Türk Eğitim-Sen'den MEB'e ayrılan kadro sayısına itiraz

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan kadro sayısının 37 bin 706 olarak açıkladığını belirterek, "Öğretmenler sadaka değil, bu ülkenin öğretmen ihtiyacını giderecek kadar atama yapılmasını istemektedir" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2013 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Eğitim-Sen'den MEB'e ayrılan kadro sayısına itiraz

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, öğretmen atamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan kadro sayısının 37 bin 706 olarak açıkladığını hatırlatarak, "Bu demektir ki; Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yine öğretmen ihtiyacını karşılayamayacak, atama bekleyen öğretmenler yine hayal kırıklığı yaşayacaktır. Öğretmen atamaları ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı henüz bir açıklama yapmamıştır. Ancak kadro sayısına baktığımızda Bakan Avcı'nın eğitim camiasına nasıl bir açıklama yapacağını merak ediyoruz. Bakan Avcı, "Kusura bakmayın öğretmen atamaları konusunda ne Başbakanı ne de Maliye Bakanını ikna edemedim. Buna da şükür" mü diyecektir? Ya da atama bekleyen öğretmenlere tıpkı Eski Bakan Ömer Dinçer gibi başka işleri mi adres gösterecektir?" diye konuştu.

Türkiye'de atama bekleyen 350 bin öğretmen olduğunu dile getiren Koncuk, her yıl eğitim fakültelerinden 40-50 bin öğretmenin mezun olduğunu belirterek, "Bu yıl Haziran ayında mezun olacak öğretmenler ile birlikte atama bekleyen öğretmen sayısı 400 bin'i bulacaktır" dedi.


* 70 bin kadronun dağılımı yayımlandı

Türkiye'nin öğretmen ihtiyacının da çok fazla olduğuna dikkati çeken Koncuk, "Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacını 128 bin olarak açıklamıştır. Bakanlık okulların öğretmen ihtiyacını ücretli öğretmenler eliyle gidermeye çalışmaktadır. Ülkemizde okullarda görev yapan ücretli öğretmen sayısı 60 bin civarındadır. İki yıllık meslek yüksek okulu mezunları, açıköğretim mezunları bile ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. Eğitimin kalitesini, verimini düşüren, iş güvencesinden yoksun, girdiği ders başına ücret alan ücretli öğretmenler ile Türkiye'nin nasıl bir geleceği olabilir? Öğrencilerimiz nasıl dünya ölçeğinde bir eğitim alabilir? Türkiye nasıl gelişmiş ülkeler ile yarışabilir, bilimde, sanatta, sporda öncü ülkeler arasında yer alabilir? Üstelik 4+4+4 sisteminin doğurduğu öğretmen ihtiyacını bile giderilememişken, bu kadar düşük sayıda atama neyin nesidir? Çok sayıda branşta ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde, hangi branştan kaç öğretmenin atanacağı nasıl belirlenecektir?" diye konuştu.

"MEB'E AYRILAN 37 BİN 706 KADRO YETMEYECEKTİR"

Koncuk, "Türk Eğitim-Sen olarak Ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapılmalıdır diye bas bas bağırırken, MEB'e ayrılan 37 bin 706 kadro okulların dişinin kovuğuna yetmeyecektir. Eğitim sistemini değiştiriyorsanız, sistemin doğurduğu öğretmen ihtiyacını da karşılamak zorundasınız. Hem yılda bir kez öğretmen ataması yapacaksınız, hem de kadro sayısını bu kadar düşük tutacaksınız. Bu mudur ülke yönetmek? Bu mudur eğitim-öğretime önem vermek? Bu mudur Türkiye'nin dünyada yarışabilmesi için gerekli koşulları sağlamak?" ifadesini kullandı.

Öğretmenlerin 2013 Şubat'ta atama yapılması için çok mücadele verdiğini söyleyen Koncuk, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı'nın taleplere kulak tıkadığını savunarak, "Bu kez öğretmenler Ağustos ayında yapılacak tek atamaya yoğunlaştı. Ancak Nabi Avcı umutları boşa çıkardı. Sayın Avcı'nın öğretmen atamaları konusunda yorum yapmaması da manidardır. Öğretmen atamalarına ilişkin açıklamaları diğer Bakanlar yapmaktadır. Bu durum anlaşılır gibi değildir" şeklinde konuştu.

"Ülkeyi yönetenler bu açıklamalarımız karşısında sakın ola ki bütçe masalı anlatmaya kalkmasın" diyen Koncuk, "Başbakan, Türkiye'nin IMF'ye kalan 412 milyon dolarlık borcunun IMF'nin çeşitli hesaplarına aktarılarak sıfırlandığını söylemedi mi? Başbakan Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu açıklamadı mı? Başbakan hazinenin dolup taştığını övünerek anlatmadı mı? Madem öyle hodri meydan. Türkiye'nin zenginliğinden bu ülkenin gençlerinin de yararlanmasını sağlayın. Ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapın. Aksi takdirde sizin kamuoyunu aldattığınızı her fırsatta dile getiririz" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın şansız bir Bakanlık olduğunu iddia eden Koncuk, "Son 11 yıldır eğitimin sorunlarına hakim olan, eğitimin ihtiyaçlarını bilen, eğitimcinin dilinden konuşan cengaver bir Bakan gelmedi. Buna Bakan Avcı da dahil. Nabi Avcı ne yazık ki pasif, sorunları kulak arkası eden, adeta gölgesinden korkan bir Bakan görünümündedir. Bu da eğitimciler camiasında büyük bir rahatsızlık ve güvensizlik yaratmaktadır" dedi.

"ÖĞRETMENLER TALEPLERİNİ BAŞBAKANLIĞA VE BAKANLIĞA İLETMELİ"

Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya tavsiyede bulunmak istediğini dile getiren Koncuk, "Bakana tavsiyemiz; daha fazla zaman kaybetmeden dikkatini biraz eğitime vermesidir. Bu ülkenin öğretmenleri, eğitim çalışanları Bakan'dan önemli, akılcı, yerinde icraatlar beklemektedir. Bakan buna öğretmen atamalarından başlamalıdır. Bakan Avcı MEB'e ayrılan sadaka gibi kadroyu kabul etmemeli, Ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapılması için ikna turlarına çıkmalıdır. Memleket evlatlarını ve ülkenin geleceğini düşünen bir Milli Eğitim Bakanı, gerekirse koltuğunu gözden çıkarır ama yine de elinden gelen her şeyi yapar. Ayrıca okullarımız tek atama cenderesinden kurtarılmalı, öğretmen atamaları eskiden olduğu gibi yılda iki kere yapılmalıdır" şeklinde ifade etti.

Atama bekleyen öğretmenlerin de Ağustos ayında atama yapılması konusundaki taleplerini Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Maliye Bakanlığı'na telefon, faks, mektup yoluyla iletmeleri gerektiğini belirten Koncuk, "Hükümet'te seçim sürecine gireceğimizi göz önüne alarak, atama bekleyen öğretmenlerin taleplerine kulak vermelidir. Türk Eğitim-Sen olarak 100 bin'den daha az bir öğretmen atamasını kabul etmiyoruz ve bunun tüm sorumluluğunun hükümette olduğunu ilan ediyoruz. Bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki: öğretmenler sadaka değil, bu ülkenin öğretmen ihtiyacını giderecek kadar atama yapılmasını istemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber