Kurmay subay seçiminde yeni düzen

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) geleceğin kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanlarının da aralarından çıkacağı kurmay subayların seçim ölçütleri ve eğitim koşullarını yeniden düzenledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Harp Akademileri Yönetmeliğinde kapsamlı bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, Kuvvet Harp Akademilerinin görevleri de yeniden belirlendi. Buna göre, Kara, Deniz ve Hava Harp Akademileri (Kuvvet Harp Akademileri); "Atatürkçü görüşü tam olarak benimseyen, özellikle askeri faaliyet alanlarında, uygun hareket tarzı bulma, doğru karara ulaşma ve verilen kararı en etkin şekilde uygulama yeteneği olan, komutanlık ve karargah subayı görevlerini yapabilecek, muhakeme ve planlama becerisi gelişmiş lisansüstü düzeyde kurmay subay yetiştirmek; Komutanlık ve Karargah Subaylığı (KOMKARSU) Öğrenimine tefrik edilen subayları, çağın dinamik eğitim yapısı içerisinde, güncel gelişmeler paralelinde komutanlık ve karargah faaliyetleri konusunda öğrenime tabi tutmak ve bünyesinde açılan kursları yönetmekle" görevli olacak.

Bilimsel gelişmelerin daha rahat takip edilerek akademi kurumlarında gecikmeksizin yaşama geçirilmesini sağlayacak düzenlemeler içeren yeni yönetmeliğe, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) gibi yeni oluşumlar da dahil edildi. Harp Akademileri Komutanlığında, Harp Akademileri Yüksek Kurulu ile Akademiler bünyesinde birer Akademik Kurul, SAREN bünyesinde ise Enstitü Kurulları oluşturulacak. Harp Akademileri Yüksek Kurulu, diğer idari görevlerinin yanı sıra Akademilerin bilimsel gelişimlerini sağlamakla da görevli olacak.

HER SUBAYA 6 KEZ KURMAYLIK SINAVINA BAŞVURMA HAKKI

Kuvvet Harp Akademilerine alınacak subaylar, nitelik değerlendirmesine ve sınava tabi tutulacak. Her subay 6 kez başvurma hakkı olacak. Kuvvet Harp Akademilerine girme hakkına sahip olan subaylar; bilfiil savaşa veya iç güvenlik harekatına, Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülecek benzeri harekat görevlerine katılan birliklerde görevli olması nedeniyle sınava katılamazsa, sınav hakları, sınavlara giremedikleri süreler kadar uzatılacak. Subayların, giriş sınav tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde 6'ncı hizmet yılını bitirmiş ve 12'nci hizmet yılını bitirmemiş olması da gerekiyor. Muharip sınıf subaylarının yanı sıra yardımcı sınıf subaylardan yalnızca ulaştırma, ordu donatım, ikmal, levazım, harita (harita mühendisi, harita pilot), personel ve maliye sınıfına mensup olanlar kurmaylık sınavına girebilecek.

Geçici madde uyarınca da Harp Okullarından, 1992 yılında mezun olan subaylar; 14'ncü hizmet yılı bitirmemiş olmaları, 1993 yılında mezun olanlar ise, 13'ncü hizmet yılını bitirmemiş olmaları ve diğer şartları da taşımaları koşuluyla, Kuvvet Harp Akademileri giriş sınavlarına başvurabilecek. Terörle mücadele esnasında organ kaybı ya da organ zafiyetine uğrayan personel de sınava giriş tarihindeki yıla ait Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı Profesörler Sağlık Kurulundan "Türk Silahlı Kuvvetlerinde Karargah Görevlerinde Kurmay Subay Olarak Çalışır" kayıtlı rapor alması durumunda kurmaylık sınavına girebilecek.

SİYASİ İLİŞKİSİ OLANA KURMAYLIK YOLU KAPALI

Yönetmeliğin, "Kuvvet Harp Akademilerine girişe engel haller"i düzenleyen maddesi de yeniden düzenlendi. Buna göre devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkum olanlar gibi bilinen koşulları taşımayanlar ile Askeri Ceza Yasası'nın 148'nci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde yazılı suçlardan mahkum olanlar da bu sınava giremeyecek. Söz konusu madde ise, siyasi partiye müracaat eden, siyasi amaçla toplantı yapan, gösteriye katılan, siyasi amaçla nutuk söyleyen, yazı yazan, siyasi toplantılara katılan, hazırlanan siyasi beyannamelere imzalayanların 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını düzenliyor.

Ayrıca, bu suçlar dışında mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerince toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile mahkum olan veya cezalandırılanlar da kurmaylık sınavına giremeyecek.

EŞİNİN TUTUM VE DAVRANIŞLARI DA ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan yönetmelikle, kurmaylık sınavına girecek subayın eşinin de belirleyeci etken olması yine korundu.

Buna göre "Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından, kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar" da Kuvvet Harp Akademilerine kabul edilmeyecek. Ayrıca, "Kuvvet Harp Akademilerine giriş hakkını kazanıp, Kuvvet Harp Akademileri öğrenimine henüz başlamamış subaylardan; Akademiye girişle ilgili niteliklere kendisinin ve eşinin sahip olmadıkları sonradan anlaşılanlar ile ahlaki niteliklerinde noksanlık veya yasa dışı ideolojik ve siyasi faaliyetlerde bulundukları sonradan tespit edilenlerin akademiye giriş hakları, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifi ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile" iptal edilecek.

EŞ VE ÇOCUKLARININ FOTOĞRAFLARINI VERECEK

Kuvvet Harp Akademilerine girmek isteyen subaylar bir dilekçe ile en yakın amirine başvuracak. Dilekçeye 4,5x6 boyutlarında kendisine, eşine ve 12 yaşından büyük çocuklarına ait dörder adet vesikalık fotoğrafı da ekleyecek. Başvuran subaylardan sadece hakkında olumsuz değerlendirme yapılacak personel için, sıralı üç sicil amiri tarafından "GİZLİ" gizlilik dereceli birer "Harp Akademisi Nitelik Belgesi" doldurarak, "Kurmay subay adayı olmaya layık değildir" görüşünü belirtecek.

Kuvvet Harp Akademilerine girmek için başvuran subayların nitelik değerlendirilmeleri de yeniden düzenlenirken, Harp Okulu mezuniyet derecesi yüzde 15, temel kurs (Görev öncesi/ihtisas kursu, uçuş okulu) mezuniyet derecesi yüzde 10, Mükafat ve cezaları yüzde 15, sicil notu ise yüzde 60 oranında esas alınarak hesaplanacak. Harp okulunda ilk beşe girerek mezun olanlara 5 ila 1 arasında ek puan verilecek. Sınava başvuru tarihine kadar olan sicil notlarının ortalaması; sicil tam notunun yüzde 90'ından aşağı olan subaylar değerlendirilmeye tabi tutulmayacak ve giriş sınavlarına katılamayacak.

MİLLİ GÜVENLİK AKADEMESİNİN "SİVİL MÜDAVİMLERİ"

Milli Güvenlik Akademisine katılacak sivil müdavimlerin kontenjanları Başbakanlığın onayı ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından saptanacak. Belirlenen sivil müdavim adaylarına ait "her türlü bilgi" Milli Güvelik Akademisi eğitim ve öğretimi başlamadan en geç bir ay önce Devlet Personel Başkanlığı tarafından tamamlanıp, kesinleşen sivil müdavim aday listeleri ile birlikte Harp Akademileri Komutanlığına gönderilecek. Sempozyuma katılacak asker temsilci ve dinleyici sayısı Genelkurmay Başkanlığınca; kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektörden ve medyadan sivil temsilci olarak katılacakların kontenjanı ise Başbakanlığın onayı ile saptanacak.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Sivil müdavimlerin seçilmesinde, "Devlet Personel Başkanlığınca, her yıl ilgili bakanlıklar ve kuruluşlardan, adaylarını bildirmeleri istenir. Bakanlıklar ve kuruluşlar, bu Yönetmeliğin 49 uncu maddesindeki niteliklere uygun olarak belirleyecekleri adayları istenen tarihe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Milli Güvenlik Akademisinin sivil müdavimleri; bildirilen bu adaylar arasından Devlet Personel Başkanlığınca belirlenir. Her yıl sivil müdavim kontenjanları, Milli Güvenlik Akademisi ile koordine edilir" ölçütü getirildi.

SİVİLLERE ARAŞTIRMA GÖREVİ

Sivil müdavimlere; Milli Güvenlik Akademisindeki öğrenimine katılmadan önce veya katıldıktan sonra "kendi bakanlık, kurum ve kuruluşlarının, milli güvenlik ve milli güvenlik siyasetini ilgilendiren hedefler, ilkeler, politikalar ve planlar ile eğitim ve öğretimin gerektirdiği yeterli bilgilere sahip olmalarını" sağlamak için Harp Akademileri Komutanlığınca araştırma görevi verilecek.

Ayrıca, Milli Güvenlik Akademisinin sivil müdavimleri, "akademinin eğitim ve öğretimiyle ilgili düzen ve kurallarına uymakla yükümlü" olacak. Aksine hareket edenler, hakkında tabi oldukları statüye göre gerekli disiplin ve idari işlem yapılmak veya Milli Güvenlik Akademisi ile ilişkileri kesilmek üzere Genelkurmay Başkanlığına bildirilecek. Eğitimi tamamlayan sivil müdavimler için de "kanaat belgesi düzenlenerek, müdavimlerin bağlı olduğu kurum ve kuruluşlara" gönderilecek.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği de Milli Güvenlik Akademisinin bazı konularda araştırma yapması için Harp Akademileri Komutanlığından talepte bulunabilecek.

ATATÜRKÇÜLÜĞÜN TEMEL ESASLARINI KAVRAYAN

Harp Akademilerindeki eğitim ve öğretim için, "disiplini görev bilen Atatürkçü görüşün temel esaslarını kavrayan ve tam olarak benimseyen, milli kültür, gelenek, görenek ve özelliklerimize dayalı ve geleceğe yönelik bir düşünce yapısına sahip personel yetiştirilmesi" esas alınacak. Ayrıca, "Eğitim ve öğretime katılan personelin kalıplaşmadan kurtarılarak onların bulucu, yaratıcı ve fikir üreticisi olarak geliştirilmelerine özen gösterilmesi" de sağlanacak.

KURMAYLIK AHLAKİ VE İDEOLOJİK NİTELİKLERİ

Akademiyi bitirme esasları da yeniden belirlenirken, kurmay subay adayının kuvvet harp akadamesini başarı ile bitirmiş sayılması için, öğrenim başarı değerlendirilmesinden sonra, "kurmaylık, ahlaki ve ideolojik niteliklerinin de yeterli olduğuna Akademi Kurullarınca karar verilmiş olması" koşulu da bulunuyor.

Kurmaylık belgesini alanlar 2, Komutanlık ve karargah subaylığı (KOMKARSU) Öğrenimini başarı ile bitirenlere ise bir yıl kıdem verilecek.

Harp Akademilerine öğretim elemanı olarak atanan kurmay subaylar, kadro durumu göz önünde bulundurularak Harp Akademileri Komutanlığınca teklif edilmedikçe, en az 3 yıl öğretim elemanlığı yapmadan bu görevlerden başka bir göreve atanamayacak.

Askeri personel dışında "Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli, özel konuların gerektirdiği bilgi ve ihtisasa sahip personel", "Özel sektörde görevli veya serbest olarak çalışan ve özel konuların gerektirdiği bilgi ve ihtisasa sahip personel" de sivil öğretim elemanı olarak görev yapabilecek.

"Milli güvenlik konularında araştırma ve incelemeleriyle tanınmış genel müdür, müsteşar, vali, büyükelçi gibi devlet yöneticileri" de Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi ve Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşü üzerine ilgili bakanların müşterek kararlarıyla geçici olarak burada görev yapabilecek. Öte yandan benzeri biçimde "Milli güvenlik konularında araştırma ve incelemeleriyle tanınmış yabancı uyruklu kişiler de, gerektiğinde" Askeri Bilimler Araştırma Merkezinde sözleşmeli veya geçici görevli olarak görevlendirilebilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber