Telekom çalışanına %35 maaş artışı, 6 yıl iş güvencesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2006 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme sonrası Türk Telekom çalışanlarının durumu...

Özelleştirme sonrası özel sektör statüsüne geçen Türk Telekom'da, çalışanlara kamuya nakil hakkından vazgeçmeleri halinde kazanılmış hakları korunarak çalışanın özelliğine göre yüzde 35'e varan maaş artışı ve 6 yıla varan iş güvencesi önerildiği bildirildi.

Türk Telekom yönetimi, insan kaynakları politikasının ana unsurlarını, Trabzon, Adana, Ankara ve İstanbul'da yapılan 4 Bölge Müdürlüğü toplantısı sonrasında çalışanlarla paylaştı.

Toplantılara, İcra Kurulu ve üst yönetimin yanı sıra Türkiye'nin 81 ilini temsil eden Bölge Müdürleri ve yöneticilerden oluşan bini aşkın üst düzey çalışan katıldı.

Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Dr. Paul Doany liderliğinde gerçekleştirilen toplantılar sonrasında, özel sektör statüsüne geçen Türk Telekom'da nakle tabi çalışanların statü, ekonomik ve sosyal haklarına yönelik açıklamaların çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanacağı umudu dile getirildi.

Dr. Paul Doany, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanların, gelecekleriyle ilgili karar verme aşamasında olduklarına işaret etti.

Türk Telekom yönetimi olarak tek bir çalışanın bile kurumdan ayrılmasını arzu etmediklerini belirten Dr. Doany, ''Çalışanlarımızın Türk Telekom'a güvenmeleri gerekiyor. Fakat, özelleştirme sonrasında kendilerini devlet memuru olarak gören ve devlet memuru ayrıcalığından kopmak istemeyenlerin başka kurumlara gitme yönündeki kararlarını saygıyla karşılayacağız'' dedi.

''BİR DÜNYA ŞİRKETİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ''

Türk Telekom'un bugün dünyanın en önemli sabit hat operatörlerinden biri olduğunu, sağlam gelir kaynakları ve gelecekte yapacağı yatırımlarla gelişeceğini ve bulunduğu coğrafyada daha da güçleneceğini vurgulayan Doany, şunları kaydetti:

''Türk Telekom'un bugünkü başarısının ardındaki en büyük güç, çalışanları olmuştur. Çalışanların bilgi birikimi ve üstün gayretiyle özel sektörün dinamizmini birleştirerek oluşturulacak sinerji sayesinde bir dünya şirketi olmayı hedefliyoruz.

Bu doğrultuda, Türk Telekom'u teknolojik gelişmeleri yansıtan üstün hizmet kalitesiyle dünyanın en büyük operatörleri arasında en üst sıraya taşıma hedefine ulaşmak istiyor ve bu büyük ideale ulaşırken tüm çalışanlarımızı yanımızda görmeyi umuyoruz.''

İKİ TİP SÖZLEŞME SEÇENEĞİ

Açıklamaya göre, nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanlara, statü, ekonomik ve sosyal haklarla ilgili 2 tip sözleşme öneriliyor.

Birinci tip sözleşmede, nakle tabi, sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanların nakil haklarını kullanıp kullanmama konusunda karar verebilmeleri için belirlenen son tarih 12 Nisan 2006. Bu tarihe kadar kurumda kalmayı tercih edenler, Türk Telekom ailesine mensup olarak çalışmayı kabul etmiş ve kamuya geçme hakkından vazgeçmiş sayılacaklar. Ancak, nakil hakkından vazgeçmiş olmak, çalışanın kıdemine bağlı olarak geçmişte kazanmış olduğu hakları kaybetmelerine sebep olmayacak.

Türk Telekom'da kalmayı seçen çalışanlar, kıdem, unvan ve yaşadıkları şehir gibi kriterler dikkate alınarak, yüzde 35'e varan maaş artışından yararlanabilecekler.

En geç 28 Şubat 2006 sonuna kadar sunulan sözleşmeyi imzalamaları durumunda çalışana bir maaş tutarında özel bir ikramiye ödenecek.

Türk Telekom'da kalmayı seçen bu çalışanlar, 6 yıla varan iş güvencesinden yararlanacak. Sunulan iş güvencesi süresi çalışanın çalışma yeri, nitelikleri ve çalışma süresine göre değişebilecek.

Ayrıca, mevcut çalışma pozisyonunun ve iş tanımının aynen devam etmesi öngörülüyor. Ancak, işin gerektirdiği ölçüde, özlük haklarında herhangi bir kayıp olmadan pozisyon ve iş tanımında değişiklikler olabilecek. İş tanımının yeniden belirlenmesinde, bugüne kadar edinilmiş olan mesleki deneyim ve tecrübeler göz önüne alınacak. Çalışanın rızası olmadan çalışmakta olunan yerleşim yeri değiştirilmeyecek.

Ücretlerde yapılacak artış oranı, şirketin genel performansı ve enflasyon oranı dikkate alınarak, her yılın Ocak ayının başında kararlaştırılacak.

Türk Telekom'da çalışmak üzere kamu kuruluşlarına nakil hakkından feragat eden çalışanların kıdem süreleri herhangi bir kesintiye uğramaksızın devam edecek.

Birinci tip iş sözleşmesi, 406 sayılı Kanunun ek-29'uncu maddesinin değiştirilmesini içeren Kanun Tasarısının yasalaşmasından önce çalışanın sözleşmeyi imzalaması durumunda geçerli olacak.

DİĞER SÖZLEŞME SEÇENEĞİ

Söz konusu kanunun yasalaşmasından sonra çalışanlar farklı bir tip sözleşme imzalayacaklar.

İkinci tip iş sözleşmesi, birinci tip sözleşmeye uygulanan iş güvencesi, özel ikramiye ve maaş artışı gibi avantajlı hükümleri içermeyecek.

Bu sözleşmede, sahip olunacak nakil hakkı korunacak, ancak önerilecek olan maaş, kamuya geçilseydi alınacak olan miktardan daha fazla olmayacak. Bu sözleşmede yer alacak hükümler, durum bazında göz önüne alınarak belirlenecek. Gerek çalışanların nakil talebinde bulunma, gerekse Türk Telekom'un çalışanların naklini isteme hakkı ve süresi, yürürlükteki mevzuata tabi olacak.

Bu arada, birinci ve ikinci tip sözleşme imzalayan çalışanların niteliklerini artırmak amacıyla, yabancı dil, kişisel gelişim, mesleki ve teknik eğitim gibi konularda kapsamlı eğitim paketleri hazırlanıyor.

Türk Telekom yönetimi, çalışanların sunulan paketlerle ilgili tüm sorularını cevaplandırmak, olası belirsizlikleri ortadan kaldırabilmek amacıyla bir de bilgi masası kurdu. Bilgi masası, her gün mesai saatleri içinde hizmet verecek.

406 sayılı Kanunun ek-29'uncu maddesi, Türk Telekom hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda, Türk Telekom'da ek 22. maddenin (a) bendinin bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri uyarınca belirlenen asli ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak kadrolu veya sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ve kapsam dışı personelden, Türk Telekom'da çalışmaya devam etmek istemeyenler ile Türk Telekom'da çalışmaya devam etmek istemekle birlikte bu istekleri Yönetim Kurulu'nca uygun görülmeyenlere ilişkin personelin durumunu düzenliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber