İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik başvuru kılavuzu

6-7 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak olan KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavı başvuruları 6-15 Mayıs tarihlerinde alınacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2013 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik başvuru kılavuzu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Ankara


KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ

•Aday Başvuru Formu

•Başvuru İşleminde Adayların İzleyeceği Yol

•Başvuru Merkezleri


Bu Kılavuz "Kamu Görevlerine İlk defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri uyarınca, Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de alınmak suretiyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanmış ve ÖSYM Yönetim Kurulunun 24.04.2013 tarihli toplantısında onaylanmıştır. Sınava başvuran adaylar Kılavuzda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. 6114 sayılı Kanun'un 7. maddesinin 5. fıkrası gereği sınav ile ilgili açıklama ve duyurular, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının İnternet sayfasında yapılacaktır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.

BAŞVURU SURESİ: 6-15 Mayıs 2013
SINAV TARİHİ: 6-7 Temmuz 2013
SINAV SAATİ: Sabah oturumları 09.30, Öğleden sonra oturumları 14.30

KPSS SINAV ÜCRETİ: Sadece Cumartesi sabah oturumuna girecek adaylar 40,00 TL; Cumartesi sabah + diğer üç oturumdan herhangi birine de girecek adaylar 80,00 TL; Cumartesi sabah + diğer üç oturumdan herhangi ikisine de girecek olan adaylar 120,00 TL; tüm oturumlara girecek adaylar 160,00 TL.

ÖABT TARİHİ, SAATİ VE SINAV ÜCRETİ : 14 Temmuz 2013, 09.30, 40,00 TL

BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ : 3,00 TL
YENİ ŞİFRE EDİNME ÜCRETİ : 2,00 TL
BAŞVURU MERKEZLERİNDEN FOTOĞRAF YENİLEME İŞLEMİ ÜCRETİ : 5,00 TL

DİKKAT: Başvuru merkezleri ve bankalar tarafından bu kılavuzda yer alan ücretlerin dışında herhangi bir işlem için adaylardan ücret talep edilmeyecektir. Başvurusunu yapmayan, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu adaya aittir. Başvuru Merkezleri tarafından başvurusunu tamamlayan adaydan sadece başvuru hizmeti ücreti alınır, fotoğraf ve şifre için ayrıca ücret alınmaz.


1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR

1.1 2013 Kamu Personel Seçme Sınavı A Grubu ve Öğretmenlik, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir. Bu kılavuzda bundan böyle 2013-KPSS olarak anılacaktır.

Sınav, 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ”Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” ve bu Yönetmelik uyarınca Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM tarafından hazırlanan “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile İlgili Usul ve Esaslar” hükümlerine göre düzenlenmiştir.

1.2 Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 1. maddesinin 3. fıkrasında sayılanlar ile Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

1.3 Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idare leri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar içindir.

1.4 A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı, Aday Meslek Memurluğu (Dışişleri Bakanlığı), Maiyet Memurluğu (Kaymakam Adaylığı) gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.

Yönetmelik kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, yönetmeliklerine göre ya sadece KPSS sonuçlarını göz önünde tutarak doğrudan atama yapacaklar ya da KPSS sonuçlarına göre belirleyecekleri belli bir puan üzerinde puan almış adayları çağırarak giriş sınavlarını kendileri yapacaklar ve bu giriş sınavının sonuçlarına göre eleman alacaklardır.

Kamu kurum ve kuruluşları, A Grubu Kadrolar için, 2013-KPSS'den sonra ayrı bir giriş sınavı yapmayacaklarsa adayların atanma için nasıl başvuracaklarını, giriş sınavı yapacaklarsa başvuruları nasıl alacaklarını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen şartlar ile kendi özel mevzuatı gereğince arayacakları genel ve özel şartları ve KPSS puan türünü basın yoluyla verecekleri ilanlarla duyuracaklardır. Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarının eleman alımı öncesinde basın yoluyla Yönetmelik hükümlerine göre verecekleri ilanlarda geçerli koşulların duyurulacağını göz önünde tutmalıdır.

1.5 Bu sınavın sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adaylar, sınavın Cumartesi sabah ve Cumartesi öğleden sonraki oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına atanmak amacıyla sınava girecek öğretmen adaylarının, Bakanlığın İnternet sayfasında yayınlanacak “Öğretmen Atamaları İle İlgili Millî Eğitim Bakanlığının Duyurusu”nu sınava başvuru yapmadan önce dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalar için nasıl başvurulacağı ve atamaların nasıl yapılacağı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından adaylara duyurulacaktır.

1.6 2013-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezî yerleştirme işlemlerinde ya da merkezî yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte yapacakları ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden (Zabıt Katibi, İnfaz Koruma Memuru, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi çerçevesindeki alımlar, Milli Savunma Bakanlığı sivil memur alımları ve bazı üst kurullar gibi.) tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2013-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur.

1.7 KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıldır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olma ya devam eder.

1.8 2012-KPSS LİSANS sonuçları öğretmen adayları hariç, sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerliliğini korumaktadır. Bu sınava girmiş adaylardan, A Grubu Kadrolara başvuracak olanlar, puanlarını yükseltmek istiyorlarsa 2013-KPSS'ye girebilirler.

1.9 2013-KPSS, lisans mezunları veya lisans mezunu olabilecek durumda olan adaylar için Tablo-1'de gösterilen alanlarda yapılacaktır.

1.10 2013-KPSS, 6-7 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacaktır.

1.11 KPSS; Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra uygulanacaktır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacaktır.

Adayların tümü, Cumartesi sabah oturumuna girmek zorundadır. Adaylar Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah veya Pazar öğleden sonra oturumlarından hangilerine gireceklerine kendileri karar vereceklerdir. Adayların bu kararı vermeden önce Tablo-1 ve Tablo-2'yi incelemeleri yararlarına olacaktır.

1.13 Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarına ve öğretmen kadroları için Millî Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şarttır.

1.14 Bu Yönetmelik kapsamında olmayıp yapacakları sınavlarda KPSS sonuçlarını esas alma durumunda olan kamu kurum ve kuruluşları personel alımlarında lisans düzeyi için 2012-KPSS KPSSP3 puanını kullanacaklardır.

1.15 Yönetmelik kapsamına girmeyen yurt içindeki ve yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar, istedikleri takdirde, amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.

1.16 Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilebilmesi için,

sınava, atandığı salonda girmesi,

kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

soru kitapçığının üzerinde basılı olan soru kitapçığı numarasıyla cevap kâğıdı üzerindeki numaranın aynı olması, cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması, cevaplarını soru kitapçığına değil cevap kâğıdına işaretlemiş olması,

soru kitapçığına ve cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi, salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

1.17 Başvurusunu yapmayan, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Adaylardan alınan sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilmez.

1.18 Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 15 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak Merkezimize başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise soruların yayımlandığı tarihten itibaren 3 gün içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 numaralı hesabına (IBAN: TR070001000830060280115013) 5,00 TL yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent/Ankara adresine ulaştırmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacaktır.

1.19 Sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kâğıtları ise 1 yıl sonra imha edilir. Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya sureti yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez.

1.20 Engelli adaylar, engel durumlarını gösteren bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları sağlık kurulu

raporunun onaylı örneğini, kimlik bilgilerinin yer aldığı ve engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ile birlikte Aday Başvuru Formuna ekleyerek başvuru yaptıkları Başvuru Merkezine teslim edeceklerdir. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan adaylar ise bu belgeleri başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaştıracaklardır. Daha önceki yıllarda engelli olarak sınava başvuran ve raporları kabul edilen adaylar, engel durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve eski raporlarının onaylı bir örneğini Aday Başvuru Formuna ekleyerek ÖSYM'ye ulaştırmalıdır. Başvuru aşamasında engelli olduğunu belirten ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların sağlık raporlarınının bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Bu adayların başvuru süresi içinde raporları ÖSYM'ye ulaşmadığı takdirde engelli olarak bina/salon atamaları yapılmayacaktır.

Sınavda soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme engelli adaylara okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı, ellerini kullanamayan adaylara işaretleyici yardımı verilecektir. Soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara sorular okuyucu tarafından okunacak ve karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacaktır. Sınavda okuyucu yardımı alan görme engelli adayların, sınavda soruları kendisinin okumasına izin verilmeyecektir. Sınavda okuyucu yardımı aldığı hâlde soruları kendisinin de okuduğu tespit edilen görme engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınavda sadece işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmeyecektir. Sadece işaretleyici yardımı aldığı hâlde işaretleyici görevliden okuma yardımı aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

Engelli olarak sınava girecek adayların Sınava Giriş Belgesinde "Engelli Salonu" yazacaktır. Bu adaylara engelleri nedeniyle farklı bir test verilmeyecek, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylarınki gibi yapılacaktır. Sağlık kurulu raporunun bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmayan veya raporları ÖSYM'nin yetkili kurullarınca kabul edilmeyen adaylar sınava başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir.

Engelli adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa, bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğu sağlık kurulu raporlarında ayrıntılı olarak belirtilmiş olmalıdır. Rapor ÖSYM'nin yetkili kurullarınca kabul edildiği takdirde, adaylar bu gereçlerini sınavda kullanabileceklerdir.

Başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adayların, sağlık kurulu raporlarını bir dilekçe ekinde hemen ÖSYM'ye ulaştırmaları gerekmektedir. Sınavın yapılacağı hafta içerisindeki Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar ÖSYM'ye ulaşan raporlar işleme konulacak, bu tarihten sonra ÖSYM'ye ulaşan sağlık kurulu raporları dikkate alınmayacaktır.

Tekerlekli sandalye ile sınava girecek adaylar, Aday Başvuru Formunun ilgili alanındaki kutucuğu işaretleyeceklerdir.

Aday Başvuru Formunda görme engelli olduğu belirtilen adaylardan soru kitapçığında yer alan soruları kendisi okuyabilenlere, talep etmeleri hâlinde 14 punto (Aşağıda örneği verilmiştir.) yazılmış soru kitapçığı verilecektir. Sınava giren diğer tüm adaylara 9 punto (Aşağıda örneği verilmiştir.) yazılmış soru kitapçığı verilecektir.

Engelli adaylarla ilgili tüm kurallar, İnternet ile bireysel başvuru yapacak engelli adaylar için de aynen geçerlidir.

Merkezimize gönderilen raporlar, engelli adaylara uygun sınav koşullarının sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Adayların Merkezimize göndermiş oldukları raporları, yerleştirme ile kamu kurum ve kuruluşlarına atanma işlemlerinde dikkate alınmaz.

Arial, 14 punto örnek:

Engelli olarak sınava başvuran adayların, başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur.

Arial, 9 punto örnek:

Engelli olarak sınava başvuran adayların, başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur.

1.21 Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir. Sınava girme hakkı olmadığı hâlde sınava girip yüksek puan almak memur olarak atanma hakkı doğurmaz.

1.22 Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.

1.23 Adayların Merkezimizle yapacakları bütün yazışmalarda bu kılavuzdaki Genel Amaçlı Dilekçe örneği kullanılmalıdır. Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik/Y.U. Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden alınacak evrak referans numarası bulunmalıdır. Adayların dilekçelerinin aslını Merkezimize ulaştırmaları gerekmektedir. Merkezimize faksla ulaştırılan dilekçeler işleme konulmayacaktır. ÖSYM aday dilekçelerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden alabilecek ve/veya adayların vermiş olduğu dilekçeleri https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden cevaplayabilecektir. Adaylar, sınava başvuru işlemi tamamlandıktan sonra; kimlik bilgileri değişikliği, adres değişikliği vb. değişiklik isteklerini Merkezimize dilekçe ile bildirmeyeceklerdir. Bu bilgilerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar değişikliği ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alan açıklamalar doğrultusunda, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden kendileri yapacaklardır. ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler, ancak ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecektir.

2. B A Ş V U R U

2.1. BAŞVURU KOŞULLARI

Sınava, lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabileceklerdir. A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir. Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

2.2. BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sınava girmek isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Başvuru Merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin

http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır. Başvurudan önce adayların sınav ücretini yatırmaları

gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla veya kredi kartı ile sınav ücretini yatırabilirler.

DİKKAT: Sınav ücretini bankaya yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak başvuru için yeterli değildir. Ücret yatırıldıktan sonra, başvurunun bu kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.

Başvurular aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır:

1. Başvuru merkezinde yapılacak başvurular

a) 2011 veya 2012 yıllarında yapılan KPSS'ye başvurmamış adaylar,

b) 2011 veya 2012 yıllarında yapılan KPSS'ye lisans düzeyinde başvurmamış adaylar,

c) 2011 veya 2012 yıllarında yapılan KPSS'ye lisans düzeyinde başvuran adaylardan bir başvuru

merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar,

d) 2011 veya 2012 yıllarında yapılan KPSS sınavlarından en az birine lisans düzeyinde ve bir başvuru merkezinde başvuran adaylardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar

(Bu grupların tümü “yeni adaylar” olarak tanımlanmaktadır.) sınavın hangi oturumlarına gireceklerine karar verdikten sonra sınav ücretini yatıracaklar ve başvurularını bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

Bir başvuru merkezine gidildiğinde sınav ücreti yatırılmış olmalı ve adayın yanında;

¦ Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş Aday Başvuru Formu,

¦ Diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî bir belgenin aslı veya onaylı sureti (Başvuruda, adayın diploma veya öğrenim durumunu gösterir belgesi başvuru merkezi görevlisi tarafından kontrol edilerek adayın başvurusu alınacak, belge daha sonra adaya geri verilecektir. Bu belgesi yanında bulunmayan adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir. ),

¦ Sınava engelli olarak girecek engelli adayların, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneği ile engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe,

¦ Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

bulunmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi tarafından, Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın; yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü; bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü, fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde Salon Başkanının, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavını geçersiz sayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı 2013-KPSS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri belgesini kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi kontrol edecek, bilgiler doğru ise belgeyi imzalayıp görevliye onaylaması için geri verecektir.

Adaylar, başvuru bilgilerinin doğruluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunu unutmamalıdır. Onaylanmış fotoğraflı belge görevliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır. Belgede yer alan şifre geçici şifredir. Adaylar bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştirmelidir. Şifre adayın daha sonraki işlemlerinde de gerekeceğinden adayların bu şifrelerini unutmamaları, kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları çok önemlidir.

Başvuruda, 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından ödenecektir.

Aday Başvuru Formları adayda kalacaktır. Sadece ekinde ÖSYM'ye ulaştırılacak sağlık raporu bulunan (engelli adaylara ait) Aday Başvuru Formları rapor ile birlikte görevliler tarafından teslim alınacaktır.

DİKKAT: ÖSYM'ye ulaştırılması gereken sağlık kurulu raporu vb. belgelerin onaylı bir örneği Başvuru Merkezlerine verilmeli veya başvuru süresi içinde doğrudan ÖSYM'ye gönderilmelidir. Belgelerin asılları Başvuru Merkezlerine verilmemeli, ÖSYM'ye gönderilmemelidir. Başvuru Merkezlerince, ekinde sağlık raporu bulunan Aday Başvuru Formları, bir yazı ile en geç 20 Mayıs 2013 tarihinde ÖSYM'de olacak şekilde “Kıymetli Paket” olarak kargo ile ÖLÇME SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ (ÖSYM) Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 ANKARA adresine ulaştırılmalıdır.

2. İnternetle bireysel başvurular

2011-2012 yıllarında yapılan KPSS sınavlarından en az birine bir başvuru merkezinden ve lisans düzeyinde başvuran adaylardan Aday Başvuru Formunun “ÖĞRENİM BİLGİLERİ” alanlarında değişiklik bulunmayanlar (eski adaylar), başvurularını isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla kendileri yapabileceklerdir. Bu durumdaki adayların sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin İnternet adresinde "BAŞVURULAR" başlıklı alana T.C. Kimlik Numaraları ve İnternet erişim şifreleri ile girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda mevcut bilgilerini kontrol edip gerekli düzeltmeleri yaparak başvurularını tamamlamaları gerekir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra adayların, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünü yazıcıdan alıp kontrol etmeleri ve bu belgeyi saklamaları gerekir.

İnternet'le bireysel başvuru yapacak olan engelli adaylar da bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları/alacakları sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekinde başvuru süresi içerisinde ÖSYM'ye ulaştırmak zorundadır.

Başvuru işlemlerini İnternet üzerinden kendileri yapacak olan adaylardan, başvuru ekranındaki fotoğrafı ile bugünkü görünümü arasında, tanınmalarını güçleştirecek derecede fark bulunanlar ile İnternetteki başvuru ekranında fotoğrafı bulunmayanlar başvurularını mutlaka başvuru merkezlerinden yapacaklardır. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra adayların fotoğraflarında değişiklik yapma istekleri kabul edilmeyecektir.

3. Postayla başvurular

Başvuruların yapılacağı tarihler arasında, zorunlu askerlik görevini yerine getirme, yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb.), sürekli ve ağır hastalık, tutukluluk/hükümlülük gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvuru süresi içerisinde aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekinde ÖSYM'ye ulaştırmalıdır. Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgeler ile Aday Başvuru Formu üzerinde eksik bilgilerin yer aldığı belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Bu belgelerden biri bile eksik olan adayın posta ile başvurusu kabul edilmez. Süre hesabında ÖsYm Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgelerden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.

¦ Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış 2013-KPSS Aday Başvuru Formu

¦ Tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten

resmî bir belge

¦ Ağır hasta adayların, başvurma süresince “başvuru merkezine gidemeyecek durumda” olduklarını belirtir sağlık kurulu raporu

¦ Başvurma süresince yurt dışında bulunan adayların yurt dışında bulunma nedenini ve süresini belirten resmî bir belge

¦ Diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî bir belgenin onaylı örneği

¦ Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir

fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)

¦ Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

¦ Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu

DİKKAT: Sınav ücretini yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak başvuru için yeterli değildir. Başvuru, bu kılavuzda belirtilen yollardan biriyle yapılmış olmalı ve Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.

2.3. ADAY BAŞVURU FORMU

Aday Başvuru Formu, başvuru işleminin kolay ve yanlışsız yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılanlar okunaklı olmalıdır. Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğundadır. Form; dolma kalem veya tükenmez kalemle, büyük harflerle doldurulacaktır. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, adayın nüfus cüzdanında yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan yazılacaktır. Aday Başvuru Formundaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından aday sorumludur. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz. Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır.

1. T.C. KİMLİK NUMARASI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır. T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu ve uyruğu olmayan adaylar T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını yazacaklardır. Y.U. Numarası edinmek için ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet sayfasındaki "Y.U. Numarası Edin" başlıklı alana kendilerinden istenen bilgileri girecekler ve böylece oluşan numarayı Aday Başvuru Formuna yazacaklardır. Y.U. Numarası sınavın bütün aşamalarında, ayrıca adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle saklanmalıdır.

2. ADI

3. SOYADI

4. BABA ADI

5. ANNE ADI

6. DOĞUM TARİHİ

7. CİNSİYETİ

8. DOĞUM YERİ

9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10. UYRUĞU

Bu alanda;

a) T.C. uyruklular T.C. seçeneğini işaretleyeceklerdir.

b) Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Pembe/Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “TC” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

c) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

d) Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

Bu alanda birden fazla seçenek işaretlenebilir.

11. ÖĞRENİM DURUMU

12. MEZUN OLUNACAK / OLUNAN ÜNİVERSİTE

Adaylar, lisans düzeyinde mezun olacakları/oldukları üniversitenin Tablo-3'teki kodunu bu alana yazacaklardır.

13. MEZUN OLUNACAK / OLUNAN LİSANS PROGRAMI

Adaylar mezun olacakları/oldukları lisans programının Tablo-4'teki kodunu ilgili alana yazacaklardır.

14. MEZUNİYET TARİHİ

Aday Başvuru Formunun doldurulduğu tarihte mezun durumda olmayan adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Mezun durumda bulunan adaylar bu alana lisans programından mezun oldukları tarihi yazacaklardır.

15. SINAVIN HANGİ OTURUMUNA KATILACAĞI

Sınavın hangi oturumuna girileceği, Aday Başvuru Formunun bu alanına işaretlenecektir. Tüm adaylar, Cumartesi sabah oturumuna girmek ve sınavın birinci kısmı olan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini cevaplamak zorundadırlar Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, sınavın Cumartesi öğleden sonraki oturumuna ve alanlarına bağlı olarak da 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak ÖABT'ye girmek zorundadırlar. Adayların Pazar günkü oturumlara girmeleri isteğe bağlıdır. Adaylar, Cumartesi sabah oturumu dışındaki oturumlardan hangilerine katılacaklarını bu alanda belirteceklerdir.

Adaylar işaretledikleri oturumlara göre bina ve salonlara atanacaklarından sınava girilecek oturum mutlaka işaretlenmeli, girilmeyecek oturumlar boş bırakılmalıdır.

Adayların, sınavın hangi oturumuna gireceklerine karar vermeden önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri ve sınavın hangi oturumuna girmelerinin gerekli olduğunu belirlemeleri yararlarına olacaktır.

Başvuruda belirttiği oturumlara ekleme yapmak isteyen adayların, ekleme yapmak istediği her oturum için fark olarak 40,00 TL ücreti sınava başvuru süresi içerisinde yatırması gerekmektedir.

Adaylar başvuru işlemini tamamladıktan sonra oturum değişikliği isteklerini 27 Mayıs 2013 tarihine kadar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden kendileri yapabileceklerdir.

16. ÖABT'YE KATILMA DURUMU

Öğretmen atamaları için 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak ÖABT'ye katılacak veya katılmayacak adaylar, bu alanda ilgili seçeneği işaretleyeceklerdir.

a) ÖABT'ye katılacağım

b) ÖABT'ye katılmak istemiyorum

17. ÖABT SINAV ALANI

Öğretmen atamaları için 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak ÖABT'ye katılacak adaylar, bu alanda sınava katılacakları alanı ve kodunu yazacaklardır.

1) Türkçe
2) İlköğretim Matematik
3) Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
4) Sosyal Bilgiler
5) Türk Dili ve Edebiyatı
6) Tarih
7) Coğrafya
8) Matematik (Lise)
9) Fizik
10) Kimya
11) Biyoloji
12) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
13) Yabancı Dil (Almanca)
14) Yabancı Dil (Fransızca)
15) Yabancı Dil (İngilizce)

18. SINAV MERKEZLERİ

Sınav merkezleri ve kodları aşağıda verilmiştir. Adaylar, 1. Tercih alanına kendi adres ilini, 2. Tercih alanına ise Ankara, İstanbul ve İzmir ili sınav merkezlerinden kendilerine uygun olanı sınav merkezi tercihi olarak yazacaklardır. Bunun dışında bir tercihte bulunulamaz. ÖABT sınav merkezleri aday sayısına bağlı olarak belirlenecektir. ÖABT'ye katılacak adaylardan kendi adres ilinde ÖABT yapılmayacağı kararı verilenler, 2. Tercihlerinde sınava alınacaklardır.

ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların, sınava başvurusunu tamamladığı tarih de dikkate alınarak (2013-KPSS'ye son başvuru gününde başvuran adaylardan başlamak üzere) belirlenecek bir kısmı, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda adayın sınava gireceği yeri saptama yetkisi Merkezimize aittir. ÖSYM gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine atayabilir.

Başvurusunu yapan aday, başvuru süresince 27 Mayıs 2013 tarihine kadar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden sınav merkezi değişikliği yapabilecektir. ÖSYM, adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden adres bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar. Yanlış beyanda bulunan adaylar ÖSYM tarafından belirlenecek sınav merkezlerine atanabilecektir Sınava girmek istediği merkezi yazmayan adaylar, ÖSYM tarafından herhangi bir sınav merkezine atanırlar. Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemez.

19. SINAVA DENKLİK PUANI İÇİN KATILMA DURUMU

Yükseköğretim Kurulu kararı uyarınca yurt dışından almış olduğu diplomasının denkliği için KPSS Eğitim Bilimleri sınavına katılması gereken adaylar bu alanı işaretleyeceklerdir. Bu amacı taşımayan adaylar, bu alanı boş bırakacaklardır. Bu alanda işaretleme yapan adaylara “Denklik” puanı hesaplanacak, bu alanda işaretleme yapmayan adaylara “Denklik” puanı hesaplanmayacaktır.

20. MEZUN OLDUĞU ÜLKE ADI VE KODU

19. alanda işaretleme yapan adaylar, bu alana mezun olunan ülke adı ve kodu Tablo-5'ten bulunarak yazacaklardır.

21. YAZIŞMA ADRESİ

İL KODU alanına, adresi yurt içi olan adaylar il trafik kodunu, adresi KKTC olanlar 90, yurt dışı olanlar 91 yazacaklardır.

22. EV/İŞ TELEFON NO. / CEP TELEFON NO.

23. E-POSTA ADRESİ

ÖSYM tüm bilgilendirmeleri İnternet ve e-posta aracılığıyla yapacağından adaylar, e-posta adreslerinin güncel ve doğru olmasına dikkat etmelidir.

24. ENGEL DURUMU BİLGİLERİ

Bu alan, sınava engelli olarak başvuran adaylar tarafından doldurulacaktır. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Bu alanda işaretleme yapan tüm adayların başvuru süresi içinde ilgili sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Sağlık kurulu raporu ÖSYM'ye ulaşmayan adayların bu alanı boş bıraktıkları kabul edilecek ve işlemler bu doğrultuda devam edecektir. Engelli adaylar aşağıdaki seçeneklerden kendilerine uygun olan seçeneği, ENGEL DURUMU alanına yazacaklardır.

1- Görme Engelli

a) Görme engelim nedeniyle sınavda “Okuyucu" ve “İşaretleyici” yardımına ihtiyacım var

(Bu seçeneği işaretleyen adaylara, soru kitapçığında yer alan sorular sınav salonunda görevli “Okuyucu” tarafından okunur ve karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmaz. Bu adaylar karmaşık şekillere dayalı sorulardan muaf tutulur. Bu adayların sınavda soruları kendisinin de okumasına kesinlikle izin verilmez. Sınavda okuyucu yardımı aldığı hâlde soruları kendisinin de okuduğu tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.)

b) Sınavda sadece “İşaretleyici" yardımına ihtiyacım var

(Görme engeli nedeniyle cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylara sadece işaretleyici yardımı verilir. Sınavda sadece işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli

tarafından soruların okunmasına izin verilmez. Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı aldığı tespit edilenlerin sınavı geçersiz sayılır.)

I) 14 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

c)

II) 9 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum Sınavda “Okuyucu" ve “İşaretleyici” yardımı istemiyorum.

I)

II)

İşitme Engelli

a)

b)

14 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum 9 puntoda yazılmış soru kitapçığı istiyorum

Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum.

3

Bedensel Engelli

a) Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var

b) Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

c) CP hastasıyım, sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımına ihtiyacım var

(Sağlık kurulu raporlarında, vücutlarında motor sistem mekanizması yeterli düzeyde gelişmediği için vücut hareketlerine hakim olamadığı belirtilen CP hastalarından sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımına ihtiyacı olanlar bu alanı işaretleyeceklerdir. Bu durumdaki adaylardan sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımı istemeyenler ile yukarıdaki tanıma uygun raporları bulunmayan CP hastası adaylar, a ve b seçeneklerinden kendilerine uygun seçeneği işaretleyeceklerdir.)

Diğer Engelli

a)

b)

4

Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

5- Geçici Engelli

a) Engelim nedeniyle sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacım var

b) Sınavda işaretleyici yardımı istemiyorum

DİKKAT: Ellerini kullanamadığı için cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylara sadece işaretleyici yardımı verilir. Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez. Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı da aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.

Tekerlekli sandalye ile sınava girecek adaylar ilgili kutucuğu işaretleyecektir.

Başvuru aşamasında engelli olduğunu belirten ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların başvuru süresi içinde, bir üniversite veya devlet hastanesinden aldıkları sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini ÖSYM'ye ulaştırmaları zorunludur. Bu alanda işaretleme yapan ve başvuru sistemine engelli olarak kaydedilen adayların, başvuru süresi içinde sağlık raporlarının onaylı bir örneği ÖSYM'ye ulaşmadığı takdirde engelli olarak bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar sınava engelli aday olarak katılamayacaklardır. Sınava engelli aday olarak girdiği hâlde sağlık raporunun ÖSYM'ye ulaşmadığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.

25. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ

Bu alanı işaretleyen adaylara Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş için geçici şifre üretilecektir. Bu işlem için adaydan herhangi bir ücret alınmayacaktır. Bu şifrenin en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştirilmesi gerekmektedir.

26. ADAYIN İMZASI

2.4 İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ BİLGİSİ

Başvuru işlemi sonrası Aday işlemleri Sistemine ilk kez dâhil olan veya bir Başvuru Merkezinde sınav başvurusu esnasında İnternet Erişim Şifresi talebinde bulunan adaylara ücretsiz olarak geçici şifre verilmektedir. Bu şifre geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulmaktadır. İlgili adaydan başkasının şifreyi bilmesi, görmesi ve edinmesi mümkün değildir. Bu nedenle şifre kullanılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adaya aittir. Bu şifre ile adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.trve https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, sınava giriş belgesi, sınav ve yerleştirme sonuçlarını edinme vb. işlemlerini yapabilirler. Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunmalı ve kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. İnternet erişim şifresini kaybeden veya unutan adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden ücretsiz olarak yeniden edinebilirler. Bunun için belirtilen İnternet adresinden “Şifremi Unuttum” alanına girmeleri, burada kendilerine sorulan soruları doğru cevaplandırmaları (Sorulara verilen cevaplar, daha önce sistemde şifre değişikliği yapılırken verilen bilgiler le aynı olmalıdır.) gerekmektedir. Sorulara doğru cevap veremediği için İnternet erişim şifresini bu yolla yeniden edinemeyen adaylar, yeni şifre edinmek için ÖSYM Başvuru Merkezlerine nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte şahsen başvurarak, 2,00 TL hizmet ücreti karşılığında yeni şifrelerini edinmek zorundadır. Tutuklu/hükümlü veya zorunlu askerlik görevini yapmakta olduğundan dolayı yukarıda belirtilen başvuru merkezlerine bizzat gelemeyecek olan adaylara ise bulundukları cezaevi müdürlüklerinin veya askerî birlik komutanlarının resmî yazı ile müracaat etmesi hâlinde, adayın ismine düzenlenmiş, kapalı zarf içinde adaya iletilmek üzere şifre verilebilecektir. Adayın kendisinden başka hiç kimse aday adına şifre edinemez.

2.5 ADAYLARIN İNTERNET ORTAMINDA YAPABİLECEKLERİ İŞLEMLER

Adayların, https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde bulunan Aday İşlemleri Sisteminde T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile yapabileceği başlıca işlemler şunlardır:

a) Bireysel başvuru yapma,

b) Başvurma işlemi sonrasında başvuru kayıt bilgilerini görme

c) Sınava Giriş Belgesi edinme

d) Sınav sonuçlarını öğrenme

e) Başvurma işlemini tamamladıktan sonra 27 Mayıs 2013 tarihine kadar;

• Kimlik bilgilerini güncelleme

• Sınava ilişkin bilgilerinde değişiklik yapma

• İletişim bilgilerinde değişiklik yapma

2.6 BAŞVURU TAMAMLANDIKTAN SONRA ADAY BİLGİ DEĞİŞİKLİK İSTEKLERİ KİMLİK BİLGİLERİ'ni değiştirmek isteyen adaylar

Sınava başvuran adayların adı, soyadı, baba adı, anne adı, cinsiyeti, doğum tarihi, doğum yeri ve nüfusa kayıtlı olunan il/ilçe gibi kimlik bilgileri, başvuru esnasında adayın beyan ettiği T.C. Kimlik Numarası kullanılarak T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün “Kimlik Paylaşım Sistemi”nden elektronik ortamda alınmaktadır. Bu nedenle kimlik bilgilerinde herhangi bir yanlışlık ya da değişiklik olan adayların bu durumu düzeltmek için öncelikle T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurmaları, söz konusu değişikliği “Kimlik Paylaşım Sistemi”nde (MERNİS) yaptırdıktan sonra https://ais.osym.gov.tr İnternet adresindeki “Kimlik Bilgilerimi Güncelle” alanını kullanarak söz konusu değişikliği ÖSYM kayıtlarına yansıtmaları gerekir. Güncelleme süresi bittikten sonra, evlilik veya mahkeme kararıyla kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların, sınava gelirken ilgili belgeleri (evlilik cüzdanı, mahkeme kararı vb.) yanlarında bulundurmaları yararlarına olacaktır.

İnternet üzerinden bilgi değişikliği yapma süresi sona erdikten sonra herhangi bir nedenle (evlenme, boşanma, mahkeme kararı vb.) kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların, ÖSYM kayıtlarındaki kimlik bilgisi düzeltme istekleri kabul edilmez. Bu adaylar, söz konusu değişiklikleri gösterir resmî belgeyi atanmak üzere başvuracakları kurum ya da kuruluşa ibraz etmelidirle r.

ÖĞRENİM BİLGİLERİ'ni değiştirmek isteyen adaylar

Başvurudan sonra, mezun olunan program bilgisinde yanlışlık ya da değişiklik olan adaylar bu isteklerini belirten dilekçelerine mezuniyet bilgilerini gösterir diploma veya benzeri onaylı belgelerinin bir suretini de ekleyerek en geç 27 Mayıs 2013 tarihine kadar Merkezimize ulaştırmalıdırlar. Süresi içerisinde Merkezimize ulaşmayan veya ekinde söz konusu belge bulunmayan dilekçeler ile “mezuniyet tarihi” ve “mezun olunan üniversite” bilgilerinin değişikliğine ilişkin dilekçeler işleme alınmayacaktır.

27 Mayıs 2013 tarihinden sonra mezun olunan program bilgisinde değişiklik yapmak isteyen adayların bu istekleri kabul edilmez. Bu durumdaki adayların, mezuniyet bilgilerini gösterir resmî belgeyi atanmak üzere başvuracakları kurum ya da kuruluşa ibraz etmeleri gerekmektedir.

SINAVA İLİŞKİN BİLGİLERİ'ni değiştirmek isteyen adaylar

Adaylar başvuru işlemini tamamladıktan sonra sınav merkezi tercihlerini veya sınavda katılacakları oturumları, ÖABT'ye katılıp katılmayacaklarını 27 Mayıs 2013 tarihine kadar ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden değiştirebileceklerdir.

Başvuruda belirttiği oturumlara ekleme yapmak isteyen adayların, ekleme yapmak istediği her oturum için fark olarak 40,00 TL ücreti başvuru süresi içerisinde ÖSYM hesabına yatırması gerekmektedir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ'ni değiştirmek isteyen adaylar

Başvurudan sonra adres, telefon no, e-posta adresi vb. bilgilerinde değişiklik meydana gelen adaylar bu değişiklikleri 27 Mayıs 2013 tarihine kadar, https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yapmak suretiyle kendileri yapacaklardır.

ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; sms, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapılabildiğinden adaylar tarafından ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişimle ilgili alanların mutlaka güncel bilgileri içermesi gerekmektedir.

3. S I N A V

3.1 SINAV OTURUMLARI

Sınav, Cumartesi ve Pazar, sabah ve öğleden sonra uygulanacaktır. Her oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kâğıdı kullanılacaktır. ÖABT 14 Temmuz 2013 tarihinde tek oturumda yapılacaktır.

Cumartesi sabah oturumunun süresi iki saat (120 dakika), Cumartesi öğleden sonra oturumunun süresi 100 dakika, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra oturumlarının süresi ise üç buçuk saat (210 dakika) olacaktır. 14 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak ÖABT'nin cevaplama süresi 75 dakika olacaktır.

3.2 SINAVDA UYGULANACAK TESTLER

Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacaktır. Oturumlara göre uygulanacak testler aşağıda gösterilmiştir. Bu testlerin içeriğine ilişkin bilgiler de Tablo-1'de verilmiştir. Sınavda adaylar cevaplarını, cevap kâğıdında ilgili

alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kâğıdı yerine soru kitapçıklarına yapılan işaretler kesinlikle değerlendirilmeyecektir. Cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir.

ÖABT'de yer alan yabancı dil sınavlarına ait sorular ilgili dilde hazırlanacaktır.

Sınavda Uygulanacak Testler ve Soru Sayıları

Cumartesi

Sabah

Cumartesi Öğleden Sonra

Genel Yetenek (60) Eğitim Bilimleri (80) Genel Kültür (60)

Pazar Pazar

Sabah Öğleden Sonra

Hukuk (40) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (40)

İktisat (40) Ekonometri (40)

İşletme (40) İstatistik (40)

Maliye (40) Kamu Yönetimi (40)

Muhasebe (40) Uluslararası İlişkiler (40)

14.7.2013 Pazar Sabah

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) Alan Bilgisi Testi (40)

Alan Eğitimi Testi (10)

3.3 SINAVA GİRERKEN ADAYLARIN YANLARINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

a) 2013-KPSS/ÖABT SINAVA GİRİŞ BELGESİ:

2013-KPSS'ye ve ÖABT'ye başvuran adaylar için katılacakları her oturum için ayrı olmak üzere Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden, sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır.

Adaylar girdikleri her oturum için o oturuma ait Sınava Giriş Belgesini yanında bulundurmak zorundadırlar. Bu belge olmadan sınavın ilgili oturumuna veya diğer bir oturumun Sınava Giriş Belgesi ile başka bir oturuma girmek mümkün değildir. Adaylara, sınavın hangi oturumlarına gireceklerse, o oturumlar için ayrı birer Sınava Giriş Belgesi düzenlenecek, sınava girilmeyecek oturumlar için belge düzenlenmeyecektir.

Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü kendisine kolaylık sağlayacaktır.

Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecektir. Bu belgelerini kaybeden adaylar tekrar İnternetten edinebileceklerdir. Adaylar İnternetten edinecekleri bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesinin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

b) NÜFUS CÜZDANI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT:

Adayın sınava girebilmesi için ilgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunun da yanında bulunması zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Merkezi Koordinatörlerinin, bina ve salon görevlilerinin veya ÖSYM Temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç getirmemeleri gerekmektedir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava, şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üzerleri emniyet görevlileri tarafından elle ve/veya dedektörle aranacak; çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz sınav binasına kesinlikle alınmayacaktır. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Sınav binaları/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir. Kamera kayıtları gerektiğinde kanıt olarak kullanılacaktır.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az bir saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınav a girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adaylar, sınav salonuna sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanları/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Yerine oturan aday ilgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanını/pasaportunu sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların kimlik kontrollerini tek tek yapacaklardır. Gerekli kimlik kontrolleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara okuyacak, üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutuların dağıtılmasını sağlayacaktır.

Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra ilgili oturuma ait soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra kitapçığın kapağı üzerindeki adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası ile salon/sıra no. bilgilerini dolduracaklar ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdında “Soru Kitapçık Numarası'' alanına yazıp kodlayacaklardır. Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı, hem soru kitapçığında hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır. Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından aday sorumludur.

Sınav başladıktan sonra adayların her oturuma ait sınav süresinin ilk %'ü tamamlanmadan ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınav süresinin ilk %'ü tamamlanıncaya kadar sınav binasında bekletilecektir.

İlgili oturum için verilen cevaplama süresi sonunda soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları toplanacak ve salon görevlileri tarafından koruma altına alınarak hemen paketlenecektir. Paketler hiçbir biçimde açılmayacaktır.

Sınav sırasında ÖSYM Temsilcileri sınav salonlarını dolaşabilir ve gerekli gördükleri takdirde Sınava Giriş Belgeleri ile kimlik kontrollerini yeniden yapabilirler.

3.5 SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Adayların sınav binalarına,

¦ çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalarla; her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla,

¦ cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

¦ silah ve benzeri teçhizatla,

¦ kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla

gelmeleri (Bu araç gereç vb. eşyalarla sınava gelen adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklardır.); sınav süresince;

¦ konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları,

¦ müsvedde kâğıdı kullanmaları veya cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,

¦ birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,

¦ sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları

yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin, bu kişilerin kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanağına veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve sınavları ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından geçersiz sayılacaktır. Adayların test sorularına verdikleri cevapların dağılımları bilgi işlem yöntemleriyle incelenecektir. Bu incelemelerden elde edilen bulgular, ÖSYM tarafından değerlendirilecek, ikili veya toplu kopya eyleminde bulunulduğu sonucuna varılan salonlarda, kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların cevaplarının bir kısmı veya tümü iptal edilecektir. Bu nedenle adayların, kopya girişiminde bulunmamaları ve başkalarının kendilerinden kopya çekmelerini engellemek için cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde saklamaları gerekir. Sınav görevlilerince salon sınav tutanağı veya raporla ÖSYM'ye sınav kurallarına uymadığı bildirilen veya yapılan istatistiksel analizlerde ikili veya toplu olarak birbirlerinden yararlandıkları saptanan adayların sınav sonuçları, ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılır. Kopya işlemlerinde aracılık yapanlar varsa bunlar hakkında suç duyurusunda bulunulur. Adayların, bilgisayar ortamında yapılacak istatistiksel analizler sonucunda sınavının geçersiz sayılmaması için, kendilerinden kopya çekilmesini engellemeleri, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekmektedir.

Adaylar, sadece soru kitapçığının sayfalarındaki boş yerleri müsvedde için kullanabileceklerdir. Adayların soruları ve/veya bu sorulara verdikleri cevapları ayrı bir kâğıda yazıp bu kâğıdı dışarı çıkarmaları kesinlikle yasaktır. Sınavın her oturumunun bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ile cevap kâğıdı salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Özellikle büyük salonlarda görevliler bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kâğıdından herhangi birini almayı unutursa aday, derhâl gerekli uyarıda bulunarak cevap kâğıdı ile soru kitapçığının eksiksiz teslim alınmasını sağlamalıdır. ÖSYM'de her salona ait sınav evrakı paketi, görevli ekipler tarafından tek tek açılır, paketin içinden

çıkan bütün belgeler tek tek sayılır ve eksik varsa bir tutanakla tespit edilir. Bu inceleme sırasında soru kitapçığı veya cevap kâğıdı eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılır. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır. Soru kitapçığı ve cevap kâğıdının salon görevlilerine eksiksiz olarak teslim edilmesinin sorumluluğu adaya aittir. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin cevap kâğıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilirler.

Belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları hâlde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları, sınav tutanakları incelenerek ÖSYM Yönetim Kurulu kararıyla geçersiz sayılır.

Sınav kurallarına uymayan adaylara 6114 sayılı Kanun'a göre işlem yapılır. Konu ile ilgili olarak Kanun'un ilgili maddesinde yer alan düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir:

“Ceza hükümleri MADDE 10 -

(3) Başkanlık tarafından yapılan sınavlarda;

a) Ses veya görüntü nakleden cihaz kullanmak suretiyle kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden,

b) Başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan,

c) Kopya çektirilmesine imkân sağlayan,

kişi; fiilî daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi, fiilî daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(5) Sınavda kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir. Bu aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramaz ve giremez. Sınavı iptal edilenlerin, iptal kararı verilmeden önce, bu sınavdaki başarısına dayalı olarak bir kamu görevine atanmış veya sair bir hak iktisap etmiş olması hâlinde, ilgili kurum yetkilileri tarafından görevine derhal son verilir ve kendisine sağlanan hak geri alınır. Bu fıkrada yer alan hükümler ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan fiilleri işleyen adaylar hakkında da uygulanır.

(6) Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır. Bu suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

(7) Gizlilik ihlali suretiyle soruların elde edilmiş olmasından yararlanarak kopya çektiği için kendisiyle ilgili sınavın iptaline karar verilen adayın, soruların kimler tarafından temin edildiği ve ne suretle eline geçtiği hususunda bilgi vermesi hâlinde, Yönetim Kurulu kararıyla, sınava giriş yasağının süresi kısaltılabileceği gibi yasak tamamen de kaldırılabilir.”

3.5 SINAVDA KULLANILACAK SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP KÂĞIDI

Sınavın her oturumda bir soru kitapçığı ve bir cevap kâğıdı kullanılacak ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Her bir soru kitapçığı matbaada özel olarak poşetlenecektir. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşeti kapalı olarak, rastgele dağıtılacaktır. Soru kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açılmalı, adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemelidir. Kendisine daha önceden açılmış poşet verilen aday, bunun açılmamış bir poşetle değiştirilmesini Salon Başkanından istemelidir.

Her soru kitapçığının “SORU KİTAPÇIK NUMARASI” farklı olacaktır. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır.

CEVAP KÂĞIDI NASIL DOLDURULACAKTIR?

Cevap Kâğıdının Başlık Kısımlarının Doldurulması: Cevap kâğıtlarına her adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı basılı olacaktır. Adaylar ilk olarak, verilen cevap kâğıdının kendilerine ait olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Verilen cevap kâğıdı kendisine ait olmayan aday, salon başkanına başvurarak kendi adına düzenlenmiş cevap kâğıdını edinecektir. Daha sonra tüm adaylar kendilerine verilen soru kitapçığının üzerinde basılı soru kitapçık numarasını cevap kâğıdı üzerindeki ilgili alana yazıp kodlayacak, numarayı doğru yazıp kodladığını soru kitapçığı ve cevap kâğıdı üzerinde yer alan ilgili alanda da onaylayacaklardır. Soru kitapçığı numarası yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan cevap kâğıtlarının değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu işlemlerin eksiksiz ve doğru olarak yapılmasının sorumluluğu adaya aittir.

Her aday sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgisinin bulunduğu (kendisine ait) cevap kâğıdını kullanmak zorundadır. Kendisine ait cevap kâğıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kâğıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Cevapların İşaretlenmesi: Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnız biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenecektir. Soru kitapçığında işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz. Sınavda adaylar, cevaplarını cevapladıkları testlerle ilgili alana işaretlemelidir. Cevaplar işaretlenirken yuvarlak alanın dışarıya taşırılmadan tam olarak karalanıp doldurulması gerekmektedir. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacaktır. Bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için, yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Cevap kâğıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Özellikle, verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlenmediğinde bu işaret çok iyi silinmiş olmalıdır.

DİKKAT: Sınavda uygulanacak test sorularının telif hakkı ÖSYM'ye aittir. Sorular, basılı ya da İnternet ortamında yayınlanamaz. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması ya da yayınlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar. Sınav sonrası soruların kamuoyuna açıklanması ÖSYM Yönetim Kurulu kararına bağlı olacaktır.

3.6 DEĞERLENDİRME

Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.

Yabancı dil ağırlığı içeren KPSS puanları hesaplanırken kullanılacak yabancı dil standart puanının hesaplanmasında adayların ilgili KPSS'den önce elde ettikleri Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonuçları kullanılacaktır. KPSS'den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) Sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınacaktır. KPSS'ye giren adayların her üç yabancı dil için (Almanca, Fransızca, İngilizce) YDS puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri ayrı ayrı hesaplanacak, bu değerler kullanılarak adayların yabancı dil standart puanları hesaplanacaktır.

Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. YDS puanı olmayan adayların yabancı dil standart puanı hesaplanmayacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.

Tablo-1'deki testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak hesaplanacak olan KPSS puan türleri Tablo-2'de gösterilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları bu puan türleri arasından seçecekleri KPSS puanlarını kullanacaklardır.

Tablo-2'de gösterilen ağırlıklara göre, testlerden ve YDS puanlarından elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP'nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP'nin hesaplanmasında kullanılan standart puanların tümünün olması gerekir.

Adayların ASP'leri kullanılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSs puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır.

30 [ 2 (ASP - X ) - S]

KPSS Puanı = 70 + ----------------------------------------

[2 ( B - X )] - S

Kısaltmalar

KPSS : Kamu Personel Seçme Sınavı

ASP : Ağırlıklı standart puan

X : ASP dağılımının ortalaması

S : ASP dağılımının standart sapması

B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

DİKKAT: Adaylar sınavın hangi oturumuna gireceklerine karar verirken Tablo-2'yi göz önünde tutmalıdırlar. Bir KPSS puanının hesaplanmasında yer alan testlerden herhangi birine hiç cevap vermemiş olan adayların sözü edilen KPSS puanı hesaplanmayacaktır. Adayların bu durumu bilerek, hesaplanmasını istedikleri KPSS puanı için gerekli olan testlere doğru veya yanlış en az bir cevap vermeleri uygun olacaktır.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sonuç bilgilerinde adayların testlere verdikleri doğru ve yanlış cevap sayıları ve KPSS puanları yer alacaktır. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adaylar, sınavdan sonra basın yoluyla A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için ilan veren kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracaklardır.

1. HAK İDDİA EDİLEMEYECEK DURUMLAR

KPSS'de yüksek puan almak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyecektir.

Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile başvuru sırasında verdiği bilgiler yüzünden yerleştirmesi yapılamayan adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri koşulları karşılayamayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.

KILAVUZDAKİ TABLO VE EKLER İÇİN TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber