Dünya çocukları Köşk'te

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çocuklara armağan etmesinin "olağanüstü bir uzak görüşlülüğün eseri" olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2013 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünya çocukları Köşk'te

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve beraberindeki, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında Türkiye'ye davet edilen çocukları, Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Suriyeli çocukların da yer aldığı kabulde, çocuklara hitaben bir konuşma yapan Gül, 23 Nisan 1920'de TBMM açıldığında yeni bir dönemin başladığını, devletin kurucusu Atatürk'ün bu bayramı çocuklara armağan ettiğini ve dünyada ilk çocuk bayramının Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

"Bizim de bütün arzumuz çocukların neşeli olması"

Cumhurbaşkanı Gül, ülkelerin geleceği çocukların büyüyüp, yönetimde söz sahibi olacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Atatürk'ün bu bayramı çocuklara armağan etmesi olağanüstü bir uzak görüşlülüğün eseridir. Bayram deyince akla neşe geliyor. Bizde de bir söz var: '23 Nisan neşe doluyor insan' deriz. Bizim de bütün arzumuz çocukların neşeli olması. Yöneticilerinin en büyük arzusu ülkelerindeki bütün çocukları neşeli kılmak. Hatta bunun da ötesinde bütün dünyadaki çocukları neşeli kılmak. Bütün çocukların neşeli olması için de barışın, huzurun ve zenginliği olması gerekir. Bunlar sağlanırsa o zaman çocuklar da anneler de babalar da neşeli olur."

"Suriye'de de şimdi neşe yok, hüzün var"

"Bazı ülkelerde şimdi neşenin olmadığına ve bundan dolayı üzüntü duyulduğuna" işaret eden Gül, üzüntülü günlerin de kısa süre içinde biteceğine olan inancını dile getirdi. Gül, Suriye'den gelen Mustafa adındaki çocuğa dönerek, "Mustafa'nın geldiği ülkede, Suriye'de de şimdi neşe yok, hüzün var. İnşallah orada da en kısa zaman içerisinde de eski günler olur. Hüzün biter ve neşe gelir" temennisinde bulundu.

Türkiye'deki kampta kalan Suriyeli bir çocuk, kabul sırasında yazdığı şiiri Cumhurbaşkanı Gül'e okudu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda organizasyonu için TRT'ye ve emeği geçenlere teşekkür etti. Gül, Türkiye dahil 14 ülkeden 15 öğrencinin katıldığı kabulün sonunda, çocuklarla fotoğraf çektirdi.


Başbakan Erdoğan, TRT Çocuk Şenliği kapsamında yabancı çocukları kabulünde, dünya çocuklarına mesajlar verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık yeni binada, TRT Çocuk Şenliği kapsamında çok sayıda ülkeden gelen çocukları kabul etti.

Konuşmasına, "Sevgili çocuklar, Türkiye'ye hoş geldiniz. Heyecanımıza, heyecan kattınız" sözleriyle başlayan Erdoğan, çocukların burada yaşadığı heyecanının, sahip olduğu neşe ve sevincin hiç kaybolmamasını, hayatları boyunca yüzlerinden gülücüklerin eksik olmamasını diledi.

Çocukların, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, konukların şahsında bütün dünya çocuklarının bayramını kutladı. "Dünyadaki bütün çocukların gözlerinden öptüğünü ifade eden Erdoğan, çocuklara, barış dolu, mutluluk dolu bir dünya temenni etti.

"Bağımsızlığımızı tüm dünya çocuklarına armağan ettik"

Çocukların, Türkiye'de keyifli günler yaşayıp, ömür boyu sürecek arkadaşlıkların, dostlukların temelinin atmalarını dileyen Erdoğan, "Bildiğiniz gibi 23 Nisan Çocuk Bayramı, dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bu tarih, aynı zamanda ülkemizin de ulusal egemenlik bayramıdır. Bunun bizim için çok büyük anlamı var. Bizler, millet olarak, büyük mücadeleler sonrasında tesis ettiğimiz barışı, zorlu şartlar sonrasında elle ettiğimiz bağımsızlığımızı tüm dünya çocuklarına armağan ettik. İstiyoruz ki bizim yaşadığımız zorlukları, çocuklarımız yaşamasınlar. İstiyoruz ki çocuklarımız, savaşın, çatışmaların, kavgaların olmadığı çok daha güzel, çok huzurlu, çok daha neşeli bir dünyada yaşasınlar. Biz hem kendi çocuklarımıza hem de dünyanın tüm çocuklarına çok daha güzel, çok daha iyi bir gelecek hazırlamak, sizlere çok daha yaşanabilir bir dünya teslim etmek için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

"Hepimiz Adem ile Havva'nın çocuklarıyız"

Çocuk Bayramı vesilesiyle her yıl farklı ülkelerden yüzlerce çocuğun Türkiye'de misafir edildiğini belirten Erdoğan, "Hepsi buradan Türkiye'den, tüm dünyaya birlik içinde, dayanışma içinde, gülücükler içinde sevgi ve barış mesajları verdiler" dedi.

Erdoğan, Çocuk Şenliği kapsamında bu yıl 45 ülkeden 664 çocuğun Türkiye'ye geldiğini bildirerek, "Sizler de görüyorsunuz, hepimizin rengi adeta gök kuşağının renkleri gibi farklı. Hepimiz farklı ırklara, farklı milletlere, farklı dillere, farklı kültür ve inançlara sahibiz ancak bizim anlayışımızda bu farklılıkların hepsi, birer zenginliktir. Aslında hepimiz, büyük bir insanlık ailesinin mensuplarıyız" diye konuştu.

"Dünya çok büyük ve burada hepimize yetecek kadar yer var"

Başbakan Erdoğan, adaletin ve insanlar arasındaki sevginin çoğaltılmasının, dünya barışının en önemli şartı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Zira dünya çok büyük ve burada hepimize yetecek kadar yer var. Hepimize yetecek kadar kaynak var. Hepimize yetecek kadar mutluluk var. Adalet olursa, paylaşma olursa, dayanışma olursa inanıyorum ki dünyamız bütün çocukların bütün insanların kardeşçe barış içinde mutlu ve huzurlu yaşayacağı cennet gibi bir yere dönüşecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber