Geleceğin pilotları yetişiyor

Pilot olma hayaliyle Hava Harp Okulu'nu tercih eden gençler, subay diplomasının yanı sıra havacılık ve uzay, elektronik, endüstri, bilgisayar mühendisliği ve yönetim bilimleri alanlarından birinden mezun oluyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geleceğin pilotları yetişiyor

Genç hava harbiyeliler, eğitim dışındaki zamanlarında tenis, basketbol, eskrim gibi spor faaliyetlerinin yanı sıra kendilerini, model/maket uçak, fotoğrafçılık, folklor, tiyatro, resim, ebru gibi etkinliklerle de geliştiriyor.

Dünyanın ilk hava kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetleri'nin, 1911'de kurulmasının ardından 3 Temmuz 1912'de ordunun hava subayı ihtiyacını karşılamak üzere Yeşilköy'de faaliyete başlayan Hava Okulu, 1926'da Eskişehir'e taşındı.

Harp Okulu, 1 Ekim 1951'de Hava Harp Okulu'na dönüştürüldü. Okul, 1954'te İzmir'e, 1967'de doğuş yeri Yeşilköy'e taşınan Hava Harp Okulu'nun eğitimi, 1974'te dört yıla çıkarılırken, 1992'den itibaren bayan havacılar ile dost ve müttefik ülke havacılarına eğitim verilmeye başlandı.

Hava Harp Okulu Dekanlığı, 2000'de kurulurken, yeniden düzenlenen müfredat programıyla akademik eğitim faaliyetlerinin çağdaş ve teknik yürütülmesi için bir adım atıldı. Okul bünyesinde 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren lisansüstü eğitim veren Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü kuruldu.

Hava Harp Okulu Komutanlığı tarafından 2007-2008 eğitim-öğretim döneminden itibaren uygunlanan içerik odaklı İngilizce eğitim programı da 2012 yılında "Avrupa Dil Ödülü" almaya hak kazandı.

-Yoğun İngilizce eğitim veriliyor-

Hava Kuvvetleri'nin asli subay kaynağı Hava Harp Okulu Komutanlığı, eğitim-öğretim faaliyetlerini Yeşilyurt'taki kampüste sürdürüyor. Okulun, 960 öğrencisinden yüzde 3'ü bayan. Hava Harp Okulu'nda 6 ülkeden 42 askeri öğrenci eğitim alıyor.

Pilot olma hayali kuran gençler, liseden mezun olduktan sonra teknik sınavları ve sağlık muayenelerini başarıyla geçerek Hava Harp Okulu'nda eğitim almaya hak kazanıyor. Harbiyelilere, 4 yıllık eğitim süresince, havacılık ve uzay, elektronik, endüstri, bilgisayar mühendisliği ve yönetim bilimleri alanlarının birinde lisans eğitimi veriliyor.

Dersler, modern eğitim standartlarına uygun dizayn edilen dershaneler ile teknik ekipmanlarla donatılmış fizik, havacılık gibi laboratuvarlarda, alanında uzman öğretim elemanları ve İstanbul'daki bazı üniversitelerden gelen misafir öğretim üyeleri tarafından anlatılıyor.

Genç hava harbiyeliler, Hava Harp Okulu'ndan subay ve lisans diplomasının yanı sıra İngilizce'ye hakim olarak mezun oluyor.

-Sosyal ve sportif faaliyetler-

Pilot adayı harbiyeliler, "kuvvetli", "çevik" ve "sağlam" bir beden kazanabilmek amacıyla savaş beden eğitimi, askeri eğitimleri kapsamında, piyadecilik, güvenlik, askeri kültür ve bireysel gelişim konularını içeren askeri eğitim teori ve uygulamalı dersler alıyor.

Yeşilyurt'taki kampüste, voleybol, tenis, basketbol, eskrim gibi pek çok spor yapılabiliyor.

Öğrenciler, eğitim dışındaki zamanlarında kendilerini farklı yönlerde geliştirmek için sosyal faaliyetlerde de bulunuyor. Model/maket uçak, fotoğrafçılık, folklor, tiyatro, resim, ebru, müzik bu faaliyetler arasında yer alıyor. Pilot adayı harbiyeliler, akademik ve havacılık eğitimlerinin yanı sıra müzik aleti çalmayı, dans etmeyi, şarkı söylemeyi, ebru yapmayı da öğreniyor.

Uçma aşkıyla Hava Harp Okulu'na gelen harbiyelilere, T-41 eğitim uçağıyla uçuş eğitimi veriliyor.

Akademik, havacılık eğitimleri, sosyal ve sportif faaliyetleriyle her günlerini dolu dolu geçilen harbiyeliler, boş zamanlarında kampüsteki gazinoda maç izliyor, langırt ve bilardo oynuyor.

Harbiyeliler, belirli gün ve haftalarda filo eğlenceleri, filolar arası müsabakalar, konserler, sinema gösterimleri, tarihi ve turistik yerlerin gezilmesi gibi etkinliklerde de yer alıyor.

-Hedef, iyi bir subay ve pilot olmak-

Hava Harp Okulu üçüncü sınıf öğrencisi Bayram Berkant Kaptı, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Işıklar Askeri Hava Lisesi'nin ardından Hava Harp Okulu'na geçtiğini belirterek, okuldan hem mühendis hem subaylık diploması alarak mezun olacağını söyledi.

Kaptı, en büyük hayalini "pilot olmak" şeklinde tanımlayarak, "Pilot olamayanlar için de diğer subaylık seçenekleri var. Pilot olamazsam, Harp Akademisi'nde verilen kurmaylık eğitimlerini tamamlayarak, Hava Kuvvetleri'nde yer almak istiyorum" diye konuştu.

Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Büşra Güneş, Hava Harp Okulu'nu tercih etme nedenlerini, "Silahlı Kuvvetlerin bir üyesi olmak" ve "babamın havacı subay olması" şeklinde sıralayarak, "Aşamaları öncelikle ne kadar incelemiş olsak da kestiremiyorduk ancak istek her aşamayı geçmemizi sağladı" dedi.

Jet pilotu olmayı istediğini ve öncelikle "iyi bir subay" olmayı hedeflediğini belirten Güneş, pilot olmayı isteyen gençlere, Hava Harp Okulu'nu tercih etmelerini tavsiye etti.

Konuk öğrenci Guram Berozaşvili, Gürcistan'dan geldiğini ve Türkiye'de eğitim almaktan gurur duyduğunu dile getirerek, "Burada aldığım eğitimlerin hem mesleki, sosyal hayatımda hem de ülkem için yararlı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-İTÜ'yü bıraktı, Hava Harp Okulu'nu tercih etti-

Abdülkadir Atasever, "Küçüklükten beri idealim asker ve pilot olmaktı. İkisinin de birleştiği nokta, Hava Harp Okulu'ydu. Araştırmalar sonucunda benim için en uygun yerin Hava Harp Okulu olduğuna karar verdim. Anadolu lisesinden mezun olduktan sonra burayı tercih ettim. Mezun olduktan sonra alacağımız uçuş eğitimini başarıyla bitirip, pilot olmayı istiyorum" diye konuştu.

Eren Sırıklı, Hava Harp Okulu'nu tamamlayan bir harbiyelinin, dördüncü sınıfın sonunda subay ve mühendislik diploması aldığına değinerek, akademik ve askeri eğitimin yanı sıra sosyal faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Sırıklı, sosyal faaliyetlerin, tamamen harbiyelilerin ufkunu açmak ve çağıyla yarışır bir subay olmak üzerine düzenlendiğini aktardı.

İsa Özal, mezun olduktan sonra sağlık elemelerinden geçen hava harbiyelilerin Çiğli'de 1,5 yıllık uçuş eğitimi aldığını, eğitimini başarıyla tamamlayanların havacı subay olduğunu anlattı.

Seda Nur Yıldız ise Hava Harp Okulu'na giriş hikayesini şöyle anlattı:

"İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü kazandım, 1 dönem hazırlık eğitimi aldım. İngilizce sınavını geçtikten sonra 1 dönem lisans eğitimi aldım. 1 yılı tamamladıktan sonra 'yeteneklerimi daha fazla kullanabilmek için ne olabilir' diye düşünmeye başladım. Biraz da eğitimin verdiği tatminsizlik vardı açıkçası. Araştırmalarım neticesinde Hava Harp Okulu'na başvurdum. Şu anda uçuş, askeri eğitimlerin yanı sıra bilgisayar mühendisliği okuyorum. Önce uçak mühendisliği ile başlayan, daha sonra 'Neden uçmuyorum-' ile devam eden bir hikaye benimkisi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber