Gümrük unvan değişikliği sınavına iptal kararı

Ankara 1. İdare Mahkemesi, Gümrük ve Ticaret Bkanlığının 2012 yılında yaptığı unvan değişikliği sınavının "1. Grup Mühendis" bölümünün iptaline karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mayıs 2013 23:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Gümrük unvan değişikliği sınavına iptal kararı

Ankara 1. İdare Mahkemesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının MEB'e yaptırdığı unvan değişikliği sınavında, toplam 50 sorunun 15'inin müfredat dışı olduğuna karar verdi ve sınavın "1. Grup Mühendis" bölümünün iptaline karar verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2012 yılında unvan değişikliği sınavı açtı.

Sınav, MEB tarafından yapıldı ve sonuçlandırıldı.

Ancak bir aday, toplam 19 sorunun hatalı ve müfredat dışı olduğu gerekçesiyle dava açmıştır. Mahkeme, iddiaların tespiti için bilirkişi atamıştır. Bilirkişiler, toplam 15 sorunun hatalı ve müfredat dışı olduğuna karar vermiştir.

Yönetmelikte, toplam soru sayısının yüzde 5'inin hatalı olması halinde sınavın iptal edileceği yönünde hüküm olduğu için, mahkeme sınavın "1. Grup Mühendis" bölümünün iptaline karar vermiştir. Mahkeme kararında ayrıca soruların bir ay önceden verilmemiş olması da, iptale gerekçe olarak belirtilmiştir.

İŞTE MAHKEME KARARI

T.C.
ANKARA
1. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2012/1252

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI

İSTEYEN (DAVACI) :

KARŞI TARAF (DAVALI) : 1-GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI/ANKARA

2-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI/ANKARA

VEKİLİ : SEMA DOĞRU -HUKUK MÜŞAVİRİ- Aynı yerde.

DAVANIN ÖZETİ : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde çözümleyici olarak görev yapmakta iken Personel Daire Başkanlığı tarafından Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nda görevlendirilecek "Mühendis" kadrosu için 28.04.2012 tarihinde yapılan Personel Unvan Değişikliği sınavına katılan davacı tarafından, anılan sınavın (B) Grubu kitapçığına ait 4, 13, 22, 34, 35, 36 ve 44 numaralı sınav sorularının hatalı olması nedeniyle; 4, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 22, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 47 numaralı soruların ise ilgili sınava hazırlık için kurum tarafından resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı sorulması nedeniyle iptali ile Yönetmelik gereğince sınav kurulunun, sınav dökümanlarının en az 1 ay önceden adaylara verilmesine ilişkin şartı yerine getirmediği, sınavda hatalı ve kapsam dışı soruların sorulduğu ileri sürülerek buna bağlı olarak yapılan "1. Grup Mühendis" sınavının iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI'NIN

SAVUNMASININ ÖZETİ : Dava konusu sınavın unvan değişikliği sınavı olduğu, ders notlarının başında da sehven meslekte yükselme sınavı çalışma notları ifadesine yer verildiği, anılan sınavın Milli Eğitim Bakanlığı ile aralarında imzalanan protokol gereğince usulüne uygun olarak gerçekleştirildiği, unvan değişikliği sınavına ilişkin olarak hazırlana alan bilgisi ders notlarının soruların hazırlanmasında sınırlayıcı olmadığı, soruların sadece ders notlarından sorulmasını zorunlu kılan herhangi bir hüküm bulunmadığı, davacının sınavda 56 puan aldığı ve başarısız olduğu belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN

SAVUNMASI'NIN ÖZETİ : Dava konusu sınavın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile aralarında imzalanan protokol hükümleri çerçevesinde usulüne uygun olarak gerçekleştirildiği, yapılan itiraz üzerine 2 sorunun cevap şıkkının düzeltildiği, diğer sorularda herhangi bir hataya rastlanmadığı, davacının 28 doğru, 22 yanlış sorusuna karşılık 56 puan olarak başarısız olduğu belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 1. İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde çözümleyici olarak görev yapmakta iken Personel Daire Başkanlığı tarafından Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nda görevlendirilecek "Mühendis" kadrosu için 28.04.2012 tarihinde yapılan Personel Unvan Değişikliği sınavına katılan davacı tarafından, anılan sınavın (B) Grubu kitapçığına ait 4, 13, 22, 34, 35, 36 ve 44 numaralı sınav sorularının hatalı olması nedeniyle; 4, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 22, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 47 numaralı soruların ise ilgili sınava hazırlık için kurum tarafından resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı sorulması nedeniyle iptali ile Yönetmelik gereğince sınav kurulunun, sınav dökümanlarının en az 1 ay önceden adaylara verilmesine ilişkin şartı yerine getirmediği, sınavda hatalı ve kapsam dışı soruların sorulduğu ileri sürülerek buna bağlı olarak yapılan "1. Grup Mühendis" sınavının iptali istemiyle açılmıştır.

18.04.1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin, "Sınav Kurulu ve Görevleri" başlıklı 13. maddesinde; "Kurumlarca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere beş kişiden oluşacak sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile atamaya yetkili amirce belirlenecek diğer üyelerden teşekkül eder. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme sınavına alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamazlar. Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin görevde yükselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir. Sınav kurulu, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 10 uncu maddeyle öngörülen, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür. Kurumlar, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirirler. Sınav kurulu, bu fıkrada öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. 10 uncu maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir." şeklinde, "Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz" başlıklı 14 maddesinde; "Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir. İlgililer, kendilerine yazılı olarak bildirilmesinden itibaren beş iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz edebilir. Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır. hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği'nin "Atama yapılacak kadroların ilanı ve müracat şekli" başlıklı 12/1 maddesinde; "Atama yapılacak kadroların unvanı, sayısı, derecesi, atama yapılacak yerler, sınav konuları, sınav tarihi ve sınav yeri eğitim tarihinden itibaren en az bir ay önce, unvan değişikliği sınavında ise sınavdan en az bir ay önce, eğitimin yeri ve tarihi ise eğitime katılacaklara en az onbeş gün önce Personel Dairesi Başkanlığı'nca ilan edilerek duyurulur." şeklinde düzenleme yapılmış, "Başarı Notu" başlıklı 17. maddesinde, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almış olmanın gerektiği belirtilmiş, anılan Yönetliğin 25. maddesinde ise bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişkliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı yolunda düzenlemeye yer verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde çözümleyici olarak görev yapmakta iken Personel Daire Başkanlığı tarafından Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nda görevlendirilecek "Mühendis" kadrosu için 28.04.2012 tarihinde yapılan Personel Unvan Değişikliği sınavına katılan davacı tarafından, anılan sınavın (B) Grubu kitapçığına ait 4, 13, 22, 34, 35, 36 ve 44 numaralı sınav sorularının hatalı olması nedeniyle; 4, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 22, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 47 numaralı soruların ise ilgili sınava hazırlık için kurum tarafından resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı sorulması nedeniyle iptali ile Yönetmelik gereğince sınav kurulunun, sınav dökümanlarının en az 1 ay önceden adaylara verilmesine ilişkin şartı yerine getirmediği, sınavda hatalı ve kapsam dışı soruların sorulduğu ileri sürülerek buna bağlı olarak yapılan "1. Grup Mühendis" sınavının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşımaktadır.

Olayda; Mahkememizin 31.10.2012 günlü ara kararıyla, gerek hatalı olduğu gerekse de resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı soru sorulması nedeniyle iptali istenilen sorular üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmesi üzerine yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen 20.02.2013 günlü raporda;

"4 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen (c) şıkkındaki "Ntdsutil, dsamain.exe, dsa.msc" seçeneğinin aynısı (d) şıkkında farklı bir sırada, "Ntdsutil, dsa.msc, dsamain.exe" şeklinde, ama aynı içerikle verilmektedir ve her iki şık da doğru olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, çalışma notlarında "dsamain.exe" ve "dsa.msc" hakkında bilgi bulunmamaktadır. Bu verilen nedenlerle bu sorunun iptalinin uygun olduğu düşünülmektedir.

6 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen "Burflag" seçeneği çalışma notlarında bulunmamaktadır. Bir FRS servisinin yeniden başlatılması için BurFlags ("Burflag" soruda hatalı yazılmıştır) registry key'inin değerinin ayarlanması gerekmektedir. Oysa soruda "değiştirilecek sysvol içeriğinin yeniden oluşturulması sağlanan key hangisidir" denmekte olup, bu ifadede "oluşturulması sağlanan key hangisidir" yerine "oluşturulmasını sağlayan key hangisidir" ifadesinin kullanılması gerekirdi. Yukarıda verilen nedenle bu sorunun hem hatalı ifade şekli, hem de çalışma materyali içinde sorunun cevabının bulunmaması nedenleriyle iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

9 nolu soru: Bu soruda verilen TKIP doğru seçeneği çalışma materyalinde "RC4/TKIP" şeklinde cevap şıklarından biri olan "RC4"e alternatif olarak verilmektedir. TKIP, WiFi ağlarında şifreleme amacıyla kullanılan yöntemlerden biridir ve diğer seçenekler olan DEŞ ve AES de Kerberos için kullanılabilecek şifreleme yöntemleridir. Yukarıda verilen nedenlerle sadece çalışma materyallerine bakılarak bu sorunun doğru cevabının bilinmesi mümkün değildir. Ayrıca, çalışma materyalindeki bilgiler doğru cevap olarak verilen TKIP'in RC4 ile alternatif olduğunu belirtir şekildedir. Bu nedenlerle bu sorunun iptal edilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.

10 nolu soru: Bu soruda doğru cevap olarak verilen "Default Domain Policy" ve onun daha genel hali olan "domain policy" terimleri çalışma materyalinde yoktur. Aynı şekilde diğer iki şıktaki "OU Policy" ve "Network Policy" terimleri de çalışma notlarında yoktur. Sadece "Group Policy" terimi çalışma materyalinde bulunmaktadır. Yukarda açıklandığı üzere sorunun cevabı notlarda bulunmamaktadır ve adaylar için genel bilgi olarak nitelendirilemeyeceği için bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

11 nolu soru: Bu soruda Windows DNS çözümleyicisinin bilgileri "kaşe" belleğinde tutma süresinin varsayılan değerinin ne olduğu sorulmaktadır. Bu bilginin cevabının "l saat" olduğu cevap anahtarında bulunmakta ancak çalışma materyalinde böyle bir bilgi görülmemektedir. Sorunun "Windows DNS" şeklinde sorulması ve XP, Wİndows 7, Server 2008 şeklinde belirgin bir windows sürümünün soruda hedeflenmemiş olması da bu sorunun doğru cevabının bulunmasını son derece zor hatta belki de imkansız yapmaktadır. Yukarıda verilen nedenlerle bu sorunun iptal edilmesinin uygun olduğu düşünülmektedir.

12. nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen "IISReset" komutu çalışma notlarında bulunmamaktadır. "Restart IIS" komutu IIS manager içinden bu servisi yeniden başlatmak için kullanılabilmektedir ve aynı şekilde "IISReset" komutu da komut satırından verilerek IIS hizmetini yeniden başlatmak mümkündür. Çalışma notlarında doğru cevabı içerecek şekilde bilgi bulunmaması ve hem "IISReset" hem de "Restart IIS" komutlarıyla servisin yeniden başlatılmasının mümkün olması nedenleriyle, bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

13 nolu soru: Bu soruda "windows" denilmiş ancak "XP", "Windows 7", "Server 2008" gibi bir sürüm numarası belirtilmemiştir. Çalışma notlarında da doğru cevap olan "Administrators" kelimesi geçmemektedir. Bu nedenle bu sorunun iptal edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

16 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen "EGP" cevabı daha sonra "OSPF" olarak düzeltilmiştir. Soruda "en hızlısı hangisidir" şeklinde sorulmaktadır ancak bu soruya cevap olacak şekilde bir bilgi çalışma notlarında bulunmamaktadır. Zaten soruda verilen OSPF/EGP/IGP/RIP gibi protokollerin birbirlerinden "daha hızlı" ya da "daha yavaş" şeklinde bir karşılaştırmasının yapılması doğru değildir. Bu nedenlerle bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

22 nolu soru: Bu soruda konu edilen "merkez yönlendiriciler" terimi çalışma notlarında bulunmamaktadır. "Yönlendiriciler" hakkında da notlarda bilgi bulunmaktadır ancak bunların "hızlı uyarlanabilen" / "dayanıklı" / "esnek" olması şeklinde bir bilgi yoktur ve bu sıfatların "yönlendiriciler" hakkında kullanılması çalışma notlarında görülmemektedir. Doğru cevap olarak verilen "hafif olması" ya da "ağır olması" yönünde bir bilgi de çalışma notlarında bulunmamaktadır ve bu bilgi adaylar için genel bilgi olarak nitelendirilememektedir. Bu nedenlerle, bu sorunun iptal edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

34 nolu soru: Bu soruda (A) şıkkında verilen "Batch içerisinde bir sorunla karşılaşırsa SQL Server o statement'I ROLLBACK ile geri alır" ve (D) şıkkında verilen "Explicit Transaction bloğu Begin Tran ifadesi ile başlar" seçeneklerinin her ikisi de doğrudur. Bu nedenle bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

35 nolu soru: (A) şıkkında doğru cevap olarak verilen "Resolve: sorgunun çözümlenmesi" çalışma notlarında "Stored Procedures" başlığı altından verilmiştir ve notlarda başka bir "Resolve" kelimesi geçmemektedir. Çalışma notlarında "Stored Procedures" bölümünde "Complite: Kodumuzun derlenmesi" bilgisi bulunmaktadır ancak burada geçen "Complite" kelimesi hatalı yazılmıştır ve doğrusu "Compile" olmalıdır ve (B) şıkkında verilen "Compile: sorgunun derlenmesi" seçeneğinin çalışma notlarına göre yanlış olduğu sonucuna varılabilir. Sonuç olarak, çalışma notlarında "Stored Procedures" başlığı altında verilen bilgiler bu soruda "bir sorgu.." şeklinde sorularak hata yapılmıştır. Ayrıca notlarda bulunan "complite" hatalı yazımı nedeniyle birden fazla doğru sayılabilecek seçenek bulunmaktadır. Çalışma notlarından bağımsız olarak bakıldığında bu soruda "bir sorgu" için verilen bütün seçeneklerin doğru olduğu söylenebilir. Sonuç olarak bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

36 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen (C) sıkkındaki "LIKE "_en" : "en" ile biten tüm isimleri getirir" seçeneği "en" ile biten 3 harfli bütün stringleri bulduğu için yanlıştır ve bu soru için doğru bir seçenektir. Davacının itiraz ettiği (A) seçeneğindeki "LIKE '[CK]%': "C" ve "K" ile başlayan tüm isimleri getirir" ifadesi davacının iddia ettiği şekilde "C veya K ile başlayan tüm isimler" şeklinde ifade edilmesi daha doğru bir soru yazım şekli olacaktır. Ancak, bu soruda yazıldığı şekilde "C" ve "K" ile başlayan tüm isimleri getirir" ifadesi de aynı anlama gelecek şekilde anlaşılmaktadır ve bu sorunun doğru cevabı olarak algılanması mümkün değildir. Bu nedenle bu sorunun iptal edilmemesinin uygun olduğu düşünülmektedir.

39 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen (A) şıkkındaki "Bu kişinin rolü: 6/6" mesajı program çalıştırıldığında görülmektedir. Çalışma notlarında "\" (bitwise or) işlemi anlatılmamaktadır ancak bu temel bilgiye programlama bilmesi beklenen adayların sahip olması gerekir. Bu sorunun "kapsam dışı" olduğu itirazının yerinde olmadığı düşünülmektedir.

40 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen (c) sıkkındaki "Bursa, İstanbul, İzmir" çıktısı program çalıştırıldığında 3 ayrı satırda görülmektedir. Çalışma notlarında dizilerin davranışları ve foreach komutu hakkında da bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenlerle bu sorunun "kapsam dışı" sayılması nedeniyle İptal edilmesinin uygun olduğu düşünülmektedir.

41 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak verilen (c) şıkkında bulunan "Ders sınıfı mutlaka bir sınıfa miras veriyor olmalıdır" seçeneğinin soruda verilen jenerik metod tanımına göre yanlış bir önerme içermesi nedeniyle bu soruda bir yanlışlık görülmemektedir. Ayrıca, çalışma notlarında "generics" konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu sorunun "kapsam dışı" sayılarak iptal edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

42 nolu soru: Bu sorunun çözümü için "int" değerlerin "byte" değerlere çeviriminin nasıl yapıldığının bilinmesi gereklidir ve 316 nolu sayfada Byte ve diğer veri tiplerinin hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Sorunun kodu çalıştırıldığında doğru şık olarak verilen (A) sıkkındaki "4" cevabını vermektedir, bu nedenle doğru seçenek bilgisinde de bir hata bulunmamaktadır. Bu nedenlerle bu sorunun kapsam dışı olması nedeniyle iptal edilmesine gerek olmadığı düşünülmektedir.

43 nolu soru: Bu sorunun doğru cevabı olarak (b) şıkkında verilen "interface" seçeneği hakkında çalışma notlarında açık bir şekilde "temsilci (delegate) ve arayüz (interface) geliştirmek ise bu kitabın kapsamı dışında kalmaktadır" şeklinde bir ifade yer almaktadır. Bu konunun adaylarca bilinmesi beklenebilir, ancak çalışma notlarının bizzat kendisinin "interface" konusunun kapsam dışı olduğunu belirtmesi nedeniyle bu sorunun iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

44 nolu soru: Bu sorunun şıklarında verilen "İnteger i", "bool 1durum", ve "decimal sayi = new sayi ( )" seçeneklerinin C# diline göre yanlış oldukları açıktır ve doğru cevap olarak verilen (c) şıkkında verilen "string kelime, ad, kuyruk;" seçeneği doğrudur. Bu sınavda söz konusu olan programlama dilinin C# olduğu açıktır, bu nedenle bu sorunun "programlama dili belirtilmemiş" itirazıyla ya da kapsam dışı olması nedenleriyle iptal edilmesine gerek olmadığı düşünülmektedir.

47 nolu soru: Bu soruda istenen "hangisi dizinin eleman sayısını verir" sorusunda İngilizce bilen birisi için "IsReadOnly", "Rank", "lsFİxedSize" seçeneklerinin yanlış olduklarını ve "Length" seçeneğinin doğru olduğunun anlaşılması beklenebilir, ancak bu sınava girenlerin İngilizce bilgilerinin bulunduğunu varsaymak doğru değildir. Ayrica "Length" hakkında çalışma notlarında bilgi bulunmadığı için bu sorunun da kapsam dışı olarak iptal edilmesinin gerektiği düşünülmektedir."

Şeklinde tespitlere yer verildiği anlaşılmaktadır.

Olayda; söz konusu bilirkişi raporu Mahkememizce uygun bulunarak, hükme esas alınmış ve iptali istenilen 19 sorudan 15 sorunun iptal edilmesi, 4 sorunun ise doğru olduğu için iptaline gerek olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Bu durumda; dosyadaki bilgi ve belgelerle, bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde, 4., 6., 9., 10., 11., 12., 13., 16., 22., 34., 35., 40., 41., 43. ve 47. soruların gerek hatalı olması nedeniyle gerekse de ilgili sınava hazırlık için kurum tarafından resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı sorulması nedeniyle iptal edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin"Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz" başlıklı 14 maddesinde; yapılan sınavlarda, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınavın iptal edileceği ve en kısa sürede yeni sınav yapılacağı düzenlemesine yer verilmiş, dava konusu sınavda 50 soru sorulduğu, yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda 15 sorunun gerek hatalı olması nedeniyle gerekse de ilgili sınava hazırlık için kurum tarafından resmi olarak verilen ders notları haricinde kapsam dışı sorulması nedeniyle iptal edilmesine karar verildiğinden, yukarıda belirtilen Yönetmeliğin 14. maddesi gereğince, sorulan toplam 50 sorunun yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun tespit edilmesi nedeniyle 28.04.2012 tarihinde yapılan Personel Unvan Değişikliği sınavının dava konusu "1. Gurup Mühendis" sınavının iptali gerekmektedir.

Kaldı ki; ilk çalışma notlarının 28.03.2012 tarihinde 217 sayfa olarak ilan edildiği, daha sonra çalışma notlarının sayfa sayısının arttırılarak yeniden 29.03.2012 tarihinde kurumun resmi internet sayfasında ilan edildiği, ardından sayfa sayısının güncellenerek 30.03.2012 tarihinde yeniden ilan edildiği, son olarak sayfa sayısının yine arttırılarak 02.04.2012 tarihinde ilan edildiği, böylece yukarıda belirtilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişkliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 13. maddesi ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetliği'nin 12/1 maddesinde belirtilen; sınav kurulunun, sınav dokümanlarının en az 1 ay önceden adaylara verilmesine ilişkin şartın yerine getirilmediği, en son çalışma notlarının sınava girecek adaylara sınava 25 gün kala verildiği, böylece yukarıda belirtilen düzenlemelerde hüküm altına alınan sürelere de uyulmadığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda; dosyadaki bilgi ve belgelerle, yukarıda belirtilen bilirkişi raporundaki tespitler birlikte değerlendirildiğinde, 28.04.2012 tarihinde yapılan Personel Unvan Değişikliği sınavının "1. Gurup Mühendis" sınavının (B) Grubu kitapçığına ait 4., 6., 9., 10., 11., 12., 13., 16., 22., 34., 35., 40., 41., 43. ve 47. soruların iptali ile, anılan sınavda sorulan 50 sorunun yüzde beşinden fazlasının iptal edilmesi nedeniyle Personel Unvan Değişikliği sınavının dava konusu "1. Grup Mühendis" sınavının iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 14/03/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan

AHMET YAHYA ÖZDEMİR

27712

Üye

SERPİL GENÇBAY

38343

Üye

YELİZ UCUZCU

138950

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber