Anzak törenlerinde protesto şoku

Çanakkale Kara Savaşlarının 98. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda, ‘Şafak Ayini' olarak bilinen ‘Şafak Töreni' düzenlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2013 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anzak törenlerinde protesto şoku

Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turist, 97 yıl önce yapılan Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden atalarını, çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu'nda düzenlenen törenle anarken, törene yapılan bir protesto damgasını vurdu. Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon'un konuşması esnasında bağıran Ali Ersoy isimli şahsı güvenlik görevlileri yaka paça dışarı attı.

Gece yarısından itibaren Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak koyuna akın eden Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler, battaniye ve uyku tulumlarına sarılarak sahildeki çimlerin üzerinde uyuyarak törenin başlamasını bekledi. Saat 05.30'da başlayan törende, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen askerler, Anzak çıkarması sırasında ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Türkiye, Yeni Zelanda ve İngiltere milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Tören alaında tam bir sessizlik hakim olurken Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon'un konuşması esnasında Ali Ersoy isimli bir vatandaş ellerindeki dosyaları havaya kaldırarak bağırmaya başladı.Bir anda bütün gözlerin dikildiği Ersoy, İngilizce konuşarak bakana bağırdı. Bu sırada güvenliği sağlamakla sorumlu olan bir bayan Ersoy'un ağzını kapatarak ellerindeki dosyaları almak istedi ancak başarılı olamadı. Yardımcı kuvvet istenmesinin ardından Ersoy, yaka paça tören alanından çıkarılarak göz altına alındı.

Ersoy'un göz atına alınmasının ardından tören kaldığı yerden devam etti.

ALANA HÜZÜN HAKİM OLDU

Konuşmaları dikkatle dinleyen Anzaklar, daha sonra ülkelerinden özel olarak gelen rahip tarafından savaş sırasında ölenler için okunan duaya eşlik etti. Anzak çıkarmasının önemi ve sonuçları ile ilgili yapılan konuşmaların ardından İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Hindistan ve Türkiye 'den üst düzey yetkililer, Anzak Anıtı'na çelenk koydu. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı tören sırasında Avustralya ve Yeni Zelandalıların gözleri doldu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede özel güvenlik ekipleri kuş uçurtmazken, Türk güvenlik birimleri de sıkı önlem aldı. Törene katılanlar daha sonra Avustralya ve Yeni Zelanda anıtında yapılacak törene katılmak üzere bölgeden ayrıldı. Kendi anıtlarını gezmek isteyen 10 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı turist ise uzun süre bölgeden ayrılmak istemedi. Bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Anzaklar, yakında bulunan tepelere çıkarak uzun süre denizi seyretti. Bazıları ise sahilden ülkelerine hatıra götürmek için taş topladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber