Madde bağımlılığı yaşı düşüyor

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Mukadder Selamet, madde kullananların yüzde 43’ünün 16-20 yaş arasında olduğunu belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2013 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madde bağımlılığı yaşı düşüyor

Adana Valiliği koordinasyonunda, Güneydoğu Uluslararası Sağlık Federasyonu (GUSAF) üyesi Adana Sağlık Mensupları Derneği (Adana Sameder) tarafından yürütülmekte olan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destekleme Programı (SODES) kapsamında finanse edilen "Gençlerimizi Bilinçlendirelim, Madde Bağımlılığına Karşı Koyalım" projesi kapsamında, Kız Lisesi öğrencilerine konferans verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Mukadder Selamet, İl Sağlık Müdürlüğü personelleri Necla Tunç, Nesrin Yücel ve Nurten Ergüzel'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Adana Kız Lisesi 9. sınıfındaki 240 öğrenci madde bağımlılığı konusunda bilgilendirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Mukadder Selamet, madde kullananların yüzde 43'ünün 16-20 yaş arasında olduğunu belirtti. Mukadder, "Ülkemizde madde bağımlılığı yaşı gün geçtikçe aşağı iniyor. Bir defadan bir şey olmaz diyerek başlanılan bağımlılık yapıcı maddeler gençlerimizin sağlığını kaybediyor. Madde bağımlıları kendi kendine maddeden uzaklaşması güçtür. Bu nedenle mutlaka tıbbi yardım almalı, aksi halde bu kısa süreli zevkler kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanıyor" dedi.

Gençlerde sigara alışkanlığının özenti yoluyla başladığını dile getiren sağlık müdürlüğü personeli Necla Tunç ise, özenilen kişilerin ise kişinin yakın çevresinde olduğunun altını çizdi. Sigaranın içerisinde birçok zehirli maddenin bulunduğuna dikkati çeken Tunç, başta akciğer olmak üzere birçok kansere yol açtığını vurguladı. Tunç, sigaranın zararlarının uzun bir sürede ortaya çıktığını bu nedenle bağımlıların içmeye devam ettiklerini ifade etti.

Konferansa alkol bağımlılığını da anlatan sağlık müdürlüğü personeli Nurten Ergüzel de, alkol bağımlılarının kendi kendine alkolü bırakmasının güç olduğunu söyledi. Ergüzel, bu konuda mutlaka tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguladı. Alkol bağımlılarının eğitim ve öğretim hayatında başarısız olduklarını, ailevi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Ergüzel, alkole başlama nedeninin de stres olduğunu kaydetti.

İnternet bağımlılığının diğer bazı psikolojik bozuklukları da alevlendirdiğini vurgulayan sağlık müdürlüğü personeli Nesrin Yücel ise, hastaların depresyon, dikkat bozukluğu gibi sorunlar yaşadığını bildirdi. Yücel, "Uzun süreli bilgisayar kullanmak kişide sağlık problemlerine neden oluyor. Bunlar gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, elde uyuşukluk, bel ve sırt ağrılarıdır. En iyisi hiç başlamamak ama, eğer başlanmışsa bir an önce bırakılması çok önemli" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber