YÖK'ün kurulmasına onay verdiği, öğrenci alımını onaylamadığı Eskişehir İlahiyat Fakültesi'ndeki 12 kişilik kadro, tam 7 yıldır her gün fakültede öğrenci bekliyor.
YÖK'ün kurulmasına onay verdiği, öğrenci alımını onaylamadığı Eskişehir İlahiyat Fakültesi'ndeki 12 kişilik kadro, tam 7 yıldır her gün fakültede öğrenci bekliyor.
Sonunda esnafa Arapça öğretmeye başlayan Dekan Prof. Mehmet Maksudoğlu, ??Hiç boş durmuyoruz'' diyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, tam 8 yıl önce kuruldu. Kuruluşundan bir yıl sonra Dekanı atandı. Öğretim üyeleri, idari kadrosu oluşturuldu. Ama, o gün bugündür bir eksiği var: Öğrenci.
Fakültenin, kurulduğundan bu yana tek öğrencisi bile olmadı. YÖK'ün kurulmasına onay verdiği, ancak ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle öğrenci alımını onaylamadığı Eskişehir İlahiyat Fakültesi'ndeki 12 kişilik kadro tam 7 yıldır her an öğrenci alınacakmış gibi her gün fakülteye gelip, öğrenci bekliyor. Üniversite Senatosu 6 yıl boyunca İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alımı için YÖK'e başvurdu. Tümü geri çevrildi. Senato son 2 yıldır istekte de bulunmuyor. Okulun yıllık masrafı ise 100 milyar lirayı buluyor. Tüm yurtta ise 22 ilahiyat fakültesinde 7 bin öğrenci eğitim görüyor.
ESNAFA KURS
Dekan Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, öğrenci alabilmek için uzun zaman çaba harcadığını, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere çeşitli kurumlara 20 başvuruda bulunduğunu, fakat cevap alamadığını söylüyor. Umudunu yitiren Dekan, öğrenci bulamayınca ilk yıllarda esnafa üniversitede Arapça öğretti. Avrupalı Müslümanlara İslam'ı anlatmak ve Türki cumhuriyetlerinden gelecek öğrencilere eğitim vermek için projeler geliştirdi. Sonuçsuz çabalarını anlatan Prof.Dr. Maksudoğlu, şöyle konuşuyor:
??Ne yapabilirim. Köprü başına çıkıp, ?öğrenci istiyorum' diye bağıramam. En yetkili yerlere raporlar gönderdik. Her yıl, belki bu kez olur, belki öğrenci gelir diye bekledik. Kaptan gemiyi en son terk edermiş. Ne olacak, demeyi de kendime yakıştıramıyorum.''
BOŞ DURMUYORUM
İlahiyat Fakültesi, Osmangazi Üniversitesi'nin Çamlık Kampusu'ndaki iki katlı binasında. Dekan Prof. Dr. Maksudoğlu 7 yıldır her sabah 08.00'de şoförü Adem Büçgün'ün kullandığı makam otosuyla geliyor fakülteye. Çalışmalarını anlatırken, ders verememenin rahatsızlığıyla sık sık ne kadar çaba gösterdiklerini vurguluyor:
??Hiç boş durmuyoruz. Bazen çalışırken saati unutuyorum. Saat 17.00'yi geçince makam şoförü eşinden fırça yemesin diye çıkmak zorunda kalıyorum. Daha önce yazdığım sözlüğümü, kitaplarımı genişletiyorum. 43 yıllık birikimim var. Emeklililiğimi çoktan hak ettim. Bunu hizmete sunmak, bilgilerimi öğrencilere aktarmak istiyorum.''
HER GÜN TEMİZLİK
Öğrencisiz fakültenin personelinden bir kısmı her an öğrenci gelecekmiş duygusu içinde. Fakülte Genel Sekreteri , din psikolojisi uzmanı Ahmet Ayhün, ??Biz aslında öğrenci varmış gibi yazışma ve görev takibi yapıyoruz. Her an öğrenci gelecekmiş gibi azimle işimizi sürdürüyoruz'' diyor. Fakültenin hizmetlisi Hüseyin Cingözoğlu, iki katlı binanın temizliğini yaptıktan sonra fakülte bahçesine diktiği ağaçları sulayıp, kalan zamanının kitap, getirip götürmekle geçiriyor. Araştırma Görevlisi Ali Seçkin ise 5 yıl önce geldiği fakültede Arapça ve İngilizce'sini geliştiriyor. Fakültedeki 2 yardımcı doçent, doçentliğe terfi etmiş. 2 araştırma görevlisi öğrenci alındığında dönme koşuluyla Uludağ Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Bir doçent ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne bir yıllığına gönderildi.
Kuruluşu da yılan hikayesi
Fakültenin öyküsü 1974'lere uzanıyor. Osman ve Süleyman Bülbül Kardeşler 30 dekarlık arazilerini cami ve İslam enstitüsü yapılması koşuluyla, tapusuna şerh düşerek, İslami İlimler Vakfı'a bağışladı. İlahiyat Camii ve Yüksek İslam Enstitüsü yaptırılıp, açıldı, 1982'de üniversite reformuyla enstitünün fakülteye dönüşmesi gerekti. Vakıf, Anadolu Üniversitesi'nden yardım istedi ve araziyi üniversiteye hibe etti. Bununla yetinmeyip YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık'a başvuran vakıf yöneticileri dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in desteğiyle 1995'te okulun kurulmasını, ertesi yıl kadro atanmasını sağladı. Ancak fakülte bağışlanan alan yerine Çamlık Kampusu'nda açıldı. Şimdi vakıf yöneticileri okulun ilk binasına taşınması için mücadele veriyor.
Dekan hayalini gerçekleştiremedi
Dekan Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu, 1991-95 arasında Malezya'daki Uluslararası
İslam Üniversitesi'nde Tarih ve Medeniyet Bölümü Başkanlığı yaptı. Osmanlı kaynakları
kullanarak ilk İngilizce Osmanlı tarihini yazdığını iddia ediyor. 65 yaşındaki
Maksudoğlu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. Doktorasına Tunus'ta
başladı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. İngiltere'deki
Cambridge Üniversitesi'nde 3 yıl Türkçe öğretti. Marmara Üniversitesi'nde görev
yaparken, doğduğu kentte fakülte açılması üzerine dekanlık görevini kabul etti.
Hayali, iyi İngilizce ve Arapça bilen, ciddi araştırmalar yapabilen, İslam'ı
İngilizce bile anlatabilecek öğrenciler yetiştirmekti.
hürriyet