Bakan Tüzmen'e ağır itham...

Haber Giriş : 04 Ocak 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Free shop'a izin talebi Tüzmen'den gelmişti

Kaçakçılık sanığı Kemal Can'a free shop izni konusunda eski bürokratlar ile bakan karşı karşıya geldi. Bürokratlar, 'Talep Tüzmen'den' diyor. Tüzmen'in yanıtı ise şöyle: Bana sıvamaya çalışıyorlar

PKK'ya yardım' iddiasıyla aranan Kemal Can'a, hakkında 'kaçakçılık' davası olduğu halde Gürbulak'ta da free shop açma izni verilmesi ile ilgili iddialar, geçen yıl vefat eden AKP'li milletvekili Mehmet Melik Özmen ile Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e dayandı.

Edinilen bilgilere göre Kemal Can'a Gürbulak'ta free shop (gümrüksüz satış mağazası) açma izni için Gümrük Müsteşarlığı'nda, biri 2003 yılı 20 Haziran'da, diğeri 1 Temmuz'da olmak üzere iki özel toplantı yapıldı.

İkinci toplantıya dönemin Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, yardımcısı Tuna Turagay, kısa süre önce görevden alınan Gümrükler Genel Müdürvekili Sezai Uçarmak, Genel Müdür Yardımcısı Arif Kümbül, Daire Başkanı Mete Uslu da katıldı.

Altı rapor
Gümrük kontrolörlerinin, Kemal Can'a ait Süper, Global, Flamma adıyla faaliyet gösteren free shopların kapatılmasına dair altı raporu bulunmasına rağmen, 20 Haziran tarihli toplantıda, Can'a yeni free shop açma izni verilmesi konusu tartışıldı. Turagay, toplantıda "Free shopların açılmasını Kürşat Tüzmen istiyor" şeklinde bir açıklama yaptı. Ancak hazırlanan izin yazısına Mete Uslu ile Arif Kümbül itiraz etti. İki bürokratın bu itirazlarına sinirlenen Saygılıoğlu, istifalarını istedi. (İstifa etmeyen Arif Kümbül, 1 Temmuz tarihli ikinci toplantıdan sonra görevden alındı. Ancak daha sonra mahkeme kararıyla göreve döndü.)

İkinci toplantı
1 Temmuz'da ikinci bir toplantı yapıldı. AKP Ağrı milletvekili Özmen'in katıldığı bu toplantıda Müsteşar Nevzat Saygılıoğlu, yardımcısı Tuna Turagay, Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak, Daire Başkanı Mete Uslu, Genel Müdür yardımcısı Arif Kümbül, Gümrük kontrolörleri Kemal Buğu ve Abdullah Özgöl hazır bulundu. AKP'li Özmen, free shop izni için talepte bulunurken, bazı yetkililer, Müsteşarlık'ta böyle bir toplantıya katılmasına itiraz etti.

İmzalar atıldı
Kemal Can'a sonradan Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak, Gümrük Müsteşar yardımcısı Tuna Turagay ve Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu tarafından 6 Eylül 2003 tarihinde Gürbulak'ta yeni free shop açma izni verildi. Bu onay yazısına Genel Müdür Yardımcısı ile Daire Başkanı imza koymadı.

Bakan ve bürokratlar ne diyor?

Saygılıoğlu: Talep, Bakan Tüzmen'den geldi
Free shopların açılması için hazırlanan 6 Eylül 2003 tarihli onay yazısında imzası bulunan dönemin Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Gürbulak'ta free shop açılması talebinin Bakan Kürşat Tüzmen'den geldiğini, AKP Milletvekili Mehmet Melik Özmen'in de toplantıya katıldığını söyledi. Saygılıoğlu, şöyle konuştu:
"O günün şartlarında bakandan gelen bir talepti. Hatırladığım kadarıyla altı ayda bir denetlenmesi, stok kontrollerinin yapılması şartını koydurmuştum. Yukarıdan gelen bir talimat doğrultusunda biz de idari şartları almak kaydıyla böyle bir onay vermiştik.

Milletvekili Özmen'in free shopçularla organik ilişkisini bilmiyorum ama iş yaratacağı için uğraşıyordu. Ama bu tür olaylar ne ilk idi ne de son olacak. İki kişinin istifalarını istediğim iddiaları ise yanlış. Arif Kümbül Genel Müdür Yardımcısı yaptığım arkadaştır. Benden sonra Sezai Uçarmak görevden aldı . Mete Uslu ise bu olaydan altı ay bir yıl sonra kendi rızasıyla Hesap Uzmanları Kurulu'na döndü."

Müsteşar Yard. Turagay: Bugün imzalamazdım
Gümrük Müsteşar Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da, Kemal Can'a Gürbulak'ta free shop açma izni verilmesi talebinin Bakan Kürşat Tüzmen'den geldiğini doğruladı. Turagay şunları söyledi:"Tamam doğru, bakan istiyordu. Kürşat Bey'in istediğini biliyorum. Onaya itiraz eden iki bürokratın istifasına da karşıydım. Orada yukarıdan bir talep var, hatta sürekli bir talep vardı. Bu konu için UND'ciler de geldi. Bakanla toplantı yapıldı. Bakan, "Nedir bu kardeşim bitirin bu işi" dedi. Sezai (Uçarmak) dosyaları inceledi, 'Kâğıt üzerinde sakıncası yok' dedi. Bunları hatırlıyorum. Onayı da gördünüz, kafadan verilen şeklinde değil, altı aylık denetim süresi olan bir onay verildi. Bugün olsa bu onayı imzalamazdım."

Tüzmen: Bürokratlar sıvamaya çalışıyorlar
Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:"Bu kapıdaki free shopların açılması konusunda kimseye talimatım olmadı. Ancak milletvekillerinden gelen talepleri ilgili arkadaşlara zaman zaman pas ederim. Ama onaylar aşağıdan gelen raporlara göre hazırlanır. Bunu da bürokratlar yapar. Anladığım kadarıyla bana sıvamaya çalışıyorlar. Ama tutmaz. Benim de bürokrat geçmişim oldu. Beni de görevden aldılar. Hakkımda açılmış tek dava yok. Bizim görevden aldığımız adamlar ise mahkeme kararıyla geri dönüyorlar. Gürbulak'ta free shop açılışı için talimat verdiğimi hatırlamıyorum."

Kapıkule'de Başmüdür görevden alındı
Kapıkule'deki operasyon, kaçakçı, gümrükçü ve polisten sonra bürokrasiye de sıçradı.
Edirne Gümrükler Başmüdürü Halil İbrahim Ekinci görevden alınarak yerine Müsteşarlıkta Daire Başkanı olan Mehmet Hatipoğlu atandı. Hatipoğlu bundan önce Habur Sınır Kapısı'nda görevliydi. Kapıkule'de bürokrasiye görevdan alma operasyonu, dün Edirne'ye ulaşan iki Gümrük Başmüfettişi'nin vereceği raporlara bağlı olarak yürütülecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber