Polisin etik kuralları yeniden belirlendi

Haber Giriş : 26 Aralık 2005 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, Terörle Mücadele ve APK Daire Başkanlıkları polisin etik kurallarını belirleyerek bir kitapçık haline getirdi.'Polisin anayasası' olarak kabul edilen yeni kurallara göre, polis temel hak ve özgürlüklere saygılı olacak, asla işkence yapmayacak ve yapılmasına göz yummayacak.Güç kullanımı ise sadece 'meşru bir amaç için en son seçenek' olarak düşünülecek. Polisler etik kurallara uymadığı takdirde hem iç hem de uluslararası hukuka karşı sorumlu olacak.

Öncelik yaşam hakkına saygı

Emniyet, etik kurallarının başına yaşam hakkına saygıyı koydu. Polis, düşünce, vicdan, din ifade, barışçıl toplantı yapma, hareket etme ve mülkiyet haklarını kullanmak gibi herkesin sahip olduğu temel hakları her zaman hatırda bulunduracak.Polis, hiçbir şekilde işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele veya cezalandırma yapmayacak. Polis görev yaparken kesinlikle tarafsız davranacak ve ayrım yapmayacak.

Kuvvet kullanımı son çare olacak

Polis, kesinlikle gerekli olan durumlarda ve sadece meşru bir amacı elde etmek için gerektiği kadar kuvvet kullanacak ve bunu son çare olarak düşünecek.Polis kurum içindeki her türlü bozulmaya karşı tavır alacak. Kurum içindeki bozulmayı kendi üstlerine veya uygun kurumlara bildirmek etik kurallarında önemli bir noktayı oluşturuyor.

Polis kimliğini açıklayacak

Polis, görev yaparken rütbesini, yaptığı görevi açıkça dile getirecek. Polis, hukukun toplumda hakim olmasını temel görevi sayacak. Halkın saygısını kazanacak bir kurum olarak yapılandırılacak. Polis her zaman her türlü işleme karşı yargı yolunu kullanabilecek.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber