Yeni üniversiteler geçti rektörler Köşk'e takıldı

Haber Giriş : 10 Ocak 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer, 15 yeni üniversite kurulması ile ilgili yasanın, kurucu rektör adaylarını hükümetin seçmesine ilişkin maddesini veto etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 15 yeni üniversite kurulmasını ve bu üniversitelere rektör seçimini düzenleyen yasayı "üniversitelerin özerkliğini zedeleyeceği" gerekçesiyle veto etti. Yasanın 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin maddelerini kabul eden Sezer, atanacak rektör adaylarının hükümet tarafından seçilmesine ilişkin geçici 1. maddesini TBMM'ye geri gönderdi. Yasada, rektör adaylarının Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan tarafından önerilmesi, Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi düzenleniyordu. Cumhurbaşkanı Sezer, rektör adaylarının belirlenmesinin başbakan ve bakana bırakılmasından rahatsız olarak yasayı, yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gönderdi. Hükümet yasayı çıkarmakta kararlı olursa tasarının Meclis'te yeniden görüşülmesi gerekiyor. Veto gerekçesi dikkate alınarak yapılacak düzenleme ile 15 yeni üniversitenin kurulması olanaklı olacak.

ÖZERKLİK VURGUSU
Sezer'in veto gerekçesinde, üniversitelerin yönetim ve bilimsel çalışmalar yönünden özerk olması gerektiği üzerinde duruldu. Yönetimi özerk olmayan üniversitenin bilimsel özerkliği de olamayacağını anlatan Sezer, şu noktalara dikkati çekti: "Üniversitelerin, bilimsel ve akademik çalışma ve etkinliklerinin ağırlık ve önemi nedeniyle, her türlü dış etkilerden ve siyasal karışmalardan uzak tutulması ve bilimsel saygınlıklarının korunmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü, üniversiteler akademik nitelikleri nedeniyle tüm çalışmalarında bilimsel ölçütleri gözönünde bulundurmak, nesnel ve yansız olmak zorundadır. Bunu sağlamanın yolu ise yükseköğretim dışı kurumların, özellikle siyasal erkin, yönetimin herhangi bir evresinden başlayarak bilimsel çalışmaları etkileyecek tüm aşamalardan uzak durmasından geçmektedir."

SİYASİ KARIŞMA OLMAZ
Anayasa'nın rektörleri seçme görevini Cumhurbaşkanı'na verdiğini hatırlatan Sezer, gerekçesini şöyle sürdürdü: "Bilimsel özerklik, belirli sınırlar içinde serbestçe karar alıp, bu kararları uygulayabilmeyi, başka bir deyişle, verilen görev alanı içinde kalmak koşuluyla, üniversite dışı yönetsel birimlerin ve siyasal erkin karışması olmadan, işleyişini kendisinin yönlendirebilmesini gerektirmektedir." Sezer gerekçesinde, üniversite rektör adaylarının bakan ve başbakan tarafından belirlenmesinin rektörlerin hukuki güvenliğini zedeleyeceğini kaydetti. Sezer, "Bu güvence, yükseköğretimde çok önemli işleve sahip rektörlerin seçilme evresinde siyasal iktidarın karışmasına engel oluşturmaktadır" dedi. Rektör önerme görevinin YÖK'te olması gerektiğine işaret etti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber