye elinizi dayamayın: Ağıza kalem ve parmak sokma, tırnak yeme, dudak, parmak, yanak ısırma, özellikle çeneye el dayama gibi alışkanlıkların dişler ve çene için zararlıdır.

Günde 2 kez 2 dakika fırçalama: Küçükler ve büyükler için günde 2 kez ve 2 dakika diş fırçalamak yeterli. Fırçalama günde 3 kereden fazla olursa dişler yıpranır.

DİŞTEN DE CHECK-UP YAPILIR

Kalp: Diş taşları çok olanlar kalplerini de kontrol ettirmeli.

Lösemi: Diş eti büyümesi löseminin en önemli göstergesidir.

Tiroit: Dişlerde çarpılma ve dilde büyüme hipotiroidin göstergesidir.

Alzheimer: Ağız kuruluğu ile kendini gösterir. Tat alma duyusu çok azalır.

MS: Ağız içinde harita şeklinde kızarıklıklar olur.

Reflü: Diş minesi zayıflar ve dişlerde aşınmalar ortaya çıkar.

Diyabet: Ağız kokusu, mantar oluşumları ve tekrarlayan apseler olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber