MEB öğretmen tayinlerinde 'özür' kapsamını daraltıyor

Haber Giriş : 04 Ocak 2006 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tayin edilmek için artık 'eşimden boşandım' mazeret olarak kabul edilmeyecek. Bakıma muhtaç ebeveyn için ise Sağlık Bakanlığı'nca onaylı hastaneler rapor verecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, tayin istemede öğretmenleri sahtekarlığa iten "boşanma" mazeretine son veriyor. Böylece öğretmen veya çalışan eşlerin istedikleriyle gidebilmek için anlaşmalı boşanmalarının da önüne geçilmiş olacak.

Mevcut sistemde öğretmen eşler veya bir başka meslek grubunda çalışan eşler, anlaşmalı boşanma gerçekleştirip, Bakanlığa boşandığı eşiyle aynı ilde kalmak istemediğini belirtip tayin istiyordu. Bir süre sonra aynı eşler, bu sefer tekrar evlenip, özür grubundan eş durumu tayini isteyerek istedikleriyle tayinlerini yaptırıyorlardı.

İSTİSMAR EDİLİYORDU

Bakanlık, istismara ve öğretmeni sahtekarlığa iten boşanma gerekçesini özür grubu tayinlerden çıkartma kararı aldı. Sağlık özrü grubundan da tayinler zorlaşıyor. Öğretmenin bakıma muhtaç ebeveyni için aldığı rapor, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen "Hakim Hastaneler"e onaylatılacak. Onay, yazılı olarak değil gerektiğinde hasta, hakim hastanedeki doktor tarafından görülmek üzere bizzat çağrılarak, tekrar sağlık kontrolünden geçirilecek ve "bakıma muhtaçtır" teşhisinden sonra öğretmenin sağlık özrü işleyecek. MEB, Hakim Hastane konusunda Sağlık Bakanlığı ile bir anlaşma yaptı. Böylece Bakanlık istediğinde denetim yolunu kendisi işletebilecek.

Eş, eğitim ve sağlık gibi özür grubu tayinlerde ilk atanan öğretmenler, temel eğitimlerini 1. yarıyılda tamamlasalar dahi tayin isteyemeyecek. Öğretmenlerin, özür tayini isteyebilmeleri için 1 tam yıl eğitim-öğretim süresini geçirmek zorunda olacak. Bakanlık, Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliği üzerindeki çalışmalarını son aşamasına getirdi. 1 yıl şartıyla öğrencilerin dersleri de yarıda kalmış olmayacak. Bir başka değişiklik ise özellikle eş durumunda aranan eşlerdeki "12 ay sigortalılık süresinde kesintisiz 1 yıl şartı" yumuşatılıyor. Bakanlık, iş yeri sabit olmayan birkaç ilde bayi ve iş yerleriyle temsilcilikleri bulunan ve sosyal güvenceleri SSK ve Bağ-Kur olan sigortacılarla eczacılar gibi meslek gruplarındaki çalışanlarda Anonim Şirketleri'nin beyanını esas alacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber