İlköğretimde sınıf tekrarı geri mi geldi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2013 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünde yayımlanan genelge haber olarak yayımlanmıştı. Habere gelen yorumlar incelendiğinde konunun yanlış anlaşıldığı görülmektedir.

Öğrenciyi sınıf tekrarına bırakmanın yolunun açıldığı yönünde yoğun bir anlayış oluşmuştur. Bu doğru değildir.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde 21.07.2012 tarihinde yapılan değişikliğe göre;

“İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir.”

Hükmü uygulanır. Yani 1-4. sınıfı kapsayan İlkokullarda sınıf tekrarı yoktur.

5-8. sınıfları kapsayan Ortaokul ve İmam hatip ortaokullarında ise bir üst sınıfta güçlük çekecek öğrencilerin sınıf tekrarı yapıp yapmayacaklarına Şube Öğretmenler Kurulu karar verecektir.

Peki, genelge neden yayımlandı.

Genelgenin yayımlanmasının sebebi yönetmelikte yer alan ilkokullarda sınıf tekrarı yaptırılmaz ve kaynaştırma öğrencilerine yönelik sınıfta bırakmama maddelerinin;

Okula kazandırılamayan sürekli devamsız öğrenciler için nasıl uygulanacağına cevap vermek içindir.

Yani;

1- İlkokul 2. Sınıfta olan bir çocuk o yıl hiç okula gelmezse nasıl uygulama yapılacaktır?

2- İlkokulda olup okula az devam ettikleri için yeteri kadar not almamış olan öğrencilerin durumu ne olacaktır? (burada yeterli den kasıt geçer not almak değil örneğin Türkçe dersinden hiç not almamış şeklindedir.)

3- Aynı şekilde kaynaştırma ya da özel eğitime tabi öğrenciler okula az geldikleri için yeteri kadar not almamış öğrencilerin durumu ne olacaktır?

Bu sorulara cevap vermek üzere yazılan yazıda yapılan açıklama;

Bu durumdaki öğrencilerin sınıf tekrarına kalacakları yönündedir. Öğretmenler ya da idareler her zaman tereddüde düşmüşlerdir. Bu çocukların not hanesine 0(sıfır) mı yazalım yoksa boş mu bırakalım diye. Bakanlık bunu da düzenlemiş ve “Girmedi” anlamında olmak üzere ( G ) yazılmasını belirtmiştir.

Bu nedenlerle bu yazıdan farklı anlamlar çıkarmak doğru değildir.

Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber