Fatura halka çıktı: Gaza %20 zam

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaz çevrim santrallerinde elektrik üreten Koç, Sabancı ve Zorlu grupları, gazda indirim beklerken, BOTAŞ'ın 2006'da yüzde 20 zam planladığı ortaya çıktı. Petrol fiyatlarının öngörüleri aşması durumunda zam oranı artacak.

Koç, Sabancı ve Zorlu Grupları, maliyetlerinin katlandığı gerekçesiyle otoprodüktör santrallerine verilen doğalgazda vergi indirimi beklerken BOTAŞ, 2006 yılında doğalgaza en az yüzde 20 oranında zam yapmayı planlıyor. SABAH, Gazprom'un, Türkiye'ye 1000 metreküp doğalgazı 260 dolara sattığını açıklamasının ardından 2006 yılı için doğalgazda beklenen zam oranını açıklıyor. BOTAŞ, Hazine'nin bildirdiği ortalama hampetrol fiyatını baz alarak 2006 yılı için doğalgazla ilgili projeksiyonlarını tamamladı. BOTAŞ'ın, Hazine'ye bildirdiği öngörüye göre, 2006 yılında doğalgaza en az yüzde 20 oranında zam yapılacak. Hükümetin, yıllık enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu dikkate alındığında, doğalgazda öngörülen zam, enflasyon hedefini 4'e katlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, doğalgazda fiyatın petroldeki harekete bağlı olduğuna işaret ederek, "Hazine'nin bildirdiği veriler ışığında 2006 için yüzde 20 zam yapılması öngörüldü. Fiyat, tamamen petroldeki harekete bağlı. Petroldeki artışdoğalgazın fiyatını da yükseltir. Buna karşılık ham petrolün Hazine'nin bildirdiği rakamların altında kalması durumunda zam gereği de azalır" görüşünü dile getirdi.

PATRONLARA KÖTÜ HABER
BOTAŞ'ın zam öngörüsü, doğalgazla elektrik üreten otoprodüktör santrali sahibi özel sektör üreticilerini de yakından ilgilendiriyor. Aralarında Koç, Sabancı ve Zorlu'nun bulunduğu patronlar, elektriğe 3 yıldır zam yapılmadığı halde doğalgaz maliyetlerinin katlandığından şikayetçi olmuşlardı. Patronlar, doğalgazda ÖTV ve benzeri kalemlerde iyileştirme bekliyordu. Türkiye'de, tahminlere göre 2005 yılında 25 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bunun yüzde 20'si ısınma amaçlı konutlarda, yüzde 15'i sanayide ve yüzde 65'i de elektrik üretiminde kullanıldı. BOTAŞ, konutlara doğalgazı alış maliyetinden satıyor. Kurum; yap-işlet (Yİ), yap-işlet-devret (YİD) ve diğer serbest tüketicilere ise bin metreküp doğalgazı, alış maliyeti+ işletme giderleri+30 dolar fiyatla satıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber