Doğuda çakılı kalan öğretmenlerin talihsizliği

"Batıdaki öğretmen rotasyon kelimesini duymak istemezken doğudaki öğretmen adaletin kendileri için de çalışmasını bekliyor"

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mayıs 2013 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğuda çakılı kalan öğretmenlerin talihsizliği

MEB Doğuda çakılı kalan Öğretmenlerimiz için tedbir almalıdır.

Bu konuya bir kaç kez yazılarımızda değinmiştik. Aynı konuyu şimdi de bir örğetmenin kaleminden okuyalım.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

DOĞUDA ÇAKILI KALAN SINIFÇILARIN TALİHSİZLİĞİ TAYİNSİZLİĞİDİR

Bir öğretmen düşünün….Binbir emekle üniversiteyi bitirmiş sonrada atanma heyecanı yaşayan bir öğretmeni düşünün. Bu öğretmen yurdumun her yeri birdir diyor ve çalışmaya gidiyor eş durumundan tayin isteyenlerin kaçmak istedikleri yerlere. 1 yıl geçiyor 3 yıl geçiyor 5 yıl geçiyor 10 yıl geçiyor. Yine koymuyor bu delikanlıya gecen yıllar. Çünkü onun kavli var öğretmenlikte. Ama işte cevresindeki herkes 1 yıl durup giderken, anne ve babası evladım sen ne zaman geleceksin herkesin evladı bak hep geldi sen bir sorun mu yasadın demeseler yani kendisi dışındaki sevdikleri tasa etmeseler gözünde o da yok. Bu öğretmenlerin hayalleri hayal olup kalmalı mı?Onlar batıya tayin olmuş rotasyonun adını bile duymak istemeyen binlerce öğretmen gibi aile kurmayı hak etmediler mi daha? İlla tayin olmak için bir özrünün, eş özrünün olması mı gerekiyor? Bu konuda bakanlığımızın artık bir çalışma yapma vakti gelmedi mi? Dahası bu öğretmenlere haksızlık yaptığınızı hiç düşünmediniz mi?Sorular böyle devam edecek sorun devam ettiği müddetçe.

Eğitim camiasının şu sıralar merak ettiği en önemli konuların başında rotasyon geliyor. Batıdaki öğretmen rotasyon kelimesini duymak istemezken doğudaki öğretmen adaletin kendileri için de çalışmasını bekliyor. Artık rotasyon kaçınılmaz hale gelmiştir. Neden mi? Şu anda doğuya hapsolan öğretmenler 10 -20 bin iken öğretmen ihtiyacı birkac yıl içinde kapanınca 100 bini geçecek. Bu noktada 3 büyük sendikanın sözleri de doğuda çalışan öğretmenlerimizi yaralamaktadır. Burada çalışacak öğretmenlerimize daha fazla ücret verilmesini savunurken benim bir üyemde orada onunda bir derdi var mı acaba diye neden düşünmezler? Öyle ya hekimler hastanın başına toplanmış hasta kendinden geçmiş kıvranıyor.Hekimler hastanın başındakilere soruyor.Bunun nesi var?neden hasta oldu diye.Hasta yatağından yavaş yavaş doğruluyor "sizler hekimsiniz derdi çeken benim bana sorun" diyor.Sizler ne yapıyorsunuz "al şu parayı ortalığı karıştırma milletin huzurunu da bozma otur oturduğun yerde" diyorsunuz. Bu hasta belki ölmeyecek ama sizler üyeleriniz karşısında adalet terazisinin başında durmanız gerektiğini ne zaman öğreneceksiniz?

Bakanlığımızın acilen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik yapmasını bekliyoruz.Bize göre uygulanabilir olanları;

1-İl içi il dışı bir olmalı.İl dışına bütün boş kadrolar okul düzeyinde gösterilerek isteğe bağlı il dışına bakanlığın gereken önemi verdiği gösterilmelidir.

2-Sınıf öğretmenlerine il dışı alan değişikliği açılarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu özel öğretim sınıflarında görev alma imkanı sağlanmalıdır.Zaten bu çalışma ülkemiz içinde yer alması gereken bir eğitimdir.Bu sayede hem bakanlık özel eğitime verdiği önemi gösterecek hem de sınıf öğretmenlerinin tayin sorununu halledecektir.Ayrıca ülkemizin bir çok okulunda rehber öğretmene ihtiyaç vardır.Okullar ayrıldıysa rehberlik ilkokul normları sınıf öğretmenlerine açılabilir.O yaştaki çocuğu sınıf öğretmeninden başka kim anlar daha iyi.

3-Çeşitli nedenlerle alan değişikliği yapmış fakat yeni alanından memnun olmayan öğretmenlerimiz var.Bu öğretmenlerimizin alan değişiklikleri hangi sebepten yaptıklarını bildiğimiz için ağustos ayında yapılacak es özründe gerçekleştirilmelidir.Kendilerine il içi il dışı atamadan önce verilecek bir hak başka haksızlıklara yol açacaktır.Çünkü büyük balık küçük balığı her zaman yutar.

4-2010 yılında yani rotasyon affından sonra göreve başlayan sınıf öğretmenlerini 2013 haziran iller arası tayin döneminden önce rotasyona tabi tutarak batı bölgelerinde yer açılabilir.Buna emekli olacak öğretmenlerin okullarını da sisteme daha önce yansıtarak gereken özen gösterilebilir.

5-Bakanlık eş tayininde revizyona gidip artık eşleri 1. Ve 2. Hizmet bölgesinde değil 3.hizmet bölgesinde görevlendirmelidir.Öğretmen eşinin yanın gelemiyorsa eşi onun yanına gelebilmelidir.Beklenti aile bütünlüğüyse böyle bir çalışma yapılabilir.Yok batıda yaşamaksa buna bakanlığımız müsaade etmemeli.Zaten böyle bir çalışmayı yapmazsa da 1 yıl duran öğretmen eş özrüyle batıya kaçıyor.Bu da yılların birikimi olup batıyı doldurdu doğuyu kaderine terk etti.

6-Atama ve tayin yönetmeliği değiştirilip tayinler tek bir çatı altında toplanmalıdır.Yönetmeliğimizde tayinler hizmet puanına göre yapılır deniyor fakat gelin görün ki tayinler özür durumuna bağlı gerçekleştiriliyor.Eğer böyle bir çalışma yapılamayacaksa da yönetmelikteki maddeyi kaldıralım öğretmenlerimiz artık il dışı tayinle gidemez özür durumu varsa gidebilir maddesi koyalım.

Doğuda çakılı kalan öğretmenler sahiplenmeyi bekliyor.Bu öğretmenler adam da öldürmedi görevden de kaçmadı.Beklentileri sadece adalet .Evet adalet.İl dışına boş yer yok denilirken es özrüne gelince öğretmenler okulların beğenilip beğenilmemesinden şikayetçi oluyorlar.Oysa onlar o ile gideyim yeter bile derken diğer öğretmenler bir otobüsün ,minibüsün hesabını yapıyorlar

Bakanlığımızın sınıf öğretmenlerine 2012 yılında 7 il açarak(5 i doğu ili) il dışına yaşattığı kabusu bu sene yaşatmaması dileğiyle…

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber