Ek Ders Ücreti Karşılığı Ders Okutanlara Verilemeyecek Görevler

Milli Eğitim Bakanlığında kadrolu, sözleşmeli ve vekil öğretmenler dışında ayrıca ek ders karşılığı görev verilen öğretmenler bulunmaktadır. Ek ders karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilen öğretmenlere hangi görevlerin verilip verilemeyeceği ise tartışmalı bir konudur. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, bu konuya ilişkin olarak İlköğretim Genel Müdürlüğüne resmi bir yazı yazmış olup, bu yazıyı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ocak 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.01.02.32 / 42/61-75735 15.12.2005
KONU : Ek Ders Ücreti karşılığı ders okutanlara verilemeyecek görevler

İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İLGİ: a) Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
b) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği
c) Milli Eğitim Bakanlığına Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin esaslar

Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında ek ders karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlerin, ilköğretim okullarının 1 ve 5'inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar derslerini okutamayacakları; bunlardan sınıf öğretmenliği alanında görevlendirilenlerin, derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde bu saatlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılıp sayılmayacakları; bunlara belleticilik ve öğrencileri yetiştirme, sınavlara hazırlama kursları ile ders dışı eğitim çalışması kapsamında görev verilip verilmeyeceği ile yerine getirdikleri ders görevine bağlı olarak ayrıca ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılmayacaklarına ilişkin tereddütlerin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği gibi ilgi (a) yönetmeliğin 64'üncü maddesinde; "İlköğretim okullarında dersler sınıf veya branş öğretmenleri tarafından okutulur.
Öğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre planlamak okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak ve bu konularda kanun, yönetmelik ve emirlerde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.
İlköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar dersleri branş öğretmenlerince okutulur. Ancak branş öğretmenlerince karşılanamaması halinde bu dersler yüksek öğrenimlerini söz konusu branşlarda yapan sınıf öğretmenleri ve sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda söz konusu dersler sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilir."
hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan ilgi (b) yönetmeliğin 10'uncu maddesinde "Yatılı ve pansiyonlu okullarda, öğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim, öğretim, etüt çalışmaları ve benzeri hizmetlerinin yürütülmesinde belletici görevlendirilir. Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında arasından istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı ile görevlendirilir..." denilmiştir. İlgi (c) Esasların 13'üncü maddesinde de; "Yatılı ve pansiyonlu okullarda görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her belleticilik görevi için 4 saat ek ders ücreti ödenir.
Bunlardan 24 saatle süreyle nöbet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ücreti ödenir. Ancak bir günde 3'den fazla belletici görevlendirilmez ve bunlara ayda ödenecek ek ders ücreti 48 saati geçemez
" hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca esasların 16'ıncı maddesinde ise; "Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallarda fiilen çalışma yaptıran yönetici ve öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, gündüz ücreti üzerinden haftada azami 6 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının % 8'ini geçemez.
Bu etkinliklerde görev alacak yönetici ve öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar, Millî Eğitim Bakanlığı'nca belirlenir. Etkinlik programları, okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen hükümlerin incelenmesi sonucunda ilköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıflarında söz konusu derslerin okutulması ile ders dışı eğitim çalışmaları ve belleticilik görevlerinin yürütülmesinin sadece bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceği, dolayısıyla bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunmayan ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere bu kapsamda görev verilmesinin mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.

Yine söz konusu görevlilerin ücretlerinin, fiilen yerine getirdikleri ders görevleri karşılığında ödenebileceği göz önünde bulundurulduğunda bunlardan sınıf öğretmenliği alanında görevlendirilenlerin derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde bu saatlerine rastlayan ders görevlerini yapmış sayılmaları da mümkün gözükmemektedir.

Ayrıca ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlerin ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün olmadığı gibi, bu görevlilere, öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kurslarında görev verilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

Bilgililerinize arz ederim.

Remzi KAYA
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber