'Lojmanlar TOKİ aracılığıyla memurlara uygun şartlarda satılsın'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, devletteki lojman saltanatına son vermek amacıyla yeni formül arayışlarına girdi. Lojman krizine "TOKİ"li çözüm bulan AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak, devletin elindeki tüm lojmanların Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredilmesini istedi. Akgün, lojmanların TOKİ aracılığıyla memurlara uygun şartlarda satılmasını teklif etti.

Yıllardır tartışma konusu olan kamu lojmanlarının akıbeti yeniden gündeme taşındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a mektup gönderen AK Parti Karaman Milletvekili Akgün, kamu lojmanları ve devletin elindeki sosyal tesislere ilişkin ilginç bir çözüm önerisi ortaya attı. Tüm kamu lojmanlarının TOKİ'ye devredilmesini talep eden Akgün, TOKİ'nin de lojmanları uzun vadeli ve uygun şartlarla memurlara satmasını önerdi. Akgün, "Devlet lojman saltanatından kurtulmalıdır. Devletin elindeki lojman stoku ancak bu şekilde eritilebilir" dedi. Meclis lojmanlarının da Maliye yerine TOKİ'ye devredilmesinin daha doğru olacağına işaret eden Akgün, "Maliye yerine TOKİ'ye verilseydi, şimdi çok katlı apartmanlar yapılmış olurdu. Bir tane daire devletin elinde kalmazdı. Ancak şimdi sadece 30-40 tanesi satılabildi" diye konuştu. Akgün, söz konusu formülün hayata geçirilmesi halinde hem devletin elindeki stokun eriyeceğini hem de memurların uygun şartlarda ev sahibi olacağını vurguladı.

AK Parti Karaman Milletvekili Akgün, Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektupta, Türkiye'nin yönetim yapısında köklü değişiklikler öngören Kamu Yönetim Reformu'nun 70 yıla yayılmış büyük bir çöküntüyü ortaya çıkardığını vurguladı. Çoğunluğu 1930'lu yılların ihtiyaçlarına göre hazırlanmış kanunlarla yönetilen kurumlarda israf altından kalkılamadığını dile getiren Akgün, giderek büyüyen ve hantallaşan devlet yapısının yolsuzluk üreterek kamu kaynaklarını tükettiğini vurguladı. Bu israflardan en önemlisinin kamuya ait lojmanlar ve sosyal tesisler olduğunu ifade eden Akgün, Türkiye'nin lojman ve tesis açısından zengin bir ülke görünümünde olduğunu hatırlattı. Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun toplam 234 bin 397 lojmanı ve 2 bin 408 de sosyal tesisinin olduğunu belirten Akgün, en fazla lojmana sahip kuruluşun 57 bin 165 lojmanla Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nı 47 bin 806 lojman ile Milli Savunma Bakanlığı, 19 bin 738 lojman ile Sağlık Bakanlığı, 12 bin 273 lojman ile Orman Genel Müdürlüğü, 11 bin 396 lojman ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın izlediğini kaydeden Akgün, Maliye Bakanlığı'nın ise 8 bin 290 adet lojman sayısıyla en az lojmana sahip kuruluşlar arasında yer aldığını bildirdi.

Akgün mektubunda, kamunun elindeki sosyal tesis sayısının da 2 bin 408 olduğu bilgisine yer verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenevleri nedeniyle en fazla sosyal tesise sahip kuruluş özelliğini elinde bulundurduğunu dile getiren AK Partili Akgün, 798 sosyal tesisi olan Milli Eğitim Bakanlığı'nı 267 tesis ile Orman Genel Müdürlüğü, 258 tesisle Milli Savunma Bakanlığı, 187 tesis ile Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 146 tesisle Maliye Bakanlığı takip ettiğini bildirdi. Bu lojman ve tesislerin, bakım ve onarımının bütçeye yüksek bir yük getirdiğini ifade eden Mevlüt Akgün, TOKİ'ye bu lojman ve tesislerin mülkiyetinin devredilmesi ile israfa son verileceğini kaydetti. Akgün, TOKİ'nin bu tesis ve lojmanların satışını hem tek elden ve hızlı bir şekilde yapacağını hem de bu lojmanları kullanan memurların kira öder gibi cüzi taksitlerle ev sahibi olmasını sağlayacağını vurguladı. Akgün aynı konuda Başbakan Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle soru önergesi de verdi. Başbakan Erdoğan'a kamuda personelin yararlanabilmesi için yapılan lojman ve tesislerin mülkiyetinin TOKİ'ye devredilmesi konusunda ne düşündüğünü soran Akgün, "Kamuya ait lojman ve tesislerin mülkiyetinin TOKİ'ye devredilip bu lojmanların memurlara taksitle satılması ve tesislerin de satılarak elde edilecek gelirle yoksul vatandaşlara konutlar yapılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber