Küçük Menderes çiftçisine kuyudan sulama bedeli açıklaması

Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, Bakanlar Kurulu kararına göre sulama sahası içinde yer alan mevcut yer altı suyu kuyularından sulama yapılması durumunda kullanım bedeli alınacağını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2013 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küçük Menderes çiftçisine kuyudan sulama bedeli açıklaması

Kullanım bedelinin en alt limitten yılda bir kez alınacağını söyleyen Kaptan, bu bedelin dekar başına normal sulama tarifesinin yüzde 25'i tutarında olacağını ve kanun gereği Sulama Birliği'nce tahsilatın yapılacağını kaydetti. Kaptan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sulama alanı içinde kalan mevcut yer altı suyu kuyularından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 6 Eylül 2012 tarihli ve 360 sayılı yazısı üzerine, 8 Mart 2011 tarihli ve 6172 sayılı kanunun 6. maddesine göre tarımsal amaçlı sulama yapılması durumunda kullanım bedeli alınması Bakanlar Kurulu'nca 24 Eylül 2012 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu kanuna göre yurt genelinde tüm sulama birlikleri sulama alanı içinde kalan yer altı kuyularından bulunduğu gruba göre su fiyat tarifesinin en az yüzde 25'inin tahsil edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Biz de Küçük Menderes Sulama Birliği olarak en alt limit olan yüzde 25'i uygulamaya meclisimizle birlikte karar verdik. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'ne de bu kararımızı bildirdik" dedi.

Kaptan, şöyle devam etti: "Bizim bölgemiz su kullanım hizmet bedeli tarifesinde 4. grubun içerisinde. Örneğin bir üreticimiz mısır ekecek. 4. grupta mısırın dekar başına sulama ücret tarifesi 30 TL. Bu tarifenin yüzde 25'i alındığına göre üreticimiz eğer sulamada kendi kuyusunu tercih ederse dekar başına 7,5 TL ödeyecek. 10 dekar üretim yapan üreticimiz, baraj suyu yerine kendi kuyusunun suyunu kullanırsa ödeyeceği ücret 75 TL olacak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sulama alanı içinde kalan kuyularından ücret alınması zorunluluğudur. Sadece tarımsal faaliyetler sonucunda yani sulama sahası içinde kalıp da baraj suyu yerine kendi kuyusundan çektiği suyla ürünü sularsa ücret geçerli olur. Baraj suyunu kullanan üreticimizden bu bedel alınmaz. İçme suyu ve hayvanların sulanması için kuyulardan çekilen sudan bu bedel alınmayacaktır. Baraj sulama sahası dışındaki yeraltı suyu kuyuları bu kapsamın dışındadır. Sadece baraj sulama sahası için geçerlidir. Elektriğin getirdiği yüklü maliyet düşünüldüğünde zaten üreticimiz de kendi kuyusundan çekeceği su yerine, baraj suyunu tercih edecektir. Biz de Sulama Birliği olarak bir an önce sulamanın başlamasını ve üreticimizin üzerinde bulunan kamburlardan kurtulmasını istiyoruz, bunun yapılması için de her şeye hazırız."

Bu yıl içinde sulamaya açılması planlanan bölgelerde de bu kullanım bedelinin alınacağını belirten Kaptan, "Bilindiği üzere Beydağ Barajı'ndan Eselli mevkiine kadar olan bölgede sulama yapılacağı açıklanmıştı. Bu nedenle bu bölge de kullanım bedeli kapsamına girdi. Yani ilk etap sulamasından yararlanacak üreticimiz bir yandan kendi kuyusundan da su çekip, tarımsal sulama yaparsa tarifeye göre dekar başına bir kereye mahsus bu ücreti ödeyecek. Sulamanın henüz başlamadığı alanlarda ise kuyuların tarımsal amaçlı kullanımı nedeniyle ücret alınmayacak. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimiz Sulama Birliğimizin DSİ şantiyesindeki merkezine gelebilirler. Önümüzdeki günler de bizler de köylere giderek bu çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber