Sosyal güvenliğe tek çatı getiren tasarı ilk komisyondan geçti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2005 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Aile Çalışma Komisyonu, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan tasarıyı maddelerini görüşmeksizin, sitemleri eşliğinde, esas komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderme kararı aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bütün derdim kurum hayata geçtiğinde pratik olsun, hantal olmayıp, vatandaşa güçlük çıkartmasın" derken, işçi-işveren sendikaları ve meslek örgütleri ise kurumun bu haliyle özerk olamayacağın savundu.

TBMM Sağlık, Aile Çalışma Komisyonu, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan yasa tasarısını, maddelerini incelemeksizin esas komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu'na olduğu gibi gönderme kararı aldı. Sadece ikisi AK Parti'li, biri CHP'li üç milletvekilinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulacak alt komisyonla birlikte çalışması önerisi götürülecek. Sağlık, Aile Çalışma Komisyonu, Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı'nı görüştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, tasarının katılımcı bir anlayışla düzenlendiğini, halen SSK, Emekli Sandığı ve BAĞKUR'un zayıf olan gelir gider durumlarının birleştirilecek kurumla düzeltileceğini söyledi. "Vatandaş dolaşmayacak, aksine kurulacak bilgi işlem altyapısı ile bilgi dolaşacak. Vatandaş sağlık karnesi, kimlik kartı olmasa da nüfus cüzdanı ile gittiğinde burada T.C. Kimlik Numarası ile işlemini yaptırabilecek" diyen Bakan Başesgioğlu, her üç kurumun birleştirilmesiyle ortak bir sosyal güvenlik veri tabanı oluşturulacağını kaydetti. Başesgioğlu, kurumun şeffaf çalışma yapacağın dönemsel olarak TBMM'de bilgi verileceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada AK Parti Milletvekili Agah Kafkas'ın, "Geçmiş olsun, yüzünüzde alerji mi var?" diye sorduğu Çalışma Bakanı Başesgioğlu'nun esprili biçimde "Bu tasarı alerji yaptı" demesi dikkat çekti. Kafkas, böyle bir tasarıda bile içtüzük nedeniyle esas değil de tali komisyon olarak belirlenmelerini eleştirdi. CHP milletvekillerinin de katıldığı bu saptamanın ardından Kafkas, "Protesto için sadece genelini görüşmeyi öneriyorum" dedi. CHP'li Enver Öktem ile Bayram Meral, bu görüşün komisyonu yok saydığı eleştirisini getirmesine karşın, esasta bu görüşlere katıldı.

"BİZİ ENÇOK YÖNETİM KURULUNUN YAPISI, SAYISI UĞRAŞTIRDI"

Komisyona gelen TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TTB, Türk Eczacılar Birliği (TEB), Türk Diş Hekimleri Birliği ve TZOB temsilcileri ise, tasarının bu haliyle oluşturulacak sosyal Güvenlik Kurumu'nun özerk olamayacağını, 11 kişilik yönetim kurulunun 6'sının atamayla getirilmesinin bunda etkisi olacağını, bu haliyle yasanın çıkması halinde sistemin tamamen tıkanacağını, ülke bütçesinden sonraki ikinci büyük bütçeye sahip olacak kurumun teftiş kurulunun olmamasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Ayrıca sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altına toplanmasının olumlu bir gelişme olacağı da belirtildi. Sadece TEB Başkanı Mehmet Domaç, "Nihayet eczacıların muhatabı tek kurum olacak" diyerek, tasarıya açık destek verdi.

CHP'li Bayram Meral, tasarının siyaset üstü bir mantıkla ele alınmasını isterken, "Bu yönetim kurulu oluşumuyla bu müessese yürümez" dedi. CHP'li Enver Öktem de, tasarının IMF ve Dünya Bankası dayatmasıyla geldiğini savundu. AK Parti'li Agah Kafkas ise siyaset kurumunun buradan elini çekmesi eleştirisine katılmazken, "Türkiye'de sanki siyaset kurumu öcü bir kurum, elini attığı yerler batıyormuş gibi kampanyalar yürütülüyor. Biz de buna çanak tutuyoruz. Ben halka hesap vereceksem kimse kusura bakmasın buralarda olacağız" diye konuştu. CHP'li İzzet Çetin de, bütün kurumlarda olduğu gibi buralarda da teftiş kurulunun kaldırılarak, denetimin Sayıştay'a verilmesini eleştirirken, "Bunu anlamıyorum, yapılanların görülmemesi, talanın vurgunun ortaya çıkmasının önlenmesi amaçlanıyor. Teftiş kurullarının kaldırılması yolsuzluk liginde Türkiye olarak açık ara öne çıkarız" şeklinde konuştu.

Komisyonda öne çıkan esas komisyon olmama sitemine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, "Bana kalsa tasarıyı ben buradan hemen çıkartmak isterim. Ama usul ekonomisi ve zaman bakımından maddelerine geçilmeden Plan Bütçe Komisyonu'na gönderilmesi, böyle bir yol izlenmesi uygun olur" dedi. Yönetim Kurulunun oluşumu ve üye sayısının en başından beri takıldıkları nokta olduğunu anlatan Bakan Başesgioğlu, "Aslında 11 kişilik yönetim kurulu bizim yönetim yapımıza uygun değil. Ama işçi işveren emeklilerin birer temsilci göndermesinde anlaşılsın, kamudan gelenleri de 4'e indirir, sayıyı 7'ye indiririz. Bizi en çok uğraştıran konu bu, yönetim kurulunun sayısı, yapısı, kompozisyonu. Ayrıca Danışma Kurulu'nun kaldırılarak yeniden Genel Kurul'un getirilmesini de hallederiz. Bunlar olmayacak şeyler değil. Ama bütün derdim kurum hayata geçtiğinde pratik olsun, hantal olmayıp, vatandaşa güçlük çıkartmasın" diye konuştu.

Üç saatlik görüşmenin ardından yapılan oylamayla tasarı, maddelerine geçilmeksizin esas komisyon olan Plan Bütçe Komisyonu'na gönderilirken, orada kabul edilmesi durumunda oluşturulacak alt komisyonda 2 AK Parti ve 1 CHP milletvekilinin de kendilerini temsilen çalışmalara katılması önerisi götürülmesi benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber