Boğaz enfeksiyonlarına erken tedavi uyarısı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç.Dr. İsmail Türkay Özcan, boğaz enfeksiyonuna sebep olan A grubu beta hemolitik streptokok mikrobunun erken tedavi edilmezse kalp romatizmasına neden olabileceğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2013 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Boğaz enfeksiyonlarına erken tedavi uyarısı

Özcan, kalp romatizmasının uzun yıllarda hastalarda, kalp yetmezliği, nefes darlığı ve ani ölümlere neden olabileceğini anlattı.

Kalp romatizması ile ilgili açıklama yapan Doç.Dr. Türkay Özcan, kalp romatizmasının toplumda yaygın olduğunu belirtti. Kalp romatizmasının, kalp tutulumu, eklem tutulumu, romatizmal kalp hastalıkları gibi isimlerinin de olduğunu dile getiren Özcan, "Ama temel adı, tıbbi adı kalp romatizmasıdır. Bu hastalığa A grubu beta hemolitik streptokok denilen bir mikrop neden oluyor. Bu mikrop boğaz enfeksiyonu yaptıktan sonra yaklaşık 4-6 hafta sonra kalp tabakalarını tutabiliyor. Kalp tabakalarını tuttuğunda özellikle kalbin kapaklarını tutuyor ve hastalarda uzun yıllarda ciddi kalp yetmezlikleri, kapak darlıkları yapıyor" dedi.

BOĞAZ ENFEKSİYONLARINI ERKEN TEDAVİ ETTİRMELİYİZ

Bu tür boğaz enfeksiyonlarının en çok çocuklarda gözüktüğüne vurgu yapan Özcan, şöyle konuştu: "5-15 yaş arasında sık görülen bir durum. Kız çocuklarında daha fazla gözüküyor. Genelde gelişmekte olan ülkelerin hastalığıdır. Dünyada Hindistan hastalık grubunda birinci. Türkiye'de orta sıralarda seyrediyor. Bu kalp romatizmasından korunmanın en önemli yöntemi boğaz enfeksiyonu olduğumuzda erken şekilde, özellikle ilk bir hafta içinde en iyi ilaç grubu kullanarak boğaz enfeksiyonunu ortadan kaldırmalıyız. Eğer bu kronik devam ederse kalp romatizma riskini artırıyor."

Erişkin hastaların kendilerine ciddi nefes darlığı, kalp yetmezliği ile geldiğini belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle bayan hastalarımız gebelikte şokla, ani kalp durması ile bize gelebiliyor. Bu hastalarda mutlaka erken tedavi yapmak gerekiyor. Eğer hasta gebe ise gebelerde çok zaruri ve klinik durumu kötüyse balon yöntemi ile daralmış olan kalp kabağını açıyoruz. Cerrahi gerekiyorsa gebeliğin ikinci üç aylık döneminde yüksek riskle kalp kapağı ameliyatı yapıyoruz. Ama normal erişkinlerde gebe olmayan özellikle darlık hastalıklarında, açık kalp cerrahisi yapmadan yine balon yöntemi ile o kalp kapağını açıyoruz. Ama bazı hastalarımız var ki balon tedavisi uygun olmayan bunları da mutlaka cerrahi zamanı geldiyse kapak değişimi cerrahisine veriyoruz."

Bu tür hastalarda kalp içi enfeksiyon riskinin yüksek olduğunun altını çizen Özcan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu grup hastalığı olan hastaların özellikle dövme ve piercing yaptırmaları kesinlikle önerilmiyor. Bu hastalarda damar için ilaç kullanımı, kötü ilaç kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Çünkü bu hastalarda ciddi bir yatkınlık olduğu içi kalp içi enfeksiyonlar bu hastalar için daha sık gelişmekte ve ölüm riski son derece yüksek. Onun için bu hastalar, yaşlı ve nefes darlığı olan, çarpıntısı olan, sık boğaz enfeksiyonu geçiren, eklem tutulumu olan hastalar mutlaka kalp taramasından geçmesi gerekiyor."

Kalp romatizmasına sadece boğaz enfeksiyonuna neden olan A grubu beta hemolitik streptokok mikrobunun sebep olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: "Vücut bu mikroba karşı antikor ürettiğinden bu mikrop kalp dokusu ile çok benzeşiyor. Bu mikroba karşı ürettiği antikor kalbe de saldırıyor. Aslında vücut kendi kendine hasar veriyor. Kendi organını harap ediyor. Şahıs ne kadar boğaz enfeksiyonu geçirirse kalp tutulumu olasılığını da o kadar yüksek oluyor. Bu hastalıkla hastanın yaşam konforu azalıyor, hasta kendi işini yapamaz hale geliyor. Bu hastalarda ileri kalp yetmezliği oluşuyor ve ani ölüm bu hastalarda olabiliyor. Bu hastalık özellikle ilkbahar aylarında, çocuklarda, kalabalık yerlerde yaşayanlarda, askerlerde, sosyo-ekonomik düzeyi düşük gruplarda daha çok gözüküyor. Çocukluk döneminde çocuklar boğaz enfeksiyonu olduğunda, özellikle de kız çocukları boğaz enfeksiyonu olduğunda mutlaka erkenden en uygun antibiyotik ilaçlarla tedavi edilmeleri gerekiyor. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber