Vakıf üniversitesi öğrenciyi kendi alabilir ama, devlet için sınav şart

YÖK Başkanı Çetinsaya, üniversiteye geçişte nasıl bir model uygulanacağı tartışmalarının devam ettiğini belirterek “Bana göre vakıf üniversiteleri kendi öğrencilerini seçebilir. Devlet üniveristelerinde sosyal eşitlik için sınav gerekli” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Mayıs 2013 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vakıf üniversitesi öğrenciyi kendi alabilir ama, devlet için sınav şart

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya her yıl yaklaşık iki milyon öğrencinin kaderini belirleyen üniversite sınavlarının geleceğini STAR'a anlattı. Çetinsaya, “Bana göre vakıf üniversiteleri kendi öğrencilerini seçebilir. Sosyal eşitlik açısından da, 1 milyon 800 bin kişinin girdiği sınavda Diyarbakırlı öğrenci Boğaziçi'ni kazanabiliyorsa bunun devam etmesi gerekir” dedi. Sınavsız üniversite için çeşitli formüller üzerinde durulduğunu ifade eden Çetinsaya, şunları anlattı:

8Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararı var. 2014 yılının sonuna kadar bizler başta YÖK olmak üzeri ilgili paydaş kuruluşlar MEB, ÖSYM ve TÜBİTAK dahil, nasıl mevcut sistemde eleştiri konusu olan şeyleri nasıl giderebiliriz diye çalışma yapıyoruz. Şu anda tamamen tartışma aşamasında çalışmalar. Nihai karar yok.

'Hayat 180 dakika mı?..'

- Sınavın yılda birkaç kez yapılması, açık uçlu yapılması dahil birçok konu gündeme geliyor.

- Sınav olmayabilir mi, sınav sonucuna göre üniversiteler öğrencilerini kendi alabilir mi diye soruluyor.

- Bütün ön çalışmalarımız bize mevcut sistemin tüm eleştirilerine rağmen ki ben de 'Hayat 180 dakika mıdır' eleştirisine katılıyorum, bunun için getirilecek çözüm önerileri arasında ÖSYM sınavı dışında üniversitelerin öğrencilerini kendisinin almasına, Türkiye'de sosyal hayatı etkileyen bu kadar önemli bir olayda alternatif çözüm yollarının kolay olmayacağını söylüyor.

- Üniversitelerin öğrencileri kendi alması konusundaki şahsi görüşüm, belki vakıf üniversiteleri için kendi öğrencilerini alması savunulabilir.

- Devlet üniversitesi olarak baktığımızda Türkiye'nin bugünkü sosyal gelişmiş yapısının toplumsal eşitlik açısından meseleye bakıyorum.

81 milyon 800 bin öğrencinin girdiği sınavda 800 bin öğrencinin yerleştiği sistemde Diyarbakırlı bir öğrenci Boğaziçi'ni kazanabiliyorsa, bu sistem toplumsal hareketliliğe imkan veriyor. Buna da göz ardı etmemeliyiz.8ERDİNÇ AKKOYUNLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber